Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Život izgubilo 2885 djece

U Siriji u 2016. poginulo 49.000 ljudi, pobunjenici prijete prekidom primirja

Sirija
Foto: Reuters
1/5
31.12.2016.
u 18:20

Među ratnim žrtvama je 13.617 civila, uključujući 2885 djece, priopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Najmanje 49.742 ljudi poginulo je ove godine u ratu u Siriji, objavili su u subotu promatrači dok sporadične borbe ugrožavaju primirje proglašeno u petak u ponoć.

Među ratnim žrtvama je 13.617 civila, uključujući 2885 djece, priopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Sirijski pobunjenici zaprijetili su u subotu da će prekinuti proglašeno primirje ako se nastave napadi sirijskog režima i njihovih saveznika.

Sukobi i zračni napadi nastavili su se u nekim područjima u Siriji nakon što je u ponoć na petak stupio na snagu prekid vatre. Opservatorij je ipak javio da se primirje uglavnom održava.

"Nastavak kršenja prekida vatre od strane režima i nastavak bombardiranja i napada na područja pod kontrolom revolucionarnih frakcija poništit će sporazum", kaže se u priopćenju koje je potpisalo više pobunjeničkih skupina.

Dodaje se da vladine snage i njezini saveznici, uključujući libanonski militantni pokret Hezbolah nastoje osvojiti područja sjeverno od Damaska, u dolini Wadi Barada pod kontrolom pobunjenika.

Primirje u Siriji, kojega su jamci Rusija, Turska i Iran, stupilo je na snagu u ponoć na petak te isključuje pobunjenike koje Vijeće sigurnosti UN-a svrstava u terorističke skupine.

Vijeće sigurnosti trebalo bi u subotu glasati o ruskoj rezoluciji o primirju u Siriji i mirovnim pregovorima za prekid šest godina dugog sukoba.

Komentara 1

DU
Deleted user
18:48 31.12.2016.

U 2017 želim da koljace vise ne naziva pobunjenicima ! ..Sve najbolje zaposlenicima i administratorima u 2017 godini .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije