Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
World Summit 2020.

U Seulu završen Svjetski mirovni samit: Hrvatsku predstavljao dr. Božo Skoko

Svjetski mirovni samit
Foto: Privatna arhiva
1/3
08.02.2020.
u 07:57

Skoko kaže da je Hrvatska percipirana u prilično pozitivnom svjetlu, te da je na konferenciji percipirana kao dio rješenja, a ne problema

U glavnom južnokorejskom gradu Seulu završen je World Summit 2020., najveći ovogodišnji mirovni summit na svijetu, koji je okupio tri tisuće visokih uzvanika iz 170 zemalja svijeta, u organizaciji međunarodne organizacije Universal Peace Federation, koja je savjetodavno tijelo Ujedinjenih naroda. 

Tradicionalna mirovna konferencija okuplja aktualne i bivše državnike, dobitnike Nobelove nagrade, vjerske lidere, globalne promicatelje mira te istaknute predstavnike akademskog i javnog života, a sudjeluje se isključivo temeljem pozivnice organizatora. Hrvatsku je predstavljao prof.dr. Božo Skoko, komunikacijski stručnjak i profesor Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.    

Tema ovogodišnje konferencije bila je „Međuovisnost, uzajamni prosperitet i univerzalne vrijednosti“, a kroz niz izlaganja, panel rasprave, interdisciplinarni dijalog te mirovne inicijative po pojedinim svjetskim regijama, sudionici su tražili rješenja za kritične svjetske probleme i postizanje mira u svijetu, odnosno pitanja sigurnosti i razvoja. 

Posebno su odjeknula izlaganja bivšeg šefa američkog kongresa Newta Gingricha, prošlog predsjednika Europske komisije Jose Emanuela Barrosa, te donedavnog glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona, koji je istaknuo da su „trajni mir i sigurnost najčišća želja čovječanstva“. 

Posebni fokus konferencije bio je na jačanju odnosa između komunističke Sjeverne i kapitalističke Južne Koreje. Stoga je s nadom primljena vijest kako je sjevernokorejski vođa Kim Jong-un poslao poruku organizatorima izražavajući nadu da će napori konferencije pridonijeti zajedničkom miru, razvoju i jedinstvu. Aktualni korejski predsjednik Moon Jae-in, koji od početka mandata radi na pokušajima jačanja odnosa sa Pjong Jangom pozvao je sjevernokorejskog vođu na posjet Seulu. Bivši američki potpredsjednik Dick Cheney pozdravio je diplomatske napore, ali je pozvao američke čelnike da ostanu fokusirani na sigurnosne ciljeve i da ne odustaju od de-nuklearizacije Sjeverne Koreje.  

Najsvečaniji dio World Summita 2020. bila je dodjela Sunhak nagrade za mir, korejske inačice Nobelove nagrade za mir, koja dobiva sve više na važnosti otkako se izbor švedske akademije sve više politizira i kritizira. Laureati su dobili po milijun dolara te zlatne medalje s likovima utemeljitelja i najvećih korejskih boraca za mir - dr. Hak Ja Han Moon i dr. Sun Myung Moon, čija je 100. obljetnica rođenja obilježena na konferenciji. Nagradu su dobili: Ban Ki-Moon, glavni tajnik UN-a (2007-2016.); predsjednik Senegala Macky Sall, koji je od 2012. napravio iskorak u toj siromašnoj zemlji u pogledu reformi, borbe protiv korupcije, infrastrukturi i jačanju standarda života, te kršćanski luteranski biskup Palestinac Munib Younan, koji je posvetio život jačanju odnosa između Židova, kršćanstva i islama na Bliskom istoku, a zajedno s papom Franjom i između protestanata i katolika u Europi.

Inače, Universal Peace Federation već godinama radi na stvaranju platforme za dijalog između različitih kultura, nacija i vjera, nastojeći da svaka zemlja na svjetskoj konferenciji bude zastupljena ljudima koji su se dokazali svojim nastojanjima u promicanju mira, dijaloga, tolerancije i razvoja ili bi to mogli činiti u budućnosti, s obzirom na vlastite potencijale i kredibilitet. 

„Počašćen sam što sam mogao predstavljati Hrvatsku i zahvaljujem organizatorima na iznimnom povjerenju i časti. Golemo je iskustvo i privilegija slušati neke od vodećih lidera suvremenog svijeta te s njima podijeliti svoja razmišljanja. Pritom fascinira njihova jednostavnost i skromnost. Ne mogu sve države podjednako pridonositi svjetskom miru i razvoju, niti imaju podjednaku odgovornost za aktualnu situaciju u svijetu, ali svaki pojedinac u svome okruženju može napraviti golemi iskorak za bolje društvo i bolje čovječanstvo. I upravo smo na konferenciji vidjeli ljude koji su napravili čudo u nemogućim okolnostima“ – istaknuo je hrvatski predstavnik profesor Skoko, čiji su radovi i istraživanja o brendiranju država zapaženi i na međunarodnoj razini. Dodaje kako je Hrvatska percipirana u prilično pozitivnom svjetlu, te ga veseli što je na konferenciji percipirana kao dio rješenja, a ne problema.  

Naime, jedan od panela konferencije bio je posvećen stabilizaciji Balkana, a predvodili su ga Anders Rasmussen, bivši šef NATO-a i Christopher Hill, ekspert State Departmenta za jugoistok Europe. Zajedno s bivšim predsjednicima Crne Gore, Kosova i Albanije te ekspertima iz Srbije i EU razgovaralo se o stanju u Albaniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Kosovu i Srbiji dok je upravo Rasmussen naveo Hrvatsku kao pozitivan primjer i odgovornu članicu NATO saveza i Europske unije, koja je zajedno sa Slovenijom odavno prestala biti dio balkanskog problema.  

Iako je postojao strah od korona virusa, odaziv na konferenciju je bio iznimno visok, a besprijekorna organizacija summita, koji je uz visoke uzvanike sa svih kontinenata, na nekim manifestacijama okupljala čak šest tisuća posjetitelja, jamčila je zdravstvenu sigurnost posjetiteljima. Među onima koji su otkazali svoj put u Seul su i bivši hrvatski predsjednici Mesić i Josipović, koji su također bili pozvani u kategoriji bivših državnika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije