Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U šparogama za dva mjeseca zaradim više nego godišnje u Slogi

- Posao nije lak jer cijelo vrijeme moraš biti sagnut, radi se do 11 sati dnevno, ali svaki sat je plaćen. Ma, dao Bog da možemo raditi i 15 sati, kaže Anica.
06. travnja 2010. u 17:37 0 komentara 1194 prikaza
sparoge

- I ove ću godine na sezonski rad u Njemačku. Kada odbijem sve troškove, ostane mi čiste zarade 2600 eura za dva mjeseca. To je više nego da sam deset mjeseci radila za šivaćim strojem u Slogi – kaže 53-godišnja Anica Tomić iz Dervišage, koja je trinaestu godinu zaredom otišla ne sezonski posao u Njemačku gdje bere šparoge.

Gazda pošalje kartu

Ona je, kaže Ivica Tomljanović, pročelnik požeške područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, jedna od 116 radnika različitih profila zanimanja koji su upućeni na sezonski rad u Njemačku, jedinu stranu državu s kojom imaju potpisan ugovor o slanju radnika na sezonske poslove. Uglavnom je riječ o poslovima branja šaproga i radu u restoranima.

– Lani je na sezonskom radu u Njemačkoj bilo osamdesetak radnika. Na čekanju za odlazak u inozemstvo trenutačno je još trinaest nezaposlenih – ističe Ivica Tomljanović.

Kada radnik jednom ode na sezonski posao u Njemačku i pokaže se da je dobar, može računati da će biti pozvani i dogodine, kažu u požeškom Zavodu za zapošljavanje. Takav je slučaj i s Anicom Tomić. Ona već trinaest godina ide k istom vlasniku u branje šparoga.

– Gazda nam pošalje kartu, koja inače stoji 120 eura, a poslije nam to odbije. To mi je inače prvi posao koji sam dobila. Nakon što smo se doselili iz BiH prije 19 godina, prve dvije godine se nisam ni prijavljivala na Zavod za zapošljavanje jer sam imala troje male djece. A onda sam pet godina bila na Zavodu bez šanse da dobijem neki posao jer imam završenu samo osnovnu školu – objašnjava Anica.

U četrdesetoj godini života odlučila je prvi put otići na posao branja šparoga. Bilo joj teško ostaviti djecu dva mjeseca, a i posao i sredina bili su joj nepoznati.

Naporno, ali se isplati

– Posao nije lak jer cijelo vrijeme moraš biti sagnut, radi se od 8 do 11 sati dnevno, ali svaki sat nam je plaćen. Ma, dao Bog da možemo dnevno raditi i 15 sati – ističe Anica. U tih trinaest godina, kaže nitko se nije vratio iz Njemačke prije reda, osim što je vlasnik jednu gospođu iz Nove Gradiške poslao kući jer, kako kaže Anica, odmah se vidjelo da ona nije za taj posao.

Što je istina, a što mit?
Treba li nam baš 8 sati sna, 8 čaša vode ili 10.000 koraka dnevno? Evo što kažu stručnjaci
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.