Naslovnica Vijesti Hrvatska

U Slavoniji počela masovna sadnja biljke koja donosi golemu zaradu

I mali proizvođači okreću se proizvodnji ove bobice
06. kolovoza 2019. u 12:44 22 komentara 38128 prikaza
malina
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Slavonci se sve više okreću uzgoju malina kojih nedostaje i na domaćem i na inozemnom tržištu. Zarada na njima višestruko je veća od primjerice kukuruza. Cijena kukuruza, za usporedbu, jest 1,70, a prinos po hektaru osam tona. Prihod na malini veći je 35 puta.

krumpir "naše domaće" Izgleda kao mladi krumpir i stoji 13 kuna. Niti je mladi niti domaći – dolazi iz Egipta

Proizvođačica malina Nada Pralija kaže da se maline uvijek prve rasprodaju: "To se može jako puno prodati. Ne možeš ni ubrati koliko se može prodati." Najveća hrvatska plantaža niknula je kod Vinkovaca. Na njoj će berba trajati sve do listopada.

"Prije nekoliko dana krenuli smo u berbu i očekujemo prinos od šest do sedam tona po hektaru. Nagodinu, kada malina uđe u puni rod, očekujemo prinos od 13 do 14 tona po hektaru", rekao je Lucijan Petrović za Dnevnik.hr, rukovoditelj sektora proizvodnje.

Rukovoditeljica prodaje Ana Kolarić rekla je da devedeset posto maline koju proizvodimo izvozimo na europsko tržište.

RATARI NEZADOVOLJNI OTKUPNIM CIJENAMA Apsurdi: Baranjski durum kupuju stranci, mi ni mlin za njega nemamo

Hrvatska malina tražena je na inozemnim tržištima, pa je prošle godine izvezeno 315 tona više nego 2017. Međutim, kako je nema dovoljno za domaće potrebe, rastao je i uvoz. 

I mali proizvođači okreću se proizvodnji malina. Marica Završki maline uzgaja uz kupine. "Cijena maline stabilnija je. Malina je od početka sezone 40 kuna po kilogramu. Kupina je bila 20, a sad je pala na 15", rekla je.

Video: Supernamirnice koje trebate imati u svom domu

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • DOBARDAN:

  Da je to tako ogromna zarada već bi je i Amerikanci uzgajali naveliko! U poljoprivredi nikada nije bilo, nema niti će biti ogromne zarade. Tko u to ne vjeruje neka sada kada je sezona berbe malina proba ići par dana u berbu!

 • Trnjanec:

  Ako to ne prođe, probajte aroniju. Ako ona ne prođe, probajte paulovniju. Ili one posebne lješnjake podno kojih rastu tartufi. Ili probajte ljame. Ili nojeve. Ili puževe. (Činčile više ne, zakon zabranio.)

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  nek mi novinar da kontakt osobe koja otkupljuje kukuruz po 1,70. inače je oko jedne kune. a uspoređivati uzgoj maline i kukuruza može samo osoba koja pojma nema o poljoprivrednoj proizvodnji. ajd vi dignite plantažu malina, pričekajte koju godinu da ... prikaži još! uđe u rod, pa u sezoni se ubijajte s ljudima koji će vam pomoći brati, jer su rokovi kratki, malina nije voćka da može stajati dva tjedna ko lubenice... gdje ima više posla veće su i cijene. svi samo gledate kolko se može dobiti, a nitko ne želi vidjeti kolko u takvoj proizvodnji ima posla.