Naslovnica Vijesti Svijet

U Srbiji strah od Hrvatske zbog najave uvjetovanja procesuiranja ratnih zločina

- Imamo i mi otvorenih pitanja za Hrvatsku, ali to se rješava na bilateralnoj razini - kaže Jadranka Joksimović
14. studenoga 2014. u 10:05 36 komentara 2606 prikaza
srpska zastava
Foto: Filip Brala/PIXSELL

Srpska ministrica za europske integracije Jadranka Joksimović smatra kako nije dobra praksa uvjetovati pregovore o članstvu u EU bilateralnim pitanjima, javljaju mediji u Srbiji donoseći reagiranja srpskih dužnosnika na najavu Hrvatske da će napredovanje Srbije prema Europskoj uniji uvjetovati novim suđenjima za ratne zločine.

- Imamo i mi otvorenih pitanja za Hrvatsku, ali to se rješava na bilateralnoj razini - kaže Jadranka Joksimović, a analitičar Aleksandar Popov, za dnevnik Danas kaže kako između Srbije i Hrvatske osim rješavanja pitanja osude ratnih zločina ima niz drugih otvorenih na kojima bi Hrvatska mogla uvjetovati pristup Srbiji u EU.

- Hrvatska dobro zna što znači uvjetovanje, jer je nju Slovenija uvjetovala. Neriješeno pitanje je granica na Dunavu, sukcesija, nestali. Ima puno započetih sudskih procesa o ratnim zločinima koji nisu istjerani do kraja i tu je hrvatski ministar u pravu. Međutim, postoji i druga strana medalje, jer ni Hrvatska nije posao završila do kraja, kada je riječ o Oluji - tvrdi Popov.

Aleksandra Joksimović, predsjednica Centra za vanjsku politiku, za Danas kaže kako se "unaprijed znalo da će Hrvatska kao članica EU koristiti svoj ucjenjivački kapacitet prema Srbiji oko određenih neriješenih bilateralnih pitanja", jer ona se mogu koristiti za usporavanje napretka u pregovorima".

Ona smatra kako težinu i ozbiljnost tih otvorenih tema i ucjenjivačkog potencijala ne treba ni umanjivati ni preuveličavati.

- Svaka članica ima ucjenjivački potencijal, ali će ga Hrvatska koristiti više nego ostale zemlje upravo zbog toga što s njom imamo najviše neriješenih tema - podsjeća Aleksandra Joksimović. No, hrvatski veleposlanik u Srbiji, Gordan Markotić kaže kako Hrvatska "neće uvjetovati ulazak Srbije u EU bilateralnim pitanjima, ali suđenja za ratne zločine dio su usuglašavanja i prihvaćanja standarda EU".

- Što više suđenja za ratne zločine, zapravo kažnjavanje svih onih koji su počinili ratne zločine, to je jedan od uvjeta koje smo i mi imali - rekao je hrvatski veleposlanik Markotić.

>> 'Sumnjam da će bilo tko moći ucjenjivati modernu i uspješnu Srbiju'

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Avatar BRZIBRZI93
  BRZIBRZI93:

  Ajde hrvati vi ste nam zadnja nada jedino jos vi mozete da nas spasite EU iznesite najace argumente protiv nas samo u vas verujemo vi ste nam poslednja nada, red bi bio da i vi nesto ucinite dobro za nas.

 • ivanjoksimovic:

  Nit se tu Hrvatska ista pita, nit se Srbija plasi ucena igraca koji moraju da igraju onako kako Brisel kaze, niti Srbija zeli u Nato ili bilo koji drugi vojni savez, a pitanje je i da li gradjani uopste zele ... prikaži još! u EU, s obzirom na primere kako "dobro" u toj EU zive najdraze nam komsije. Za razliku od Hrvatske, Srbija konacno belezi rast privrede, ima duplo manji dug, i belezi veci trend inostranih investicija. Spaslo bi nas odbijanje EU pa da ne moramo da prodajemo svoje auto puteve, telekomunikacije i elektro privredu.

 • ribar110:

  Ako Srbija ude u NATO ne vidim razlog zasto i Rusija nebi usla pa da na Kubi imamo zajednicke vojne vjezbe