Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLIJEDE IZBORI

Kurdi dobili Ustav za svoju autonomnu regiju u Siriji

Kurdi
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
30.12.2016.
u 22:32

U ožujku Kurdi su počeli novu etapu i najavili osnutak federalne regije

Sirijski Kurdi dobili su ustav za autonomnu saveznu regiju koju su proglasili na sjeveru te zemlje gdje bi sljedećih mjeseci trebali biti organizirani izbori.

Kurdska zajednica Sirije iskoristila je kaos izazvan ratom kako bi proširila kontrolu na neka područja sjevera i 2012. godine uvela je tri autonomne administracije, Afrine, Kobane i Džazire, koje sada imaju vlastite policijske snage i neovisne škole.

U ožujku Kurdi su počeli novu etapu i najavili osnutak federalne regije koja ujedinjuje tri kantona, a tu su inicijativu odmah odbacili režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i oporba.

Ustav je potvrdila Konstituirajuća skupština nakon sastanaka 165 predstavnika triju kantona, stoji u završnom priopćenju.

Taj ustav predviđa osnutak zakonodavne skupštine čiji će se članovi birati na četiri godine. Temeljni zakon utvrđuje jednakost svih jezika koji se koriste na sjeveru Sirije i daje svakoj zajednici pravo da živi i posluje na svome jeziku.

Sirijski Kurdi čine 15 posto stanovništva zemlje. Kurdska milicija YPG (Jedinice narodne zaštite) imaju podršku Sjedinjenih Država u borbi protiv džihadističke skupine Islamska država (IS), ali Turska ih smatra "terorističkom" skupinom. 

Ankara je 24. kolovoza pokrenula ofenzivu na sjeveru Sirije kako bi onemogućila osnivanje kurdske autonomne zone duž tursko-sirijske granice.

U sukobu u Siriji od ožujka 2011. poginulo je više od 310.000 ljudi i milijuni su raseljeni.

>> Kurdi pripremaju opći ustanak protiv Turske

Komentara 3

Avatar Idler 3
Idler 3
23:43 30.12.2016.

Ovaj jako bitni detalj rijetko spominjete. Turci osim kaj Asada smatraju negativcem još se više ježe od bilo kakšne kurdske samostalnosti. S druge strani je Iran sa svojim planovima kontrole komunikacijskog pravca prema Mediteranu u čem ih pokušavaju zblokat Rusi....a vama i dalje za sve krivi Izrael, SAD, Vatikan...

LD
lopov drpiga
11:57 31.12.2016.

kurdi osnovali sao krajnu...

Avatar lvan12
lvan12
00:51 31.12.2016.

Nikakve kurdske autonomije neće biti... Za to ce se pobrinuti turci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije