Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koronavirus u svijetu

U SAD-u od posljedica epidemije umrlo 200.000 ljudi. Trump: 'Pobijedit ćemo virus'

U.S. President Donald Trump tours a Whirlpool Corporation washing machine factory in Clyde, Ohio
Foto: Joshua Roberts/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
22.09.2020.
u 21:32

Od početka epidemije, u Sloveniji je, sa 205.015 provedenih testova, potvrđeno 4,558 zaraza, a do sada je od posljedica Covida-19 umrlo 142 ljudi.

Češka je u ponedjeljak zabilježila 1.476 novih slučajeva koronavirusa, pokazuju podaci ministarstva zdravstva, čime ukupan broj potvrđenih slučajeva od početka pandemije iznosi 50.764

21:30 - Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak Općoj skupštini UN-a da treba osnažiti Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) kako bi koordinirala globalni odgovor na pandemiju koronavirusa i predložio je konferenciju na visokoj razini o suradnji u razvoju cjepiva.

"Predlažemo održavanje online konferencije na visokoj razini, koja bi bila uskoro, za zemlje zainteresirane za suradnju u razvoju cjepiva protiv koronavirusa", izjavio je Putin.

"Spremni smo podijeliti iskustvo i nastaviti surađivati sa svim državama i međunarodnim entitetima, uključujući u opskrbi drugih zemalja ruskim cjepivom koje se pokazalo pouzdano, sigurno i učinkovito", rekao je.

21:00 - Britanski premijer Boris Johnson objavio je u utorak mjere za sprečavanje širenja drugog vala epidemije koronavirusa koje bi mogle biti na snazi i šest mjeseci, a uključuju ohrabrivanje rada od kuće i ranije zatvaranje barova i restorana.

"Zadržavamo pravo na upotrebu oštrijih mjera, sa znatno većim ograničenjima", rekao je Johnson u parlamentu nakon sastanka sa svojim ministrima i čelnicima regionalnih vlada Ujedinjenog Kraljevstva. "Te oštrije mjere ćemo moći izbjeći samo ako ove mjere donesu rezultate i ako promijenimo svoje ponašanje", rekao je Johnson.

Dodao je da je Britanija došla do opasne prijelomne točke u epidemiji, slično kao i zemlje poput Španjolske i Francuske.

19:30 - Šest tjedana uoči predsjedničkih izbora, u SAD-u je do utorka od posljedica covida-19 umrlo oko 200.000 ljudi, objavilo je Sveučilište Johns Hopkins.

Prema istom izvoru, od 6,9 milijuna oboljelih do utorka ujutro umrlih je 200.005 te SAD spada među zemlje koje su među najpogođenijima pandemijom novog koronavirusa SARS-CoV-2.

"Covid-19 će ove godine biti treći po redu uzrok smrti u SAD-u i premašit će nesreće, moždane udare i Alzheimerovu bolest. Potcjenjujemo taj virus na vlastitu štetu i štetu onih na koje utječu naše odluke", kazao je Tom Frieden, bivši direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

18:52 - Osam osoba umrlo je u utorak od posljedica koronavirusa u Crnoj Gori, a zaraženo je 296, priopćile su crnogorske zdravstvene vlasti. Za nešto više od tri mjeseca, od sredine lipnja kada je počeo drugi val epidemije u Crnoj Gori, od posljedica zaraze koronavirusom umrlo je 137 osoba, a zaraženo je skoro 9 tisuća.

prvom valu, od sredine ožujka do početka svibnja, kada su uvedene restriktivne epidemiološke mjere, ta država imala je svega 9 umrlih i 324 zaraženih. Trenutno je aktivnih slučajeva u Crnoj Gori 3448, što je na 100 tisuća stanovnika 547, uvjerljivo najviše u regiji. 

13:07 - U Bosni i Hercegovoni u utorak je potvrđeno 215 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a pet zaraženih osoba umrlo je u protekla 24 sata, izvijestili su entitetski zavodi za javno zdravstvo. U Federaciji BiH testirano je 1635 uzoraka, pri čemu je zaraza potvrđena u 164 slučaja. Svih pet preminulih osoba iz ovog je entiteta, od čega je troje iz Bihaća. Još devet smrtnih slučajeva koji su prijavljeni u utorak odnose se na prošli tjedan.  U Republici Srpskoj od ponedjeljka je testirano 466 uzoraka, a zaraza virusom SARS-CoV-2 potvrđena je kod 51 osobe. Od izbijanja epidemije prouzročene koronavirusom u ožujku u BiH je zaraza utvrđena kod nešto više od 25700 osoba a njih nešto više od 18 tisuća tretiraju se kao oporavljeni. Umrle su 784 osobe kod kojih je potvrđena zaraza.

BiH je od prošlog tjedna među državama svijeta koje su s Globalnim savezom za cjepiva (GAVI) potpisale ugovor o nabavci cjepiva za koronavirus, a bosanskohercegovačke se vlasti nadaju kako će ta zemlja biti među prvima koje će dobiti cjepivo kaka ono bude verificirano i spremno za široku uporabu. Dnevni broj novozaraženih u BiH u protekla je dva mjeseca bio oko 300, uz manje oscilacije tijekom vikenda, kada se provodi i manji broj testiranja.

13:06 - Novi češki ministar zdravstva rekao je u utorak da su neizbježna stroža ograničenja za lokale i javne događaje, dan nakon što je njegov prethodnik dao otkaz u jeku porasta broja zaraženih covidom-19  koji se u tri tjedna udvostručio.

Češka je u ponedjeljak zabilježila 1.476 novih slučajeva koronavirusa, pokazuju podaci ministarstva zdravstva, čime ukupan broj potvrđenih slučajeva od početka pandemije iznosi 50.764. Ministar zdravstva Roman Prymula rekao je novinarima da će sljedećih dana zatvaranje barova biti s ponoći pomaknuto na 22 sata te da će na većini javnih događaja broj sudionika biti ograničen. "Masovni događaji nedvojbeno će se morati ograničiti", rekao je.

Češka je brzo djelovala na početku pandemije u ožujku, zatvarajući većinu maloprodajnih tvrtki, granica i škola prije mnogih drugih europskih zemalja.  Broj umrlih u zemlji u utorak iznosi 522, što je djelić u odnosu prema desecima tisuća žrtava u državama poput Španjolske, Engleske i Francuske.

Češka vlada ukinula je većinu ograničenja u ljeto i otad je stopa zaraze porasla te je po stopi druga u Europi odmah iza Španjolske, kad se promatraju novi slučajevi prema broju stanovnika u dva tjedna zaredom.

Premijer Andrej Babiš, govoreći zajedno s Prymulom, priznao je da su javne zdravstvene službe preplavljene i da u roku od 48 sati u Pragu i središnjoj Češkoj ne mogu pronaći kontakte svih zaraženih.

Rekao je da će se vlada usredotočiti na to da osigura dovoljno bolničkih kapaciteta u kasnijem razdoblju tijekom godine. Babiš je bio metom kritika zbog načina koji je odgovorio na pandemiju. U ponedjeljak je izabrao Prymula, vodećeg epidemiologa, da zamijeni dosadašnjega ministra zdravstva. 

11:19 - U Sloveniji je u zadnja 24 sata na 2335 testiranih potvrđeno 88 novih slučajeva koronavirusa, a nije bilo preminulih, objavila je u utorak slovenska vlada. To je 38 zaraza više u odnosu na prethodni dan, kad je novozaraženih bilo 50, ali uz samo 984 testiranih osoba. U bolnicama je trenutno 71 pacijent s Covidom-19, od čega ih 13 treba intenzivno liječenje, pokazuju podaci ministarstva zdravstva.

Od početka epidemije, u Sloveniji je, sa 205.015 provedenih testova, potvrđeno 4,558 zaraza, a do sada je od posljedica Covida-19 umrlo 142 ljudi.

Šef intenzivnog odjela na infektivnoj klinici ljubljanskog UKC-a Matjaž Jereb izjavio je da je broj hospitalizacija i bolesnika na intenzivnim odjelima zabrinjavajući i da se se s obzirom na epidemiološku situaciju idućih dana i tjedana može očekivati rast broja novih bolesnika u bolnicama, koje imaju ograničene kadrovske i materijalne kapacitete.

Premijer Janez Janša izjavio je u ponedjeljak u parlamentu da je situacija s razvojem epidemije ozbiljna, ali da su bolnice, što se tiče opreme i organizacije, spremnije za suočavanje s većim brojem zaraženih Covidom-19 nego što su bile u ožujku i travnju, u prvom epidemijskom valu, ali da su problem potrebni zdravstveni kadrovi, kojih nedostaje.

Ključne riječi

Komentara 2

MP
miroslav.petkovic.7564
21:42 22.09.2020.

Nek uce od Rusa kako se to radi.Jucer je bija ovdje u Moskvi Direktor evropske zdrastvene organizacije.Zahvalio se duboko Rusiji,za dobrobit cjelig covjecanstva reka napravili ste visoko kvalitetno cjepivo.Evo petnesti desetog ovog mjeseca i Vektor iz N Sibirska zaregistrirat cee drugo cjepivo Treca vakcina institut Cumakovo,veceras javili do kraja godine cjepivo bit ce gotovo.Pocetkom iduce god krece masovna proizvodnja.Vidite citav svjet treba ucit od Rusa oni ce napravit tri a ameri i Englez ko zna kad.Mozda do svetog Ante.

Avatar Becki konjusari
Becki konjusari
22:36 22.09.2020.

Totalna laz! Ko god umre oni kazu covid! Laz! Mozda 30-40000 umrlo od covida...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije