Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAKRIZA

Plan oporavka: Za Sloveniju predviđeno više od 5 milijardi eura iz proračuna EU

Janez Jansa, new Slovenian Prime Minister speaks in parliament in Ljubljana
Foto: BORUT ZIVULOVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/6
28.05.2020.
u 12:25

Slovenska je vlada prijedlog Komisija ocijenila "korakom u pravom smjeru", uz interes da u sredstvima budućeg srednjeročnog europskog proračuna i dalje budu značajna sredstva za kohezijsku politiku i ruralni razvoj, a reagirali su i političari iz vladinih i oporbenih stranaka.

Predstavljenim planom Europske komisije za oporavak nakon pandemije COVID-19 od nazivom  "EU sljedeće generacije" za Sloveniju je predviđeno 5,071 milijardi eura, objavili su u četvrtak slovenski mediji.

Većina slovenskih političara ocijenila je to kao veliku razvojnu priliku, uz neke rezerve vezane na odnos bespovratnih i kreditnih sredstava u ukupnom iznosu, prenose  slovenski mediji.

Sredstva za oporavak u iduće četiri godine, namijenjena za Sloveniju, odgovaraju njenom udjelu u proračunu EU-a, a od 5,071 planiranih sredstava 2,579 milijarde eura činila bi, po prijedlogu, nepovratna sredstva, dok bi 2,492 milijjarde Slovenija dobila u  obliku vrlo povoljnih  kredita koje će trebati vratiti kroz duže razdoblje.

Slovenska je vlada prijedlog Komisija ocijenila "korakom u pravom smjeru", uz interes da u sredstvima budućeg srednjeročnog europskog proračuna i dalje budu značajna sredstva za kohezijsku politiku i ruralni razvoj, a reagirali su i političari iz vladinih i oporbenih stranaka.

Reagirajući na predstavljanje plana koji još nema službeni, zastupnik u Europskom parlamentu Milan Zver, koji je član Slovenske demokratske stranke (SDS) premijera Janeza Janše, kazao je da čestita slovenskoj vladi na uspješnim pregovorima te da se potvrdilo kako "načelo solidarnosti u Europskoj uniji ipak postoji".

Slično misli i eurozastupnica iz iste stranačke grupacije Romana Tomc, koja je upozorila da sredstva za oporavak treba usmjeriti u prave programe kako bi Slovenija mogla nadoknaditi razvojni zaostatak za razvijenijim članicama, prenose slovenski mediji.

Eurozastupnik iz redova slovenskih Socijalnih demokrata (SD) Milan  Brglez razočaran je međutim "relativno niskim" iznosom koji je namijenjen Sloveniji u odnosu na druge članice, ali i odnosom bespovratnih i kreditnih sredstava za Sloveniju jer je taj odnos za neke druge članice dosta povoljniji.

Nasuprot njemu eurozastupnica Tanja Fajon, također članica slovenskih Socijalnih demokrata (SD) zadovoljna je i predviđenim sredstvima i omjerom bespovratnih sredstava i kredita za Sloveniju,  prenose mediji.

Ključne riječi

Komentara 1

AN
antiekstremist
13:39 28.05.2020.

Upola manje nego za HR ! Previše.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije