Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Petram Resort & Residence

U Savudriji otvoren najbolji resort u Hrvatskoj vrijedan 110 milijuna eura

01.07.2023.
u 10:20

Riječ je o najvećoj ovogodišnjoj investiciji u hrvatski turizam. U kompleksu na kojem je radilo čak 100 građevinskih tvrtki i 1700 radnika se nalazi 55 vila i 197 apartmana. Iza projekta stoje srpske MK Grupa te Aleksandar Grupa

Michaelu Phelpsu, najtrofejnijem olimpijcu svih vremena bi trebalo oko 50 sekundi da ga prepliva, a prosječnom plivaču čak – dvije minute. Ništa čudno, s obzirom na to da je 105 metara dugačak Infinity bazen na krovu glavne zgrade Petram Resort & Residencea u Savudriji najveći krovni bazen u Europi i drugi najveći u svijetu.

A koliko god impresivan bio, on predstavlja tek djelić 110 milijuna eura vrijednog kompleksa koji se prostire na 9 hektara zemljišta i sadrži 55 vila i 197 apartmana, a koji je svoja vrata službeno otvorio u četvrtak. Resort je doslovce iz nule sagrađen u tek nešto više od dvije godine, a riječ je o najvećoj ovogodišnjoj investiciji u hrvatski turizam.

Iza projekta stoji jedna od najjačih regionalnih kompanija – srpska MK Grupa u vlasništvu Miodraga Kostića te novosadska Aleksandar Grupa poduzetnika Vojislava Gajića koja se bavi gradnjom i prodajom nekretnina. U izgradnji je sudjelovalo više od 100 građevinskih tvrtki, preko 60 dobavljača različite opreme te više od 1700 radnika. Uz već spomenuti bazen iz kojeg se pruža fantastičan pogleda na teritorije čak triju zemalja – Hrvatske, Slovenije i Italije – mnoštvo sadržaja unutar kompleksa čeka i u “prizemlju”. Vrtni bazen, dječje igralište, talijanski i grill restoran te golf teren.

Sam Petram u Hrvatsku donosi novi koncept na turističkom tržištu. Naime, resort je u biti hotelsko-rezidencijalni kompleks, što znači da su neki od vila i apartmana koji se u njemu nalaze na prodaju. Konkretno, do sada je prodano oko 60% ukupnog kapaciteta, a na prvi pogled visoka cijena kvadrata koja se kreće od 5.500 eura pa naviše očito nije smetala kupcima. S obzirom da neke vile imaju i 400 metara četvornih nije teško izračunati kako im cijene dosežu i preko 2 milijuna eura.

Najviše kupuju ljudi iz regije, odnosno Hrvatske, Srbije i Slovenije, a potom iz Austrije, Njemačke, Slovačke i Italije. Cijene najma vila kreću se od 1.300 eura dnevno. Arhitektonski dizajn Petrama potpisuju Maja Bučić iz studija LAD 1 te njezina desna ruka, arhitektica Eva Cotman koja se svojim projektima proslavila u Barceloni.

1/14

- Projektiralo se tako da se ostvare najviši kriteriji energetske učinkovitosti. U skladu s tim birali smo materijal s kojim smo radili, količinu izolacije, dok za grijanje i hlađenje koristimo dizalice topline. U konačnici, resort ima A+ energetski certifikat – objasnile su arhitektice. Isto tako, u uređenju interijera nije se išlo, barem kada je izbor brendova u pitanju, na „izmišljanje tople vode“ nego su se odlučili na poznate proizvođače iz primjerice Švedske i Italije čiji se namještaj nalazi i u najpoznatijim svjetskim luksuznim hotelima poput Hiltona i Sheratona.

- Ovaj projekt sinergija je bogatog iskustva koje Aleksandar Grupa ima u graditeljstvu s više od dva milijuna izgrađenih četvornih metara i stručnosti MK Grupe koja već 15 godina posluje u luksuznim hotelima. Ušli smo u ovaj projekt vjerujući u potencijal Savudrije, a Petram je za nas postao simbol nove, kozmopolitske Istre. Vjerujemo da smo svojim ulaganjem doprinijeli daljnjem razvoju ove destinacije – poručio je na otvorenju Petrama generalni direktor MK Grupe Mihailo Janković koji je također istaknuo i kako MK grupa u ovoj 2023. slavi 40 godina poslovanja.

Tom prilikom najavio je kako u novom trogodišnjem investicijskom ciklusu planiraju uložiti 900 milijuna eura u zelenu energiju, 380 milijuna eura u turizam i nekretnine te 350 milijuna u poljoprivredu – ukupno čak 1,6 milijardi eura. A koliko MK Grupa raste možda najbolje ilustrira činjenica kako su do sada ukupna ulaganja grupe u ovih 40 godina iznosila 1,6 milijardi eura – jednako onoliko koliko će sada uložiti u samo tri godine. Na direktan upit koliko će od tih investicija završiti u Hrvatskoj Janković nije želio dati precizan odgovor nego je tek poručio kako „MK Grupa kontinuirano prati prilike na regionalnom tržištu, ali i šire te traže mogućnosti za ulaganja koja imaju potencijal“.

Inače, MK Grupa posjeduje dva luksuzna Kempinski hotela, jedan u Portorožu i jedan u Savudriji, a za sada je sigurno kako će u iduće tri godine u održavanje savudrijskog hotela utrošiti 14 milijuna eura. Osim toga, u okviru društveno odgovornog poslovanja kompanija će do kraja godine darovati 160 tisuća eura za obnovu ili nadogradnju četiri dječja vrtića u Hrvatskoj, konkretno u Zagrebu, Umagu, Šibeniku i na Braču.

Komentara 5

Avatar Asterix
Asterix
12:40 01.07.2023.

Blago nama...

BI
billynik
12:25 01.07.2023.

Kako se dobije titula najbolje šefice na svijetu???

SE
Serđo23
11:53 01.07.2023.

U odnosu na ponudu i osoblje za odmor u Istri prema onome južno od Senja (osim Dubrovnika ) u Istri su cijene još uvijek male ! Ali nam mora biti jasno da to nije za naša primanja !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije