Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NATO: Američki predsjednik tražio od članica dodatnu vojsku

U siječnju će se znati šalje li Hrvatska više vojnika u Afganistan

ročnici
arhiva VL
Autori: Stojan de Prato, Anita Malenica, Davor Ivanković
03.12.2009.
u 10:43

Prema najavama, hrvatski vojnici ni dalje se neće slati u izravnu borbu, nego će raditi na uvježbavanju afganistanske vojske i dočasnika te osiguranju

Hrvatska, kao punopravna članica NATO-a, čini se, nije u dvojbi kad je riječ o zahtjevu američkog predsjednika Baracka Obame članicama za slanje dodatnih vojnih snaga u Afganistan. To potvrđuje i naš ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković sa sastanka MVP-a u Bruxellesu.

– Hrvatska snažno podupire poticaj i strategiju američkoga predsjednika, smatramo to dobrodošlim načinom kako savezničke snage mogu ostvariti uspjeh i osigurati prijenos ovlasti na ustanove afganistanske države – kaže. Sada se od Europe, pa i Hrvatske, koja u Afganistanu ima 300 vojnika, očekuje da pojačaju svoje snage. – Ovo je vrlo važan trenutak za misiju ISAF. Hrvatsku ohrabrujemo, kao i sve ostale saveznike, da dodatno pridonese – poruka je i Claudija Bisogniera, zamjenika glavnog tajnika NATO-a. No, Hrvatska za jačanje svojega kontingenta nije u proračunu za 2010. predvidjela dodatan novac.

Sve ovisi o novcu
– Tražimo način kako osnažiti hrvatsku sastojnicu, kako pomoći u osposobljavanju afganistanskih snaga. Brojke u ovome trenutku ne mogu iznijeti, one će uslijediti nakon raščlambe naših vojnih stručnjaka i novčanih mogućnosti – kaže Jandroković i najavljuje da će RH konkretni odgovor o jačem angžmanu u Afganistanu imati početkom siječnja iduće godine.

Saborski Odbor za obranu prihvatio je godišnje Izvješće o sudjelovanju hrvatskih vojnika u Afganistanu, o čemu će Sabor raspravljati idući tjedan. Državni tajnik MORH-a Pjer Šimunović kaže da će se naše snage reorganizirati, a vojnici koji su najizloženiji u okviru litavskog kontingenta, uskoro biti povučeni dok će naglasak naše aktivnosti biti obuka njihove nacionalne vojske. Ustvrdio je kako Amerikanci od Hrvatske nisu ultimativno zahtijevali povećanje broja vojnika. Odbor podržava i Sporazum s EU o sudjelovanju naših snaga u operaciji Atalanta uz obalu Somalije.

Ne u borbenoj formaciji
Rano je još nagađati za koliko će se vojnika uvećati hrvatski kontingent u Afganistanu. No, prema najavama, čini se da ni dalje nećemo slati vojnike u izravnu borbu. NATO-u su naši vojnici najpotrebniji u obuci afganistanske vojske i dočasnika, kao i na poslovima osiguranja. Slanje tipične borbene formacije značilo bi potpunu prenamjenu naše misije, kao i sastava naših snaga.

Saborski Odbor za obranu prihvatio je godišnji izvještaj o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u mirovnoj misiji u Afganistanu, o čemu će idući tjedan raspravljati Hrvatski sabor.

Rasprava se odvijala u kontekstu nove američke strategije u Afganistanu, koju je prije nekoliko dana predstavio predsjednik SAD-a Barack Obama, a koja podrazumijeva povećanje američkih i savezničkih snaga u Afganistanu.

Državni tajnik MORH-a Pjer Šimunović, predstavljajući izvještaj, objasnio je kako će se naše snage u Afganistanu reorganizirati (op. a. riječ je o tristotinjak vojnika) te će naši vojnici koji su u okviru litvanskog kontingenta najizloženiji, uskoro biti povučeni, a naglasak naše aktivnosti u Afganistanu bit će obuka njihove nacionalne vojske.

Šimunović je ustvrdio kako Amerikanci nisu ultimativno zahtijevali od Hrvatske, kao i drugih saveznika, povećanje broja naših vojnika u toj misiji nego su samo predložili eventualno povećanje.

Na upit Borisa Šprema iz SDP-a što je s izvještajem o incidentu kada su naši vojnici u Afganistanu odbili zapovijed, državni tajnik rekao je da je Povjerenstvo završilo svoj rad te rezultate proslijedilo ministru obrane.

O rezultatima istrage ministar će upoznati saborski Odbor, ali nije precizirao kada.

Odbor je prihvatio i prijedlog zakona o potvrđivanju Sporazuma s EU oko sudjelovanja naših snaga u operaciji Atalanta uz obalu Somalije zbog suzbijanja i prevencije piratstva.

Komentara 4

OB
-obrisani-
19:42 03.12.2009.

Koliko vojnika treba ,da USA sklone Brammertza u stranu, da nas pusti dalje,pitanje je sad ?

VU
Vukovar91
19:52 03.12.2009.

U Afganistanu su potpraseni Rusi..porazeni do nogu. Drugima se isto pise. Kuci i rjesavajte svoje kucne zadatke a pustite te Talibane da se sami pokokaju. Povecanje vojnika,zasto?Mozda da pobjede Talibane?Talibani su kao virusi..neunistivi!

BT
bili-tartuf
23:34 03.12.2009.

..ne zele recí, da nam nebi pokvarili Bozic´i Novu-godinu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije