Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Plan oporavka: Za Sloveniju predviđeno više od 5 milijardi eura iz proračuna EU

Slovenska je vlada prijedlog Komisija ocijenila "korakom u pravom smjeru", uz interes da u sredstvima budućeg srednjeročnog europskog proračuna i dalje budu značajna sredstva za kohezijsku politiku i ruralni razvoj, a reagirali su i političari iz vladinih i oporbenih stranaka.
28. svibnja 2020. u 12:25 1 komentara 353 prikaza
Janez Jansa, new Slovenian Prime Minister speaks in parliament in Ljubljana
Foto: BORUT ZIVULOVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Predstavljenim planom Europske komisije za oporavak nakon pandemije COVID-19 od nazivom  "EU sljedeće generacije" za Sloveniju je predviđeno 5,071 milijardi eura, objavili su u četvrtak slovenski mediji.

Bregana Kraj čekanjima Krajem tjedna sporazum Slovenije i Hrvatske o jednostavnijem prelasku granice

Većina slovenskih političara ocijenila je to kao veliku razvojnu priliku, uz neke rezerve vezane na odnos bespovratnih i kreditnih sredstava u ukupnom iznosu, prenose  slovenski mediji.

Sredstva za oporavak u iduće četiri godine, namijenjena za Sloveniju, odgovaraju njenom udjelu u proračunu EU-a, a od 5,071 planiranih sredstava 2,579 milijarde eura činila bi, po prijedlogu, nepovratna sredstva, dok bi 2,492 milijjarde Slovenija dobila u  obliku vrlo povoljnih  kredita koje će trebati vratiti kroz duže razdoblje.

Slovenska je vlada prijedlog Komisija ocijenila "korakom u pravom smjeru", uz interes da u sredstvima budućeg srednjeročnog europskog proračuna i dalje budu značajna sredstva za kohezijsku politiku i ruralni razvoj, a reagirali su i političari iz vladinih i oporbenih stranaka.

Janez Janša DESNIČARENJE I RADIKALIZAM Janša je u Sloveniji krenuo stopama Orbana i Trumpa: Sve je krenulo objavom na Twitteru...

Reagirajući na predstavljanje plana koji još nema službeni, zastupnik u Europskom parlamentu Milan Zver, koji je član Slovenske demokratske stranke (SDS) premijera Janeza Janše, kazao je da čestita slovenskoj vladi na uspješnim pregovorima te da se potvrdilo kako "načelo solidarnosti u Europskoj uniji ipak postoji".

Slično misli i eurozastupnica iz iste stranačke grupacije Romana Tomc, koja je upozorila da sredstva za oporavak treba usmjeriti u prave programe kako bi Slovenija mogla nadoknaditi razvojni zaostatak za razvijenijim članicama, prenose slovenski mediji.

Eurozastupnik iz redova slovenskih Socijalnih demokrata (SD) Milan  Brglez razočaran je međutim "relativno niskim" iznosom koji je namijenjen Sloveniji u odnosu na druge članice, ali i odnosom bespovratnih i kreditnih sredstava za Sloveniju jer je taj odnos za neke druge članice dosta povoljniji.

GRANIČNI PRIJELAZI Slovenija ukinula restrikcije za ulazak iz Hrvatske

Nasuprot njemu eurozastupnica Tanja Fajon, također članica slovenskih Socijalnih demokrata (SD) zadovoljna je i predviđenim sredstvima i omjerom bespovratnih sredstava i kredita za Sloveniju,  prenose mediji.

BROJKE
Evo kako se glasalo u vašem mjestu
LJETNE PREHLADE
I dalje je važno paziti na zdravlje, pogotovo na higijenu nosa