Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
H5N5

U Špičkovini na dva gospodarstva potvrđena ptičja gripa

kokoši
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
13.03.2017.
u 11:00

Radi mjera predostrožnosti i procjene štete, veterinari će obići okolna gospodarstva koja se nalaze u neposrednoj blizini zaraženih gospodarstva te popisati i uzorkovati njihovu perad (brisevi sa žive peradi).

U mjestu Špičkovina u blizini Zaboka upravo je potvrđen visoko patogen virus influence ptica podtipa H5N5.

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede poduzima mjere zatvaranja zaraženih gospodarstva kojima će pristup biti zabranjen.

Sutra će se eutanazirati sva preostala perad na zaraženim gospodarstvima, a riječ je o ukupno oko 50 kljunova. Radi mjera predostrožnosti i procjene štete, veterinari će obići okolna gospodarstva koja se nalaze u neposrednoj blizini zaraženih gospodarstva te popisati i uzorkovati njihovu perad (brisevi sa žive peradi).

Izjave medijima na ovu temu dat će Damir Agičić, pomoćnik ministra za veterinarstvo sutra u 9 sati na mjestu rada lokalnog kriznog stožera – prilazu zaraženim gospodarstvima u mjestu Špičkovina.

Koristimo priliku zahvaliti svim našim uzgajivačima peradi i svima onima koji perad drže za osobne potrebe na odgovornom ponašanju i pridržavanju biosigurnosnih mjera u cilju sprječavanja unosa uzročnika infekcije u domaće peradi te na poštovanju Naredbe o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske jer se pridržavanjem propisanih mjera u našoj zemlji bolest pojavila u izoliranim slučajevima. Kako je očigledno da je bolest i dalje prisutna među populacijom peradi, zahvaljujemo i lovcima na strpljenju i suradnji i svim službama koje sudjeluju u akcijama suzbijanja ove bolesti, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

>> Kod uginulih labudova na Jarunu i Bundeku otkrivena ptičja gripa

>> U mjestu Križnica utvrđena ptičja gripa, počela eutanazija peradi

Komentara 3

DU
Deleted user
13:27 13.03.2017.

Jesušmeni nekomu bu prisjela i gibanica i zračni promet ptica (a ne samo zračna lu..) a gospođa H.D. više nebu smjela konzumirati domaća jajčeka (iz susjedstva)!

TW
TWITOIST
13:45 13.03.2017.

Kako se radi o Spickovini vjerovatno ce bivsi predsjednik Vlade poslati bivseg ministra poljoprivrede.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije