Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povjesničar Željko Krušelj
Povratak na članak

Srbi su mislili da je Jugoslavija podvala za Veliku Hrvatsku, a diktatura je dovela do ustaštva

Nakon završetka Prvog svjetskog rata nastala je prva država Južnih Slavena, a o tome smo razgovarali s povjesničarom Željkom Krušeljem

Komentari 102

Avatar taqa
taqa
12:57 01.12.2018.

Jugoslavija kraljevska je propala kada su na Jelačić placu poubijali domobrane u prosincu 1918-te,republikanska je propala u beogradskoj skupštini 1928.-me, a komunistička na Bleiburgu 1945_te, a Velika Sebija je propala 1989-te na mitingu na Gazimestanu. A Hrvatska je rođena u Domovinskom ratu.

VL
NE
Neonacionalist
12:59 01.12.2018.

Stvar je u tome da u južnoslavenskom djelu AU Monarhije su živjeli Slovenci ,Hrvati i Srbi u mnogim djelovima međusobno izmješani i koji su jedino zajednički mogli da se odupru Beču i Pešti i zato je hrvatska nacionalna ideja nužnoo morala biti šira tj.južnoslavenska a ograničena samo na Hrvate nije realno mogla biti ništa drugo doli podređena bečkoj politici koja je i igrala na kartu zavadi pa vladaj i koji su nastojali spriječiti hrvatsko-srpsku koaliciju . Po mom mišljenju takva Jugoslavija koja bi obuhvačala samo južnoslavenske zemlje AU tj. Sloveniju, Hrvatsku, BIH i Vojvodinu je bila idealna za Hrvate , to je zapravo bila ona kratkotrajna jednomjesečna samoproglašena Država SHS , naime u toj Državi SHS bi Hrvati bili dominantan narod, Zagreb bi bio političko središte i ona je zapravo imala izgleda da bude uspješna iz niza razloga , kao prvo ona ne bi mogla biti monarhija, bila bi uređena kao demokratska parlamentarne republika , tu su bili okupljeni narodi koji su imali već višestoljetno iskustvo zajedničkog suživota , tu ne bi bilo pobjednika i poraženih jer smo svi zajedno bili pripadali poraženoj AU , politička kultura je generalno bila drukčija , itd. no ujedninjenje sa Kraljevinom Srbijom u poziciji pobjednika sa svojom vojskom , sa svojom dinastijom Karađorđevića , sa povjesnim iskustvom proizašlim iz Otomanske imperije, itd.se pokazalo očekivano neuspješnim .

VL
IL
ivan.lorkovic.zg
13:02 01.12.2018.

Konačno jedan pametan i pošten povjesničar. Na današnji dan sa najsramotnijom izjavom u poviesti Hrvata tzv. ADRESOM ušli smo u srbsko ropstvo 918 -1941-1945-1990. 500.000 ubijenih Hrvata bez suda. Kočevski Rog, Mariborski rovovi, Huda jama,Macelj, Jazovka, Gračani, Tuškanac 75, Pedagoška akademija - dvorište u Savskoj.......... Opljačkana Hrvatska-zamnjenom austrijskog novca, uništenjem pRVE HRVATSKE ŠTEDIONICE itd. Ubojstva Hrvatski političara Radič Basariček,Pernar.....Hebrang. Ubojstva stotine svečenika i fratara. Ubojstva tisuća intelektualaca-Šuflaj, Pilar.......... Zašto se nismo osamostalili ranije. Pa tko se razumije u vojnička pitanja jasno mu je da nismo imali vojničke snage ni 1918 niti 1945 niti 1971 jer su naši neprijatelji srbi imali jake i vojnički aktivne saveznike. 1991 bili smo sami MI i ONI. Oni naoružani MI goloruki ali smradni silovatelji djevojčica i koljači staraca nisu bog zna kakvi borci.

VL
DU
Deleted user
12:32 01.12.2018.

I sad? Šta se očekuje od Hrvata ? Hvala braća srbi na klanju i gaženju tenkovima. Hvala šta ste nam upropastili živote i uništili familije. Vi ste naši najbolji prijatelji, nismo mi bili svjesni, mi bi opet sa vama u jugu. Ah, tisuće mrtvih.....nema veze, vi znate zašto , mi smo to tak htjeli, mi bi opet u Jugoslaviju. Hvala srbi, pokazali ste nam. EU , NATO , Game over. (Da li to VL želi od nas?)

VL
Avatar tupson
tupson
13:11 01.12.2018.

moramo se ujediniti sa vatikanom,vatikan je nasa nada.aleluja amen

VL
BE
berava
15:54 01.12.2018.

Ovi trofingeri su stvarno vec i sami sebe ubijedili da su lazi i mitovi istina.Svrbici,nikoga vi nikada niste pobijedili,uvijek ste samo bjezali i bjezeci derali opanke.Prasili ste do Soluna i jedva zivu glavu sacuvali a kruna svega je bila Traktorijada 95. u kojoj doduse niste derali opanke ali jeste traktorske gume.Kokosari i gubitnici koji lazu cim zinu.

VL
ST
stefj
12:21 01.12.2018.

Jugoslavenska ideja nastala je radi stalnog pritiska Srbije (i SPC) na susjedne Slavenske narode u Austro-Ugarskoj kojim se željela destabilizirati monarhija i ugrabiti teritorij. I ta politika se nije promijenila niti malo do dan danas... U konačnici, ta Srpska politika ima i uspjeha - potpuno su etnički očistili Vojvodinu i pola BiH. A Hrvatska je u svakoj toj Jugoslaviji gubila i teritorij i stanovništvo. Pitanje je samo da li je pogubnije bilo u Austriji, Jugoslaviji ili sada u EU...

VL
MA
Marlo
12:27 01.12.2018.

Balkanci su i tad bili a i sad su jos uvijek primitivni da bi skuzili ideju zajedništva.

VL
DO
dobar
19:06 01.12.2018.

Kakovi nakaradni povjesnicari gdje ih samo pronadete, ako nije znao sa prvom Jugoslavijom pocela je tamnica hrvatskog naroda i pametnom dosta, stranci bolje poznaju povijest hrvatske nego ovi nadri povjesnicari

VL
SA
samograd
12:29 01.12.2018.

Bilo kakvo veličanje ,simpatiziranje jugofilstva jugoslavije treba biti kazneno djelo . Ta ideja nas je koštala stotine tisuća života kao što je Židovima treći reich trauma i sol na ranu tako je Hrvatima jugoslavija . Vjerovatno je nijemcima bilo dobroro u početcima reicha bili su moćna država al su napravili zla drugim narodima , tako izvlačenje da je u jugoslavili bilo dobro je floskula i treba kažnjavati sve jugofilske debile.,

VL
VE
verica2
13:33 01.12.2018.

Nikako mi nije jasno koji je povod ovom članku, crtici ili kako da već nazovemo ovih par redaka.

VL
BA
ban
12:49 01.12.2018.

u sredistu zajednice mogli su biti jaki i slozni pederi koje prirodno ne zanima niti obitelj niti nacionalnost i onda je jasno kakovu drzavu zele. kome to danas nije jasno...da drzavu umjesto politicara prave obrtnici, bilo bi posla i na pretek.

VL
TO
Tomisl
18:33 01.12.2018.

VL ovakovim clancima samo provocira narod kojem je dosta cetnika ,ustasa ,partizana,ubijanja , bijezanja, ratova.

VL
DU
Deleted user
15:33 01.12.2018.

"moš mislit" velike hrvatske kada je veća vjerojatnost bila naći hrvata na deutsce baustelle u muenchenu nego u jugoslavenskoj policiji ili vojsci. inače,nazočnost strane vojske i policije na teritoriju jednostavno se naziva okupacija.

VL
TA
Tajmik
15:05 01.12.2018.

Izasli smo iz otomanskog carstva zahvaljujuci Srbiji,iz austro-ugarske,iz nacisticke zajednice i kad bude gusto ponovo cemo trziti da uz njih izadjemo iz NATO,tako je to sa slavenima,zaj... onog tko ti je najvise pomogao

VL
DO
doktorica
12:13 01.12.2018.

ideja je bila dobra,ali se izjalovila,jer narodi nisu bili samostalni,nego pod tutorstvom

VL
KO
koraknaprijed
11:35 01.12.2018.

Da Hrvati su htjeli FEDERATIVNU i poštenu Jugoslaviju a ne četničko/fašističku unitarnu tvorevinu koja nas je dovela do najvećih nereda u Evropi.

VL
Avatar Observer
Observer
13:19 01.12.2018.

Jugonostalgicar Zeljko Kruselj nikako ne moze prezaliti propast tamnice naroda .

VL
BE
berava
15:55 01.12.2018.

Ovaj je povjesnicar ko i Ivo Goldstein,samozvani.

VL
NE
Nebojsa!
12:15 02.12.2018.

Objektivnost u Srba I Hrvata je nepostojeca kategorija. Hrvati uporno negiraju pozitivan rasplet posle WW1 po njih jer mozemo s amo nagadjati kolika bi bila Hrvatska danas I sta bi sve ostalo od nje. Mislim da je svima jasno da vam je ulazak u zajednicku zajednicu sa nama bilo manje stetno nego neki drugi scenario. Mi Srbi opet zivimo u iluziji da Hrvati treba da nam budu zahvalni sto su doneli odluku pre Svega zbog svojih interesa. S druge strane razumem sto nas ne volite I imate odbojnost prema svemu srpskom zbog 90tih. Mi ne zelimo nikakvu zajednicu vise sa vama jer smo konacno videli da to vise ne funkcionise I nikada nece.

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.