Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BLAŽI OBLIK BOLESTI

U Sloveniji službeno potvrđen prvi slučaj majmunskih boginja

Germany detects first case of monkeypox
Foto: CHRISTINE UYANIK/REUTERS
1/2
Autori: Vecernji.hr, Hina
24.05.2022.
u 10:36

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), slučajevi majmunskih boginja otkriveni su u brojnim zemljama

U Sloveniji je potvrđen prvi slučaj infekcije majmunskim boginjama kod muškarca koji se u zemlju vratio iz inozemstva.  Glavni slovenski epidemiolog Mario Fafangel potvrdio je na izvanrednoj konferenciji za medije prvi slučaj i dodao kako je "zdravstveno stanje dobro".

Istaknuo je, za razliku od COVID-19 koji je bio nepoznata bolest, majmunske boginje to nisu. Dodao je da je i dalje nužan oprez usprkos svemu što se zna o bolesti. 

Pacijent se vratio iz inozemstva, bio je na Kanarskim otocima.

Slučajevi diljem svijeta

Kako prenosi list "Slovenske novice",  sumnja na tu bolest provjeravala se u Institutu za mikrobiologiju i imunologiju, a oboljeli muškarac nije hospitaliziran, što upućuje na to da se radi o blažem obliku bolesti.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), slučajevi majmunskih boginja u tjednu od 13. do 21. svibnja otkriveni su u Australiji, Belgiji, Kanadi, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj, Portugalu, Španjolskoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Što su majmunske boginje

Majmunske su boginje ozbiljna bolest koju bi trebalo pratiti kako bi se mogla suzbiti standardnim alatima javnog zdravlja. Glavni među njima u ovom su slučaju cjepiva i izolacija zaraženih osoba.

Majmunske boginje nisu novost. Svake godine prijavi se nekoliko tisuća slučajeva, od kojih gotovo svi u Africi, iako neki novoprijavljeni slučajevi u Europi nemaju poznatu vezu s Afrikom. Majmunske boginje uzrokuje virus kao i COVID-19, ali među njima ne postoji bliska veza. Koronavirusi sadrže jednolančane molekule genetskog materijala koji se naziva ribonukleinska kiselina (RNK), a majmunske boginje su virusi formirani oko dvostrukog lanca deoksiribonukleinske kiseline (DNK).

Podsjetite se: Velika Gorica: Navijači koji su sudjelovali u neredima na A1 dovezeni na Županijski sud

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
11:04 24.05.2022.

Dobro je što je "blaži oblik", utješeni smo, možda ne će biti zatvaranja granica i obaveznih brnjica na stražnjicama.

DU
Deleted user
10:54 24.05.2022.

Hoće li guzmeraklije dizati tužbu protiv majmuna ipak su oni zaštićena vrsta

RE
reborn
10:46 24.05.2022.

Kad je ono Zagreb Pride?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije