Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEIZDRŽIVO

U Sarajevu “zrak se vidi”, a u Zagrebu je onečišćenje “umjereno” na tri lokacije

Foto: Armin Durgut/PIXSELL
18.01.2020.
u 09:17

Između “vrlo nezdrav” i “opasan” već danima varira kvaliteta zraka u Sarajevu, u kojem se ne izlazi bez maske za lice, a prema podacima Air Visuala, ovaj je grad treći najzagađeniji glavni grad u svijetu

Zrak koji se vidi! Tako onečišćenje s kojim se već danima bore opisuju stanovnici Sarajeva, koji se po gradu ne kreću bez zaštite za dišne putove.

Nije lako ni u Beogradu, koji je, uz glavni grad BiH, specijalizirani portal AirVisual ovog tjedna svrstao među deset najzagađenijih u svijetu, a zrak u njemu okarakterizirao kao nezdrav.

Hrvatske na tom popisu srećom još uvijek nema, iako se posljednjih dana i u Zagrebu konstantno mjerila povišena razina PM10 čestica. Jučer im je, prema podacima Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, na tri mjerne postaje u Zagrebu razina bila “umjerena”, dok su se prijašnjih dana izdavala čak i upozorenja za građane, koja su podrazumijevala izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku, posebno uz prometnice djeci, trudnicama, osobama starije životne dobi, osobama oboljelima od kroničnih bolesti, onima narušenog imuniteta te pušačima, ali i pasivnim pušačima.

Čestice PM10, koje su u našem glavnom gradu bile povišene, zapravo su kombinacija krutih i tekućih tvari koje lebde u zraku, te su mikroskopski su sitne. Ulaze u dišne putove, a štetu organizmu mogu prouzročiti naročito ako na sebi imaju vezane spojeve poput metala.

Stručnjaci kažu da nastaju prije svega zbog loženja na kruta goriva, ispušnih plinova automobila i industrije. Zašto je točno na mjernoj postaji Dugave onda izmjerena njihova najveća koncentracija, iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, iz kojeg su stigle upute o ponašanju tijekom zagađenja, nisu objasnili.

Prema podacima Grada, od 303 tisuće kućanstava, tek njih 19 tisuća grije se na drva, a najveće razine PM10 čestica mjere se u ponoć i četiri sata ujutro, kad rijetko tko, zapravo, loži ili se bavi industrijom, vozi automobil.

Podsjetimo, stručnjaci već nekoliko dana navode da vrijednosti čestica PM10 svake godine pokazuju iste varijacije sa znatno povišenim vrijednostima u hladnijem dijelu godine, odnosno tijekom sezone grijanja.     

Komentara 16

HE
herojulice
11:07 18.01.2020.

Zrak u Zagrebu je umjeren na tri lokacije jer se samo mjeri na tri lokacije. Za druge institucije nema novaca a ukoliko bi to provjeravao ured za hitne intervencije onda bi koštalo pet puta više. Jel tako "gospodine" budući bivši gradonačelniče u odlasku.

PL
Plavakrava
10:14 18.01.2020.

Pa u dzamahiriji je toliko zagadenje da i nas truje ,Slavonski Brod ima najvece zagadenje u RH a sve dolazi preko Save ,sto se tice Sarajeva to je ionako cisti muslimanski grad a uglavnom su u svijetu i zagadeni upravo takvi

WW
walter wolf
11:27 18.01.2020.

Jel Sarajevo gdje je nekad bilo ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije