Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VARALI NA PDV-U

U sedam zemalja istraživali skupinu koja je preprodala 10.000 vozila, 'zaradili' 225 milijuna eura

Ilustracija
Borna Filic/PIXSELL
15.06.2023.
u 09:27

Sumnja se da je na ovakav način prodano više od 10.000 automobila, a sve skupa je 60 osoba osumnjičeno za sudjelovanje u kriminalnoj skupini, koja se sumnjiči da je od 2017. do 2023. imala, kako kažu EPPO i Europol, lažni promet od 225 milijuna eura, dok  su proračuni oštećeni za 38 milijuna eura neplaćenog PDV-a.

Policije sedam zemalja, Europol, EPPO, carine.... Sve skupa oko 2000 pripadnika snaga reda sudjelovalo je  u akciji kodnog imena Huracán koja je rezultirala s više od 450 pretraga koje su proveden u sedam zemlja zbog sumnje u milijunske  porezne prevare. Na koncu, kako je priopćeno iz EPPO-a i Europola, sve je završilo zapljenama luksuznih automobila i nekretnina te uhićenjima pet osoba.

Združena policijska akcija provedena je na području Belgije, Njemačke, Mađarske, Italije, Nizozemske, Portugala i Španjolske. Istraga, koju vodi njemački ured EPPO-a, pokrenuta je nakon što je otkrivena shema velike porezne prevare pri međunarodnoj trgovini s više od 10.000 automobila. Sumnja se da je kriminalna skupina koja stoji iza porezne prevare "zaradila" oko 225 milijuna eura, dok se šteta zbog neplaćenog PDV-a procjenjuje na oko 38 milijuna eura. Istraga je pokrenuta u siječnju 2021. nakon što je  talijansko porezno tijelo izvijestilo njemački savezni središnji porezni ured da im nedostaju neke informacije o kupnji i potencijalnoj prodaji automobila koji su uvezeni iz Njemačke u Italiju.  Nakon toga, porezni istražni ured u Münsteru otvorio je istragu, koju je nedugo zatim preuzeo ured EPPO-a u Kölnu. U istragu su se potom uključili financijski stručnjaci iz središnjice EPPO-a u Luxemburgu te uskoro shvatili  da se radi o velikoj međunarodnoj poreznoj prevari koju vodi dobro organizirana kriminala skupina.

VEZANI ČLANCI

Shema je bila sljedeća: Fiktivna tvrtka sa sjedištem u Njemačkoj, koja je na papiru izgledala kao legitimna tvrtka, kupila bi automobile od njemačkog trgovca automobilima. Platili bi s cijenu s PDV-om, nakon čega bi podnijeli zahtjev za povrat PDV-a, kojeg bi i dobili od Njemačke.  Nakon toga, automobili bi bili preprodani tzv. nestajućim trgovcima u Italiji i Mađarskoj. (nestajući trgovci je prevarna shema koja se sastoji od niza fiktivnih tvrtki). Cijena automobila po kojoj su vozila prodavana u Mađarskoj i Italiji bila bi nešto viša od neto cijene naznačene na izvornom računu. No ta cijena bila je zapravo povoljnija jer se nije morao plaćati PDV,  zbog pravila o PDV-u koja vrijede unutar zemalja EU. Tzv. nestajući trgovci bi zatim po povoljnoj cijeni prodali automobil krajnjim korisnicima, a taj krajnji korisnik bi platio  i PDV. Mislio je da plaća njemačkoj državi, no umjesto njemačkoj državi, PDV je plaćen tzv.  nestajućim trgovcima, koji bi ga - zadržali za sebe. Sumnja se i da su osumnjičenici fizičkim osobama ili trgovcima izdavali lažne fakture iz kojih je proizlazilo da su vozila legalno kupljena te da je PDV plaćen. Zahvaljujući tim fakturama, kupci su naknadno mogli registrirati vozila kupljena u drugoj zemlji. Osim za porezne prevare, upleteni u ovu priču sumnjiče se i za pranje novca, zločinačko udruživanje, krivotvorenje isprave...

Sumnja se da je na ovakav način prodano više od 10.000 automobila, a sve skupa je 60 osoba osumnjičeno za sudjelovanje u kriminalnoj skupini, koja se sumnjiči da je od 2017. do 2023. imala, kako kažu EPPO i Europol, lažni promet od 225 milijuna eura, dok  su proračuni oštećeni za 38 milijuna eura neplaćenog PDV-a.

VIDEO Tragedija u trgovačkom centru: Ženu priklještila hidraulična preša za karton, preminula je

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije