Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljedice epidemije

U Sloveniji osjetno pali uvoz i izvoz, smanjena vrijednost robne razmjene s partnerima iz EU-a

Tourist traffic before Whitsun weekend
Foto: Uwe Anspach/DPA/PIXSELL
1/3
09.06.2020.
u 14:28

Slovenija je zabilježila najveći vanjskotrgovinski suficit u zadnjih 10 godina u travnju ove godine

Slovenija je u travnju izvezla roba u vrijednosti 2,01 milijardu eura, što je u odnosu na travanj prošle godine pad za 28,8 posto, dok je uvoz pao još snažnije, za 41,2 posto, na 1,86 milijardi eura, objavio je u utorak državni statistički ured.

Slovenija je tako u travnju, koji je bio prvi mjesec u kojem su se u punoj mjeri osjetile posljedice epidemije Covida-19, zabilježila višak u robnoj razmjeni od 149,3 milijuna eura, uz pokrivenost uvoza izvozom od 108 posto.

Prema statističkim podacima, Slovenija je zabilježila najveći vanjskotrgovinski suficit u zadnjih 10 godina u travnju ove godine, a nakon što je u travnju prošle godine zabilježila veliki vanjskotrgovinski deficit.

Statističari napominju i kako je u travnju najveći pad izvoza i uvoza zabilježen u automobilskoj industriji, sa smanjenjem za oko tri četvrtine u odnosu na travanj prošle godine. Ipak, proizvodi automobilske industrije činili su treći najvažniji udio u ukupnom izvozu i uvozu, uz djelatnosti medicinskih i farmaceutskih proizvoda te električnih strojeva i opreme, ističu iz statisičkog ureda.

Slovenija je u travnju u zemlje članice EU izvezla roba u vrijednosti 1,24 milijarde eura, što je 41,4 posto manje nego u travnju prošle godine, dok je uvoz iz tih zemalja pao za 45,4 posto, na 1,18 milijardi eura.

Pritom se, navode statističari, vrijednost robne razmjene smanjila sa svim najvažnijim trgovinskim partnerima iz EU-a, najviše s Italijom i Njemačkom, koja i dalje ostaje najvažniji vanjskotrgovinski partneri Slovenije. 

Po podacima slovenskog statističkog ureda, u zemlje koje nisu članice EU-a u travnju je izvezeno roba u vrijednosti 766,5 milijuna eura, što je na godišnjoj razini porast za 9,3 posto. Istodobno je uvoz iz tih zemalja smanjen za 32,1 posto, na 680,4 milijuna eura. Na međugodišnji rast izvoza u zemlje nečlanice EU-a najviše je utjecao rast izvoza u Švicarsku, koja je tako postala drugi najvažniji trgovinski partner Slovenije, objašnjavaju statističari. 

Podaci za prva četiri mjeseca ove godine pokazuju da je slovenski izvoz u odnosu na isto lanjsko razdoblje smanjen za 2,6 posto, na 10,79 milijardi eura, dok je uvoz pao za 9,4 posto, na 10,21 milijardu eura. Trgovinski suficit tako je u četiri mjeseca iznosio 585,8 milijuna eura, a pokrivenost uvoza izvozom 105,7 posto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije