Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSEBICE KOD MLADIH

U Španjolskoj eksplozija zaraze, razmatra se postroženje mjera

Španjolska
Foto: SUSANA VERA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
05.07.2021.
u 23:37

"Dnevni podaci nisu nimalo dobri", komentirao je u ponedjeljak navečer Fernando Simon, glavni epidemiolog ministarstva zdravstva

Zdravstvena situacija u Španjolskoj se bitno pogoršala posljednjih dana uz eksploziju broja zaraza covidom-19 kod mladih, a taj skok prisiljava vlasti da razmotre postroženje mjera dok se ubrzava cijepljenje.

"Dnevni podaci nisu nimalo dobri", komentirao je u ponedjeljak navečer Fernando Simon, glavni epidemiolog ministarstva zdravstva i objasnio da "su ti podaci vrlo različiti u raznim dobnim skupinama" te da je "stopa incidencije među mladima blizu 600".

Stopa incidencije je prešla iznad 200 (204 na 100.000 stanovnika tijekom posljednja dva tjedna) prema prosječno 152,8 u petak kada su objavljeni posljednjih podaci. 

Španjolsko ministarstvo zdravstva je u petak objavilo da ima 32.607 novozaraženih covidom-19 u posljednja 72 sata, te da su 23 osobe umrle. Epidemiolog Simon je stanje ocijenio "složenim", ali i dodao da se ono ne odražava u broju hospitalizacija ni umrlih.  Istovremeno se ubrzava kampanja cijepljenja, 40,3 posto stanovnika od oko 47 milijuna Španjolaca je u potpunosti cijepljeno protiv koronavirusa, dok je polovica (55,9 posto) primila jednu dozu cjepiva. 

Zbog pogoršanja stanja nekoliko regija, među kojima Andaluzija i Katalonija, razmatraju postroženje restrikcija ovog tjedna, nakon što od 26. lipnja maske na otvorenom nisu obvezne.

Prošlog tjedan je otkriveno veliko žarište na Balearima kada se 1824 zaraženih vratilo na poluotok nakon zabave na Mallorci. Oko 6000 ljudi diljem Španjolske je bilo u karanteni.  Uz 81.000 umrlih i više od 3,8 milijuna zaraženih, Španjolska je pandemijom jedna od najpogođenijih zemalja u Europi.

Komentara 9

DU
Deleted user
00:02 06.07.2021.

Ma zamisli ti to. Uglavnom mladi!!?! Jel to zelite reci da se mladi masovno testiraju?! Kako da ne….stoje u redu kilometrima! Lazete jer vam treba opravdanje za cijepljenje mlade populacije. Na jesen cete kriviti skolarce i djecu iz vrtica. Nece vam to proc.

MK
mksdk
00:04 06.07.2021.

"ali i dodao da se ono ne odražava u broju hospitalizacija ni umrlih" - Smrtnost od delta soja u Velikoj britaniji za necjepljene je 0,08%. Pumpanje panike se ne može okarakterizirati drugačije nego kao svjesno činjenje zla.

MZ
mali zeleni
00:23 06.07.2021.

Zanimljivo-kad je krenula kampanja cijepljenja drobili ste kako su stariji najugrozeniji i krenulo je cijepljenje..bez obzira na znacajan broj preminulih po starackim domovima-naravno,sve se zataskalo i ajmo dalje. E sad kad hoce cijepiti mlade-odjednom se pojavio famozni "delta soj" koji (navodno) napada bas mlade i necijepljenje. Sta je iduce..neki "epsilon soj" koji ce napadati iskljucivo djecu pa ce i njih trebati pod hitno cijepiti!? Pa lazete da je to strasno za citati koliko je ta laz ocita ali uporni ste..red lazi,red cenzure,red "strucnjak objasnio" clanaka..punite jaja vise..zdrava logika- ako sam se cijepio zasticen sam..covid logika-cijepio sam se i najveca prijetnja su mi necijepljeni..wtf? Okretanje pile naopako uz konstantno zastrasivanje i prijetnje..pa kud smo se vratili,u Njemacku '30.ih!? Ili S.Koreju?? Sramite se novinari u kakvoj prljavoj raboti sudjelujete

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije