Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Održana razmjena

U sjeni nezapamćenog krvoprolića: Oslobođeno 130 ukrajinskih zarobljenika i vraćeno kući pred Uskrs

Ukrainian POWs are seen after a swap at unknow location in Ukraine
Foto: COORDINATING HEADQUARTERS FOR TH
1/4
16.04.2023.
u 22:37

Oslobođeno je oko 130 ukrajinskih ratnih zarobljenika, od kojih se 48 smatralo nestalima, a neki od vojnika imaju ozljede, potres mozga ili su izgubili udove. Najstariji oslobođeni branitelj ima 58, a najmlađi 21 godinu

U sjeni nezapamćenog krvoprolića u Bahmutu, kako su ukrajinski zapovjednici opisali borbe s ruskim snagama u tom istočnom ukrajinskom gradu, protekla je velika razmjena zarobljenika. Oko 130 ukrajinskih ratnih zarobljenika oslobođeno je i vraćeno kući u velikoj razmjeni na pravoslavni Uskrs, izjavio je jučer visoki ukrajinski dužnosnik.

Vagnerovci potvrdili

Istodobno, osnivač ruske plaćeničke skupine Wagner, Jevgenij Prigožin, potvrdio je u videu oslobađanje stotinjak ukrajinskih zarobljenika u povodu pravoslavnog Uskrsa. To je druga velika razmjena zarobljenika u posljednjem tjednu. Rusija i Ukrajina su u ponedjeljak objavile da su izvršile veliku razmjenu zarobljenika u kojoj je oslobođeno 106 ruskih ratnih zarobljenika u zamjenu za 100 Ukrajinaca. Vijest o povratku kući ukrajinskih vojnika prvi je objavio Andrij Jermak, šef kabineta predsjednika Volodimira Zelenskog.

"Vraćamo kući 130 naših ljudi. Uskrs. Bit uskrsnog blagdana je nada. To je upravo ono što je osjećala rodbina zarobljenika koja ih je toliko dugo čekala", napisao je na Telegramu, aplikaciji za razmjenu poruka. Razmjena se odvijala u nekoliko faza tijekom posljednjih nekoliko dana, napisao je Jermak, ali nije specificirao koliko je Rusa pušteno. Rekao je da su među onima koji se vraćaju kući vojnici, pripadnici nacionalne garde, mornari i djelatnici državne granične straže, a ruske snage zarobile su ih na bojištu kod Bahmuta, Soledara, Zaporižja i Hersona.

Prema ukrajinskim informacijama, 48 od 130 ratnih zarobljenika smatralo se nestalima, neki od vojnika imaju ozljede, potres mozga ili su izgubili udove. Najstariji oslobođeni branitelj ima 58, a najmlađi 21 godinu. Ruska plaćenička skupina Wagner oslobodila je stotinjak ukrajinskih ratnih zarobljenika u povodu pravoslavnog Uskrsa. - Nahranite ih i napojite, pregledajte ranjenike - govori Prigožin u videu objavljenom na Telegramu.

Skupini ukrajinskih zarobljenika rekli su da će biti oslobođeni. - Nadam se da se nećete ponovno naći u našim rukama - čuje se kako naoružani vojnik Wagnera govori muškarcima prije nego što im je naređeno da uđu u kamion. Nakon toga vidi se grupa od stotinjak muškaraca kako hoda blatnom cestom - neki su šepali, druge su suborci nosili na nosilima, dok je jedan čovjek koji je stajao na tenku držao bijelu zastavu.

Iako su slike razmjene probudile nadu, riječi ukrajinskih zapovjednika pokazuju da primirja nema. Ukrajinske i ruske vojne snage vode izuzetno krvave bitke u razrušenom Bahmutu, a ukrajinske snage dobro se drže, izvijestila je ukrajinska vojska. Rusko ministarstvo obrane u subotu je objavilo da su borci plaćeničke skupine Wagner osvojili još neke dijelove Bahmuta, grada na istoku Ukrajine koji je glavna meta ruske ofenzive.

Bitka za grad

Serhij Čerevatji, glasnogovornik ukrajinskog istočnog vojnog zapovjedništva, izjavio je za televiziju 1+1 da se u središtu grada vode krvave bitke neviđene u svijetu u posljednjih nekoliko desetljeća. - Ukrajinski vojnici čine sve da u krvavim borbama unište borbenu spremnost neprijatelja i slome mu moral. Svaki dan u svakom kutku Bahmuta u tome uspijevaju - kazao je glasnogovornik ukrajinskog istočnog vojnog zapovjedništva.

VIDEO: Pokušaj vojnog puča u Sudanu: Razmjena vatre između vojske i paravojne skupine

Komentara 32

ZO
zoom
07:46 17.04.2023.

podrška braći Ukrajincima protiv zločinačkog agresora!

DU
Deleted user
07:29 17.04.2023.

Podrška bratskom ukrajnskom narodu u borbi protiv svirepih agresora.

SA
Sampei
07:50 17.04.2023.

Jučer navečer električna trafostanica u ruskom Belgorodu napadnuta je nepoznatim dronovima. Rusi se žale na nestanak struje u gradu...baš šteta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije