Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nema streljačkog voda

U SAD-u zaustavljena dva pogubljenja jer nitko nije mogao provesti smaknuće streljanjem

Ilustracija
Pixabay
17.06.2021.
u 22:55

S obzirom na nedostatak streljačkog voda, električni udar bio je jedina dostupna metoda pogubljenja u državi, no odvjetnici dvojice zatvorenika žalili su se sudu

Visoki sud u američkoj saveznoj državi Južna Karolina blokirao je dvije egzekucije sve dok zatvorenici ne dobiju mogućnost smrti streljačkim vodom. Novi zakon zahtijeva od osuđenika na smrt da odluče između te metode i one strujnim udarom ako smrtonosni serumi nisu dostupni, no zatvorske vlasti još nisu formirale streljački vod pa su pogubljenja zaustavljena. 

Zatvorenici Brad Sigmon i Freddie Owens trebali su biti pogubljeni ovog mjeseca. Smrtonosne injekcije su im uskraćene jer vlasti nisu imale dovoljno potrebnog seruma. Zbog nestašice, došlo je do 10-godišnje stanke ovog načina pogubljenja u Južnoj Karolini, piše BBC.  

Novi zakon, koji je na snagu stupio prošlog mjeseca, zamišljen je kako bi onemogućio zatvorenicima da na neodređeno vrijeme odgađaju svoja pogubljenja ako smrtonosni serum ne bude dostupan.

S obzirom na nedostatak streljačkog voda, električni udar bio je jedina dostupna metoda pogubljenja u državi, no odvjetnici dvojice zatvorenika žalili su se sudu. Zatražili su od Vrhovnog suda Južne Karoline da zaustavi planirana pogubljenja dok se ne saslušaju njihove žalbe. Sud je žalbe prihvatio pa su državne zatvorske vlasti pokrenule postupak formiranja streljačkog voda

- Tražimo od drugih država smjernice. Obavijestit ćemo sud kada streljački vod postane opcija za pogubljenje, naveli su.

Južna Karolina jedna je od četiri države koje dopušta smaknuće streljanje. Ostale su Oklahoma, Mississippi i Utah. 

VIDEO Dvojica Osječana za djecu s teškoćama iz Vukovara biciklom išli do Bruxellesa: "Najlakše je pronaći kome pomoći! Potrebite djece ima koliko hoćete."

 

Ključne riječi

Komentara 2

OB
Oblivion
23:39 17.06.2021.

Hahahahahaha, Ameri ne mogu naći nekoga da ubije kriminalca osuđenog na smrt. Koji apsurd

SI
sisavac
08:21 18.06.2021.

uz toliko čestih puškaranja po americi, problem uklanjanja ovakvih zločinaca ne bi smio postojati, samo likove pošalješ recimo sad u arizonu, i problem, ako ga je i bilo, je riješen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije