Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U ime obitelji

U Splitu nam ne daju štandove, u Karlovcu traže novac

U ime obitelji
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
19.09.2014.
u 12:11

Kako je krenulo s prijedlozima ispada da će biti dobro ako na idućim izborima građani uopće budu imali pravo glasa, rekao je Krešimir Planinić

Dva dana uoči početka prikupljanja potpisa za novo referndumsko izjašnjavanje o promjeni Ustava u svezi izbornih pravila, inicijativa U ime obitelji na današnjoj je konferernciji za novinare izvjestila da su lokacije za prikupljanje potpisa prijavili u 750 općina i gradova i to na dvije tisuće lokacija. No, probleme imaju u Splitu i Karlovcu.

Naime, kako su kazali u organizaciskom odboru inicijative, splitski gradonačelnik Ivo Baldasar još nije odobrio rješenje za postavljanje štandova na 80 lokacija što su zatražili još prošli tjedan.

U inicijativi neslužbeno doznaju da bi im mogle biti odobrene tek četiri lokacije u samom centru grada.

U Karlovcu pak, traži ih se da plate štandove i to za tri štanda u iznosu od 600 kuna.

U inicijativi smatraju ovakvo ponašanje zastrašujućim i sramotnim jer se građanima tako onemogućava izjašnjavanje potpisima o novoj referendumskoj inicijativi. Slučaj u Karlovcu proglasili su protuzakonitim i uložili su žalbu.

Kazali su i to da će u nedjelju od dvije tisuće planiranih lokacija aktivno biti njih 80 posto.

Na konferenciji su se uz sam početak prikupljanja potpisa osvrnuli i na političke istupe SDP-a, HDZ-a, GONG-a i predsjednika Josipovića, optuživši ih za pokušaj onemogućavanja građana da se izjasne jesu li za referendum ili ne.

- Kako je krenulo s prijedlozima, pa i onim o moratoriju na referendumska izjašnjavanja što je pokušaj onemogućavanja građana da iskažu svoju volju, ispada da će biti dobro ako na idućim izborima građani uopće budu imali pravo glasa. Sve ovo pokazuje da nema političke volje za promjenama i za time da u Sabor konačno uđu sposobni, a ne podobni – kazao je odvjetnik inicijative Krešimir Planinić.

Čelnica inicijative Željka Markić komentirala je SDP-ove jučer predložene amandmane za promjenu Ustava, ali samo vezano uz referendum:

- Nismo time iznenađeni. Podsjećam da je na izbore za EU parlament glasovalo samo 1 posto birača izvan Hrvatske. Događa nam se sve manja izlaznost birača na izbore, a političke kaste, udrugu GONG i predsjednika Josipovića to nimalo ne zabrinjava. Sve ovo što radi Josipović, GONG i SDP samo je magla. To je pokušaj da se zaustavi građansku inicijativu i ono što bi građani mogli zatražiti -  rekla je Željka Markić dodavši da dok se o njoj za vrijeme prošlog referenduma koješta pisalo, istodobno nitko ne propitkuje kakve osobne interese i političke ambicije ima čelnik GONG-a Dragan Zelić.

Upitani kako komentiraju političke izjave da će, ako i ovaj njihov referendum bude uspješan, provedba biti moguća tek na parlamentarnim izborima 2019. odvjetnik Planinić je izjavio da to nije istina.

- Ako se građani odluče za promjene, primjena će biti odmah već na izborima 2015 - rekao je.

Željka Markić na kraju je izjavila da se ovo što se događa ukazuje na jednu stvar. "Imamo ujedinjene dvije najveće stranke u Hrvatskoj, GONG i Predsjednika Josipovića protiv ove inicijative."

>>  Biskupi za referendum, Bozanić primio Grabar-Kitarović

>> 'Pokušaj zaustavljanja referenduma je kršenje temeljnih načela demokracije'

 

Komentara 37

DU
Deleted user
12:30 19.09.2014.

Da je potrebno dati suglasnost za gay paradu, ona bi bila na stolu već dva dana prije nego bi neka udruga dala formalno i zahtjev. Kad se radi o U ime obitelji, onda će se otežavati na sve moguće načine. Ne znam zašto me to ne čudi :)

TO
Toni12345
12:21 19.09.2014.

Karlovac - HDZ, Split - SDP. Dva krila jedne partije.

Avatar Ivica_ponovo
Ivica_ponovo
12:46 19.09.2014.

Svim političarima odgovara ovakvo stanje - čelnici stranki nakon izbora nagrađuju svoje istomišljenike i poslušnike foteljama. I ne zanima ih Mišljenje naroda. A svi znamo što je GONG - politički poslušnici koji bi trebali biti neutralni, ali su zbog osobnih razloga individua unutar udruge jasno izabrali stranu! Možda se ne slažem u svemu sa Markićkom, ali ću glasovati na referendumu jer želim neka moj glas ima stvarnog utjecaja - želim pokušati birati ČOVJEKA koji će možda pokušati i raditi a ne samo provoditi mišljenje vođa njihovih stranki! U ovome su i HDZ i SDP zajedno protiv naroda jer ne žele odlučivanje naroda o tome tko će obnašati koju dužnost! Ni Milanović ni Karamarko ne žele prepustiti narodu odlučivanje tko će sjediti u zastupničkim foteljama - to je njihov instrument nagrađivanja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije