Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
srčani udar

U Sarajevu preminuo dr. Ognjen Šimić, u RH osuđen zbog mita

ognjen šimić
Foto: Zvonimir Ćorić
1/4
09.05.2012.
u 21:41

Šimić je služenje kazne u Hrvatskoj izbjegao koristeći dvojno državljanstvo jer uz hrvatsku ima i putovnicu BiH

U 57 godini života u Sarajevu je preminuo kardiokrirurg Ognjen Šimić. Prema riječima njegova odvjetnika Nikice Gržića, Šimić je preminuo od infarkta u zatvorskoj jedinici na Igmanu koja je otvorenog tipa gdje je liječnik izdržavao kaznu. Županijski sud u Sarajevu kaznio je Ćimića zatvorskom kaznom od dvije i pol godine zatvora i oduzimanjem liječničke licence. Prošloga lipnja otišao je na izdržavanje kazne u KPZ Sarajevo, u zatvorsku jedinicu na Igmanu. Odvjetnik Gržić je također kazao kako ga je vijest o Šimićevoj smrti zatekla obtirom da je u petak namjeravao predati molbu za njegovo pomilovanje jer je već odslužio polovicu kazne .

U kolovozu 2008. godine riječka sutkinja Ika Šarić poznatog je riječkog kardiokirurga Ognjena Šimića nepravomoćno osudila na devet godina zatvora, no presudu Šimić nije čuo - na njeno izricanje nije došao jer je u to vrijeme već bio pobjegao u Sarajevo. Da će tako učiniti nagađalo se posljednjih dana postupka, a Šimić, premda je uporno tvrdio da je žrtva zahtjeva EU koja od Hrvatske traži da se obračuna s korupcijom, a tvrdnje svjedoka o davanju novca za operacije, kao i optužujuće iskaze kolega liječnika nazivao lažima , ipak je procijenio da ne stoji dobro i da mu slijedi optužujuća presuda pa je nestao iz Rijeke.

Da će u rodnom Sarajevu biti siguran i da neće biti izručen Hrvatskoj jamčilo mu je tada dvojno državljanstvo o kojem u sudskom spisu nije bilo traga. Ključni je svjedok u njegovu slučaju bila Ljerka Krajnović, poznata rukometašica, koja je kao pouzdanik snimila "pregovore" sa Šimićem o operaciji svoga oca. Osuđen je za osamnaest slučajeva primanja mita u iznosu od oko dva milijuna kuna , a optuzbe o pranju novca su odbačene. Kasnije je Vrhovni sud potvrđujući Šimićevu krivnju za sve te slučajeve kaznu umanjio na pet godina, a istu je odluku potvrdio i Ustavni sud. U međuvrmenu potpisan je sporazum između Hrvatske i BiH o izručivanju bjegunaca i izdržavanju kazne pa je Šimić zatražio da kaznu odsluži u BiH. U dva navrata suđeno mu je pred Županijskim sudom u Sarajevu i oba je puta osuđen na dvije i pol godine zatvora, a tu je presudu potvrdio i Vrhovni sud Federacije BiH.

Prije nekoliko mjeseci u Sarajevu je preminuo i njegov otac, poznati ginekolog i član Akademije nauka i znanosti BiH Srećko Šimić koji je cijelo vrijeme suđenja u Rijeci bio uz sina i pružao mu podršku, Inače, do odlaska na izdržavanje kazne Šimić je objavio knjigu "Osuđenik sa srcem u rukama" u kojoj iz svog kuta donio ispovjest o skandalu koji je potresao hrvatsku javnost. Knjiga je u Rijeci bila čitano štivo, i među liječnicima i u pravosudnim krugovima, iako to mnogi nisu naglas htjeli priznati.

Ključne riječi

Komentara 105

MI
mica1111
21:58 09.05.2012.

...otužno,vrhunski kardiokirurg...u Rijeci nema tko operirati srce...,ali ga je Riječko pravosuđe osudilo na drakonski način... ...sramotno...zbog privatnih amoniziteta ovaj liječnik je ovako tragično završio...

OB
-obrisani-
15:05 10.05.2012.

Postovani! Stvarno, a tko je osobe koje su dale mito prisilio da ga daju. Mogli su cekati kao i drugi da dodju na red. Lijep pozdrav!

Avatar Torento
Torento
22:14 09.05.2012.

Vjerojatno nije imao dovoljno novaca da potplati sarajevske kardiokirurge kako bi prije došao na red za operaciju (nalik na njegov nehumani, korumpirani i bezosjećajni način rada u Rijeci). Koje li ironije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije