Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U školi će se učiti o osjetljivosti za druge, poštenju, dobrim namjerama

Civilne udruge mjesec će dana u više od 30 gradova u cijeloj zemlji održavati radionice s učenicima, nastavnicima i roditeljima.
15. travnja 2014. u 21:05 13 komentara 808 prikaza
škola
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

– Mladi danas ne znaju što je demokracija. O tome ne naučimo u školi, to ne vidimo u stvarnosti. Ne vidimo da itko od nas može nešto promijeniti pa onda gubimo volju. No, sve to trebao bi promijeniti građanski odgoj i obrazovanje – rekao je zagrebački gimnazijalac Luka Petrović na predstavljanju početka kampanje “Go Goo!”, kojom se brojne civilne udruge zalažu za uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja (GOO) u škole.

Želeći da mladi kroz GOO steknu građanske kompetencije i postanu aktivni, informirani te odgovorni građani, organizatori kampanje u idućih će mjesec dana u više od 30 gradova održati brojne radionice i javne rasprave s učenicima, nastavnicima i roditeljima.

– Politička zrelost mladih potrebna je za demokratsku zrelost društva – naglasila je aktivistica Emina Bužinkić, a sociolog Renato Matić istaknuo je da su glavne vrijednosti GOO-a što će polaznici usvajati iste vrijednosti: solidarnost, osjetljivost za druge, poštenje, domoljublje, dobre namjere...

>>'Učenici su pokazali katastrofalno neznanje o građanskom društvu'

>>Osniva se ustanova Luka Ritz, mjesecima čekali suglasnost ministarstva

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
  • korisnik2:

    "– Mladi danas ne znaju što je demokracija. O tome ne naučimo u školi, to ne vidimo u stvarnosti. Ne vidimo da itko od nas može nešto promijeniti pa onda gubimo volju. No, sve to trebao bi promijeniti građanski odgoj ... prikaži još! i obrazovanje – rekao je zagrebački gimnazijalac Luka Petrović" e jadan li si, mladicu, ako trebas drzavu da te "uci demokraciji i odgaja"...

  • kafka:

    "U školi će se učiti o osjetljivosti za druge, poštenju, dobrim namjerama" . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ... prikaži još! . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Super, znači političari, javni djelatnici, dužnosnici, itd. se vraćaju u školske klupe naučiti što su propustili. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Ja sam to naučio na vjeronauku i u školi vrijeme socijalizma.

  • Landian:

    Poštenje, poštovanje, tolerancija, vrijednost rada i sve ostale druge vrline koje su se izgubile u današnjem društvu, uče se prvenstveno kod kuće i onda prenose na osobe izvan obiteljskog kruga. Ovakve radionice i javne rasprave treba organizirati prvo za naše ... prikaži još! političare - da konačno stave narod ispred svojih osobnih ciljeva, onda za poslodavce - da konačno postave brigu za radnike na prvo mjesto jer bez njih neće imati profita; onda i za roditelje - da i u vrijeme kada su frustrirani, bez posla, kada imaju briga preko glave, stave svoju djecu na prvo mjesto; kada svi odrasli nauče komunicirati, uvažavati argumente drugih, biti fleksibilni i tolerantni ... djeca će sama po sebi prihvatiti te vrijednosti i ovakve akcije neće niti biti potrebne, a vrijeme i resursi koji se troše na učenje onoga što bi trebalo biti čvrsto ukorijenjeno u društvu (a nije) mogli bi se trošiti na puno korisnije stvari. Pozdravljam akciju, ali od nje će biti male/nikakve koristi ako mladi vide da je odraslima poštenjak i dalje bedak.