Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plodova koliko hoćeš

U Slavoniji počela masovna sadnja biljke koja donosi golemu zaradu

malina
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
06.08.2019.
u 12:44

I mali proizvođači okreću se proizvodnji ove bobice

Slavonci se sve više okreću uzgoju malina kojih nedostaje i na domaćem i na inozemnom tržištu. Zarada na njima višestruko je veća od primjerice kukuruza. Cijena kukuruza, za usporedbu, jest 1,70, a prinos po hektaru osam tona. Prihod na malini veći je 35 puta.

Proizvođačica malina Nada Pralija kaže da se maline uvijek prve rasprodaju: "To se može jako puno prodati. Ne možeš ni ubrati koliko se može prodati." Najveća hrvatska plantaža niknula je kod Vinkovaca. Na njoj će berba trajati sve do listopada.

"Prije nekoliko dana krenuli smo u berbu i očekujemo prinos od šest do sedam tona po hektaru. Nagodinu, kada malina uđe u puni rod, očekujemo prinos od 13 do 14 tona po hektaru", rekao je Lucijan Petrović za Dnevnik.hr, rukovoditelj sektora proizvodnje.

Rukovoditeljica prodaje Ana Kolarić rekla je da devedeset posto maline koju proizvodimo izvozimo na europsko tržište.

Hrvatska malina tražena je na inozemnim tržištima, pa je prošle godine izvezeno 315 tona više nego 2017. Međutim, kako je nema dovoljno za domaće potrebe, rastao je i uvoz. 

I mali proizvođači okreću se proizvodnji malina. Marica Završki maline uzgaja uz kupine. "Cijena maline stabilnija je. Malina je od početka sezone 40 kuna po kilogramu. Kupina je bila 20, a sad je pala na 15", rekla je.

Video: Supernamirnice koje trebate imati u svom domu

Ključne riječi

Komentara 22

Avatar nekakav
nekakav
14:40 06.08.2019.

nek mi novinar da kontakt osobe koja otkupljuje kukuruz po 1,70. inače je oko jedne kune. a uspoređivati uzgoj maline i kukuruza može samo osoba koja pojma nema o poljoprivrednoj proizvodnji. ajd vi dignite plantažu malina, pričekajte koju godinu da uđe u rod, pa u sezoni se ubijajte s ljudima koji će vam pomoći brati, jer su rokovi kratki, malina nije voćka da može stajati dva tjedna ko lubenice... gdje ima više posla veće su i cijene. svi samo gledate kolko se može dobiti, a nitko ne želi vidjeti kolko u takvoj proizvodnji ima posla.

TR
Trnjanec
13:32 06.08.2019.

Ako to ne prođe, probajte aroniju. Ako ona ne prođe, probajte paulovniju. Ili one posebne lješnjake podno kojih rastu tartufi. Ili probajte ljame. Ili nojeve. Ili puževe. (Činčile više ne, zakon zabranio.)

DU
Deleted user
13:11 06.08.2019.

Da je to tako ogromna zarada već bi je i Amerikanci uzgajali naveliko! U poljoprivredi nikada nije bilo, nema niti će biti ogromne zarade. Tko u to ne vjeruje neka sada kada je sezona berbe malina proba ići par dana u berbu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije