Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Pripremili smo dva pitanja s prošlih matura, znate li odgovore?

Ilustracija za pripreme i polaganje ispita državne mature
Sandra Simunovic/PIXSELL
11.02.2023.
u 11:05

Maturanti imaju priliku u veljači vidjeti probne ispite mature. Ova inačica neće se pojaviti na samim ispitima u lipnju. I mi smo vam pripremili dva pitanja s prošli matura pa možete provjeriti svoje znanje.

Ovogodišnji maturanti s prvim danom veljače mogu sa stranica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja preuzeti probne ispite mature, koji se prvi put provode online, a uspjeh će moći provjeriti mjesec dana kasnije - 1. ožujka, kada će Centar objaviti rješenja. Dobit će priliku vidjeti jednu od inačica ispita koja se neće pojaviti na ispitima u lipnju.  

Inačica je dostupna svakome, no prvenstveno je namijenjena ovogodišnjim maturantima da na temelju uvida u sadržaj i strukturu ispita dobiju što jasniju sliku kakav ih ispit očekuje u lipnju, odnosno od 31. svibnja do 28. lipnja kada se mature pišu. Probna matura nije obvezna, u ovih mjesec dana mogu rješavati ispite u bilo koje vrijeme i u bilo kojoj formi.

Ovo su pitanja s prošlogodišnjih matura. Znate li ih riješiti. Ako ne znate onda je prava adresa za vas gradivo.hr

1. U košari je 48 komada voća (jabuke, kruške i limuni). Pet osmina su jabuke, a trećina ostalog voća su kruške. Koliko je komada limuna u košari?

2. Majica košta 85 kn, a hlače 199 kn. U petak je cijena majice snižena 10%, a cijena hlača 25%. Koliko će se posto uštedjeti kupovinom obaju artikala toga petka?

A. 15%
B. 17.51%
C. 20.51%
D. 35%

U prvom pitanju točan odgovor je 12, a u drugom pitanju pod slovom C. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije