Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus U SVIJETU

Putin ukida karantenu iako broj zaraženih raste, najavio nastavak borbe protiv pandemije

Russian President Putin delivers a televised address to the nation about the coronavirus disease outbreak, outside Moscow
Foto: SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
11.05.2020.
u 20:01

Švedska, čiji je permisivni pristup pandemiji izazvao međunarodnu pozornost, priznaje da nije adekvatno zaštitila starije jer je gotovo svih smrtnih slučajeva povezanih s COVID -19 u zemlji bilo u staračkim domovima

U svijetu je zaraženo više od 4,1 milijuna ljudi. Zabilježeno je 282.000 smrtnih slučajeva.

18;40 - Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u ponedjeljak da se od utorka ukida karantena proglašena za cijelu zemlju zbog pandemije novog koronavirusa, unatoč tome što broj zaraženih raste.

„Počevši od sutra, 12. svibnja, nacionalno razdoblje neradnih dana je završeno. Ali bitka protiv ove epidemije još nije”, rekao je Putin u obraćanju javnosti koji je prenosila državna televizija.

Regionalni dužnosnici sami će odlučiti hoće li produljiti mjere karantene na lokalnoj razini. Glavni grad Moskva i okolna regija, gdje je registrirana većina zaraženih, ostaju u karanteni do kraja ovog mjeseca.

18:20 - Britanski premijer Boris Johnson u ponedjeljak je iznio plan opreznog vraćanja Ujedinjenog Kraljevstva na posao koji uključuje savjete poput nošenja maski za lice kućne izrade, no njegov pokušaj  popuštanja mjera uvedenih zbog širenja covida-19 izazvao je zbunjenost pa i satirične komentare.

17:35 - Glavni ekonomski savjetnik predsjedniku Donaldu Trumpu kaže da bi Kina trebala platiti kompenzaciju za štetu uzrokovanu koronavirusom, kriveći Peking za pandemiju. 

"Nanijeli su neizmjernu štetu svijetu koja još uvijek traje", rekao je na CNBC-u Peter Navarro. "Račun bi se trebao ispostaviti Kini... Nije stvar u kažnjavanju, nego u tome da ih se drži odgovornima."

Russian President Putin delivers a televised address to the nation about the coronavirus disease outbreak, outside Moscow
1/10

Navarro, nekoć profesor i poznati savjetnik za kineska pitanja, kasnije je ponovio svoju tvrdnju u drugom intervjuu na Fox news te je inzistirao da Washington vrati nabavne lance natrag u SAD.

"Snažno vjerujem, i mislim da Amerikanci snažno vjeruju, da je Kina nanijela bilijune dolara štete ovoj zemlji te da mora postojati neki vid kompenzacije štete", rekao je. 

17:15Belgija je dopustila otvaranje većine trgovina u ponedjeljak sa strogim higijenskim pravilima za kupce nakon dvomjesečne karantene. 

Belgijci smiju u kupnju sami, trebaju nositi maske, a u nekim trgovinama i rukavice. Na ulazima u trgovine dočekali su ih natpisi "dobrodošli natrag" i dezinfekcijska sredstva. Stvorili su se veliki redovi. 

17:10 - U Velikoj Britaniji zaraženo je još 3.877 osoba, a od jučer je umrlo 210 ljudi. Time je broj zabilježenih slučajeva zaraze narastao na 223.060, a mrtvih na 32.065.

15:21  Pošiljka zaštitne opreme koju je kao pomoć Bosni i Hercegovini donirala Hrvatska dopremljena je u ponedjeljak u Sarajevo, a tamo su je dočekali ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković i hrvatski veleposlanik u toj zemlji Ivan Sabolić. U pošiljci su zaštitne maske i naočale, viziri, šatori, vreće za spavanje, podmetači, deke i medicinski alkohol.

Primopredaja je obavljena pred sjedištem Ministarstva vanjskih poslova BiH, a veleposlanik Sabolić kazao je tom prigodom kako je ovo potvrda spremnosti Hrvatske da i u sadašnjoj krizi pomogne susjednoj zemlji. "Ovo je pomoć koja stiže u BiH temeljem odluke hrvatske vlade i ministrica Turković se na tome srdačno zahvalila", kazao je Sabolić.

Podsjetio je kako je Hrvatska ranije pomogla zdravstvenim ustanovama u BiH, poput Svečilišne kliničke bolnice u Mostaru. Pomoć iz hrvatskog proračuna kontinuirano se osigurava i za bolnice u Novoj Biloj, Jajcu i Orašju, kao i za osam domova zdravlja.

Početkom travnja hrvatska je vlada odobrila izdvajanje ukupno 43 milijuna kuna kao pomoć zdravstvenim ustanovama u BiH, prije svega u dijelovima zemlje u kojima žive Hrvati, radi suzbijanja epidemije i podmirivanja obveza prema dobavljačima lijekova te nabavke potrebnog materijala.

Pomoćnik ministrice vanjskih poslova BiH Almir Šahović kazao je u ponedjeljak u Sarajevu kako su u njegovoj zemlji zahvalni Hrvatskoj na dopremljenoj pomoći, a ona je dobro došla jer je izvjesno kako borba s epidemijom nije završena.

15:10 Srbija je izvijestila danas o još tri preminule osobe (ukupno 218) te 62 novozaražene osobe (ukupno 10 176). Testirano je više od 5000 uzoraka.

14:01 Izlazak Francuske iz stroge 54-dnevne karantene u ponedjeljak je u Parizu započeo kaosom zbog velikih gužvi u javnom prijevozu, javlja dpa.

Mediji su objavili snimke prepunog vlaka podzemne željeznice na liniji 13, Gabriel Peri-Chatillon Montrouge, nakon što je prvi vlak toga dana kasnio 40 minuta. Le Monde je objavio i fotografije gomile ljudi na kolodvoru Gare du Nord koji su se pokušali ukrcati na prigradski vlak.

Ministar prometa Jean-Baptiste Djebbari je priopćio da su problemi s linijom 13 izbili zbog poplave uzrokovane obilnim kišama tijekom vikenda. No, usprkos početnih problema, jutro je na željezničkom kolodvoru Gare de l'Est te na stanicama metroa na Lijevoj obali bilo jezivo tiho.

Kako su poslodavci dobili naputke da što je više moguće zadrže radnike da rade od kuće, uobičajene jutarnje gužve na linijama metroa koje prolaze Lijevom obalom su izostale, s najviše desetak putnika. Na stanicama su upozorenja o obaveznom nošenju maski u javnom prijevozu, o čemu brigu vodi i policija.

Francuska je jedna od najpogođenijih zemalja epidemijom koronavirusa, s 26.380 smrtnih slučajeva do nedjelje, no i ona je od od ponedjeljka počela s ublažavanjem mjera izolacije. Građani sada smiju napustiti svoje domove bez traženja posebne dozvole, a otvorile su se osnovne škole i neke trgovine.

Srednje škole i gimnazije bi se trebale otvoriti idući tjedan. Kafići i restorani i dalje ostaju zatvoreni.

U Parizu i na sjeveroistoku zemlje, područjima koja spadaju u tzv. crvene zone", što znači da imaju više oboljelih od covida-19, parkovi će i dalje također ostati zatvoreni. Na snazi su i dalje ograničenja vezana uz putovanja između kopnene Francuske, Korzike i prekomorskih teritorija.

13:20 - Nova faza ublažavanja mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa u ponedjeljak stupa na snagu za 51 posto od 47 milijuna stanovnika Španjolske pa će oni smjeti putovati unutar svoje provincije, boraviti u društvu maksimalno deset osoba, odlaziti u kafiće i na mise.

Španjolska je s 227.500 inficiranih stanovnika zemlja s najviše oboljelih u Europi, a vlada kroz četiri faze namjerava izvesti stanovnike u „novu normalu“ do kraja lipnja. Dnevna stopa širenja zaraze već se dva tjedna nalazi ispod 1 posto pa je u nekima od 17 autonomnih pokrajina dopušten prelazak u novu fazu.

Russian President Putin delivers a televised address to the nation about the coronavirus disease outbreak, outside Moscow
1/11

U ponedjeljak su u Španjolskoj preminule 123 osobe, najmanje u mjesec i pol dana. Najteži dan je bio 2. travnja, kada je u jednom danu umrlo 950 osoba. Život je dosad izgubilo 26.700 stanovnika.

13:00 Uz 24 nova slučaja zaraze koronavirusom u Bosni i Hercegovini u protekla 24 sata ukupan broj inficiranih do ponedjeljka je dosegnuo 2130, a vlasti u toj zemlji nastavile su postupno popuštati mjere ograničenja koje su uvedene na početku epidemije u ožujku. Svi novozaraženi su s područja Republike Srpske, dok u Federaciji BiH nije bilo niti jednog novog slučaja. U RS-u je zabilježen i jedan novi smrtni slučaj, čime je ukupan broj preminulih od zdravstvenih komplikacija prouzročenim virusom SARS-CoV-2 povećan na 113.

"Ovo je dosta stabilan i pozitivan trend kretanja epidemije u Federaciji", izjavio je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar dodajući kako su se sada stekli uvjeti za ukidanje još nekih restriktivnih mjera s ciljem "pripreme suživota s virusom".

To bi značilo omogućavanje rada vrtića, kafića, stomatoloških ordinacija i ponovnu uspostavu javnog prijevoza, što je planirano do kraja tjedna.  Liberalizaciju režima prelaska granice i putovanja u inozemstvo te ulaska u BiH Pehar je kao mogućnost najavio za kraj svibnja, ovisno o tome kakvu politiku bude vodila Europska unija.

Strancima je ulazak u BiH još uvijek zabranjen, a svi građani te zemlje koji dolaze iz inozemstva i dalje moraju u samoizolaciju na dva tjedna, ako im je prebivalište u Federaciji, a za one iz RS-a i dalje vrijedi obveza boravka u izoliranim objektima za karantenu tijekom tih četrnaest dana.

"U ovom trenutku još ne razmišljamo o ukidanju samoizolacije pri ulasku u BiH, no mogućnost ublažavanja te mjere vjerojatno će se razmatrati potkraj mjeseca", kazao je Pehar. 

>> VIDEO Luka Čičin Šain: 'Već imamo rezultate da postoje lijekovi koji mogu djelovati protiv COVID-19'

12:29 Izraelci koji se vraćaju iz inozemstva više ne moraju ostajati u hotelima kojima upravlja izraelska vojska, ako mogu biti u samoizolaciji u svojim domovima.  Oni koji pristižu u izraelsku međunarodnu luku Ben Gurion ne smiju koristiti javni prijevoz. Trebaju ići taksijem, otvoriti prozor u vožnji i nositi masku. 

Vojska je objavila da je počela puštati iz karantene osobe koji imaju prostor za samoizolaciju. Vojska je vodila i financirala hotele u pandemiji. U hotelima je bilo smješteno gotovo 10.000 pozitivnih na koronavirus. 

12:26  Rusija u ponedjeljak ima 11.656 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od čega više od polovice u Moskvi, javlja AFP i dodaje da predsjednik Vladimir Putin danas predsjeda sastankom na kojem će se raspravljati o mjerama izolacije. Najveća zemlja svijeta broji sveukupno 221.344 oboljelih, dok je stopa smrtnosti sa svega 2009 umrlih od covida-19 i dalje relativno niska. Krizni centar izvijestio je o nova 94 smrtna slučaja od covida-19. Rusija je po broju zaraženih pretekla Italiju i Veliku Britaniju.

 

Više od pola svih slučajeva i smrti zabilježeno je u Moskvi, žarištu epidemije u Rusiji. U ponedjeljak je u Moskvi 6169 novih slučajeva, tako da ih je sada ukupno 115.909. Ruske vlasti ističu da povećanje broja oboljelih unazad 10 dana nije rezultat sve bržeg širenja zaraze već povećanog broja testiranja. Od četvrtka je provedeno 5,6 milijuna testova.

Predsjednik Putin je za danas sazvao sastanak vlade kako bi odlučio hoće li će produljiti razdoblje plaćenog dopusta koje je proglasio krajem ožujka u cilju sprečavanja širenja bolesti. Ta odluka službeno istječe u ponedjeljak navečer.

11:22 Broj umrlih u Španjolskoj pao je na 123 (20 manje nego jučer), a broj novozaraženih smanjio se na 373, te sada ukupni broj zaraženih u toj zemlji iznosi 227 000, prenose španjolski mediji.

11:14 Slovenija je izvijestila danas o samo tri novozaražena. Provedeno je nešto manje testova nego inače - 537, a nije zabilježen niti jedan novi smrtni slučaj pa ukupni broj umrlih ostaje na 102.

11:01 Novi Zeland će u idućih 10 dana postupno ukidati izolaciju zemlje iako će neke restrikcijske mjere ostati na snazi, objavila je premijerka Jacinda Ardern.

Prema njezinim riječima, zdravstvena opasnost će se od četvrtka vrati na drugi stupanj (od četiri) i taj dan se otvaraju kupovni centri, kina, restorani i igrališta. "Drugi stupanj znači da ponovo možemo izlaziti i većina gospodarskih sektora se ponovo pokreće. No, neka nitko ne misli da COVID-19 više nije među nama", upozorila je Ardern i objavila da nakon 70 dana izolacije u zemlji nema više od 90 aktivnih slučajeva koronavirusa. 

Život u zemlji će se vratiti u normalu, no međunarodne granice će i dalje ostati zatvorene. Mjere socijalne distance se i dalje moraju poštivati, no ljudi više neće morati boraviti samo u svojim kućama. Biti će ponovo moguće i kretanje unutar zemlje što će utješiti radnike u turizmu, a škole se potpuno otvaraju sljedeći ponedjeljak.

Barovi i restorani se otvaraju 21. svibnja, kreću i sportski susreti, a 13. lipnja bi ponovo moglo krenuti i međunarodno natjecanje Super Rugby.

Zemlja od pet milijuna stanovnika imala je 1147 slučajeva zaraze koronavirusom, a umrla je 21 osoba. Dnevni broj novozaraženih je od sredine travnja ispod 10, a u ponedjeljak su zabilježena samo tri nova slučaja.

8:39 Više od 31.800 osoba umrlo je u Velikoj Britaniji od koronavirusa. Samo je SAD zabilježio više smrtnih slučajeva. Međutim, drugdje u Europi smanjuje se broj novih smrtnih slučajeva. Tako je u Francuskoj u nedjelju umrlo 70 ljudi, što je najmanja brojka od početka travnja, dok dnevno u Španjolskoj umire manje od 200 ljudi.

8:38  Dok je Velika Britanija predstavila plan povratka ukidanja restrikcija, a Francuska i Španjolska su ublažile neke mjere, kineski grad Wuhan, u kojem je nastala pandemija, biježi drugi dan za redom nove slučajeve nakon mjesec dana bez potvrđenih slučajeva. Južna Koreja također bilježi najveći broj novozaraženih u više od mjesec dana, a uzrok je ponajviše širenje zaraze u noćnim klubovima Seoula zbog čega su ih vlasti zatvorile u nedjelju.

Uz milijune koji ne rade i prigušene ekonomije vlade nastoje ubrzati proces otvaranja ekonomije, ali većina je odabrala postepeni pristup.

Francuzi od ponedjeljka smiju napustiti svoje domove, bez traženja posebne dozvole, dok su se otvorile osnovne škole, kao i neke trgovine. Terase kafića i restorana otvorene su od ponedjeljka u Španjolskoj.

Belgija i Grčka u ponedjeljak su također ublažile mjere. Danska danas otvara fakultete i ugostiteljske objekte, a Češka muzeje, dvorce, kinodvorane i kazališta. U Nizozemskoj se otvaraju knjižnice, autoškole, frizerski saloni i djelomično osnovne škole.

Azijske zemlje, u kojima ima puno manje zaraženih nego u Europi i SAD-u, iako je njih prvo pogodio koronavirus, pomno prate znakove drugog vala pandemije. 

Velik dio Kine vraća se u normalno stanje, a šangajski Disneyland u ponedjeljak je otvorio svoja vrata, nakon što je tri mjeseca bio zatvoren.

8:19 Kontinentalna Kina je zabilježila 17 novih slučajeva COVID-19 u nedjelju, od kojih pet u Wuhanu, što je najveći dnevni porast od 28. travnja i pokazuje kako je teško iskorijeniti tu bolest.

Iako je broj zaraženih znatno niži nego što je bio na vrhuncu epidemije u veljači, podaci ukazuju na stalnu opasnost koju predstavlja COVID-19. Dok se pandemija širi globalno, Peking oprezno pokušava ponovno pokrenuti gospodarstvo. 

Od 17 novih slučajeva u nedjelju, sedam je uvezenih. Wuhan, žarište epidemije u Kini, izvijestio je o pet novih slučajeva lokalnog prijenosa koronavirusa, najviše od 11. ožujka. Svi su u istoj gradskoj četvrti. Sjeveroistočna pokrajina Jilin, koja je u subotu zabilježila klaster zaraze u jednom od gradova, sada ima tri nova lokalna slučaja. Obližnje pokrajine Liaoning i Heilongjiang prijavile su po jedan slučaj svaka i strahuje se od ponovne epidemije u toj regiji.

Asimptomatskih slučajeva COVID-19 bilo je 12 u nedjelju, u usporedbi s 20 dan ranije. Ukupan broj zaraženih sada je 82.918 a u bonici je još 141 osoba. Broj mrtvih i dalje je 4633 i prošlo je gotovo mjesec dana bez novih preminulih.

Usprkos novim slučajevima, u Pekingu se u ponedjeljak vratilo u školu 82.000 učenika viših razreda osnovne škole kako bi se pripremili za prijemne ispite za srednje škole. 

7:06 - U Sjedinjenim Državama je 776 ljudi umrlo od koronavirusa u protekla 24 sata, što je najmanji broj od ožujka, a ukupan broj umrlih penje se na 79.522, pokazuju podatci sveučilišta Johnsa Hopkinsa.

Već nekoliko tjedana broj umrlih kreće se između 1000 i 2.500 na dan. Ovo sveučilište u Baltimoreu navodi da je bilo 1.329 072 slučaja zaraze u toj zemlji koja je najteže stradala u pandemiji, premda bi taj broj mogao biti veći, kao i posvuda u svijetu, zbog nedovoljnog testiranja.

7:00 Majka Bjorna Branngarda umrla je u štokholmskom domu za starije u kojem je čak trećina štićenika podlegla koronavirusu.

"Nisu imali vremena brinuti se za nju", kazao je Branngard za AFP. 

Rezultat njezina testa na koronavirus stigao je dva dana nakon što je umrla bio je negativan. Branngard, međutim, tvrdi da je umrla zbog neadekvatne skrbi i kaže da djelatnici u domu nisu imali zaštitnu opremu te su ga proširili ondje. 

Russian President Putin delivers a televised address to the nation about the coronavirus disease outbreak, outside Moscow
1/10

Švedska, čiji je permisivni pristup pandemiji izazvao međunarodnu pozornost, priznaje da nije adekvatno zaštitila starije jer je gotovo svih smrtnih slučajeva povezanih s covidom-19 u zemlji bilo u staračkim domovima.

Brojni su napisi u švedskim medijima o zaposlenicima domova za starije koji nastavljaju s radom usprkos manjku zaštitne opreme.

Neki su, međutim, odbili dolaziti na posao zbog čega je bilo manjka djelatnika u domovima.

Drugi su, pak, priznali da su išli na posao usprkos simptomima koronavirusa, dok su neki štićenici navodno zaraženi prilikom posjeta bolnicama zbog drugih problema nakon čega su vraćeni u domove i nesvjesno širili virus.

U Švedskoj, zemlji s 10,2 milijuna stanovnika, zaraženo je više od 26 tisuća stanovnika, a umrlo ih je više od 3.200.

Vlasti su po izbijanju epidemije poručile da je prioritet zaštita starijih od 70 godina.

Međutim, više od 90 posto umrlih starije je od 70 godina.

Pola njih bili su štićenici domova za starije i nemoćne, dok je četvrtina umrlih dobivala zdravstvenu njegu u svom domu, pokazuju podaci švedskog Nacionalnog odbora za zdravstvo i socijalnu skrb.

"Nismo uspjeli zaštititi naše starije. To je vrlo ozbiljno i to je neuspjeh društva u cjelini. Moramo iz toga naučiti, još nismo gotovi s ovom pandemijom", rekla je nedavno ministrica zdravstva i socijalne skrbi Lena Hallengren na Švedskoj televiziji. 

Osoblje širi virus 

Suprotno drugim europskim zemljama, ne računajući Bjelorusiju, Švedska nije zatvorila osnovne škole, kafiće i restorane te je apelirala na stanovnike da poštuju socijalnu distancu, bez nametanja restrikcija. 

Posjeti staračkim domovima zabranjeni su 31. ožujka.

Susjedne su zemlje uvele zabranu otprilike u isto vrijeme, ali je u staračkim domovima tih zemalja bilo mnogo manje smrtnih slučajeva.

U Švedskoj, što nije običaj u drugim nordijskim zemljama, domovi za starije često su veliki kompleksi sa stotinama štićenika. Oni su dostupni samo osobama jako lošega zdravlja i često spadaju u "jako ranjivu skupinu", kazao je Henrik Lysell iz Nacionalnog odbora za zdravstvo i socijalnu skrb. 

Bjorn Branngard potvrdio je za AFP da zaposlenici doma u kojem je boravila njegova majka nisu imali adekvatnu zaštitnu opremu.

"Nije bilo zaštite. Osoblje je išlo iz odjela u odjel i širilo virus", kazao je.

U širem području Stockholma, epicentru zaraze u Švedskoj, više od pola domova za starije potvrdilo je slučajeve zaraze covidom-19.Kommunal, najveći švedski sindikat javnih službi, čiji su članovi mnogi radnici domova za starije i nemoćne, okrivio je prekarni radni odnos za situaciju u švedskim staračkim domovima.

Kommunal navodi da su u ožujku 40 posto zaposlenih u štokholmskim domovima činili nekvalificirani radnici u na kratkoročnim ugovorima, plaćeni po satu i bez sigurnosti zaposlenja, dok ih je još 23 posto ondje bilo na privremenom radu.To su ljudi koji si ne mogu priuštiti da ne odu na posao, čak i ako su bolesni.

"Postoji puno ljudi koji rade u više domova, što također doprinosi bržem širenju", kazao je Ulf Bjerregaard iz Kommunala. 

Krajem travnja je Kommunal podnio žalbu švedskom regulatornom tijelu za uvjete na radu, u kojemu stoji da je 27 od 96 štićenika u domu Branngardove majke dosad umrlo od koronavirusa, a osoblje i dalje nije dobilo zaštitnu opremu i ponuđeno testiranje na koronavirus.

Tužiteljstvo je o tome pokrenulo preliminarnu istragu. Švedski zavod za javno zdravstvo tvrdi, međutim, da se pokazuju rezultati unapređenja higijenskih uvjeta u domovima.

"Stockholm zapravo bilježi jasan pad slučajeva (u staračkim domovima), što je pozitivno", rekao je krajem prošlog tjedna glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell.

6:55 - Bijela kuća je u nedjelju navečer demantirala informaciju da je potpredsjednik Mike Pence u samoizolaciji pošto je njegovoj suradnici dijagnosticiran koronavirus.

Penceov glasnogovornik Devin O'Malley rekao je u priopćenju da će potpredsjednik u ponedjeljak ujutro kao i obično doći na posao jer su mu "nalazi testova svaki dan negativni".

"Potpredsjednik Pence će i dalje slušati preporuke liječničkog tima Bijele kuće i nije u izolaciji", rekao je.

Penceova glasnogovornica Katie Miller je druga osoba u Bijeloj kući kojoj je u petak potvrđen covid-19, nakon pripadnika ratne mornarice u službi predsjednika Donalda Trumpa kojemu je virus potvrđen dan ranije.

Pence i Trump se testiraju svaki dan.

Tri člana tima Bijele kuće za suzbijanje koronavirusa ostat će u izolaciji nakon moguće izloženosti virusu, pisali su američki mediji u subotu: epidemiolog Anthony Fauci, direktor Centra za prevenciju zaraznih bolesti (CDC) Robert Redfield i direktor regulatornog tijela za lijekove (FDA) Stephen Hahn.

Epidemija je u SAD-u pokosila gotovo 80.000 ljudi, pokazuju podatci sveučilišta Johnsa Hopkinsa.

Ključne riječi

Komentara 24

Avatar StevoHorvat
StevoHorvat
07:35 11.05.2020.

Švedske starije zamijenit će švedski mlađi, odnosno Hassan, Slobodan i Nmbutu.

JM
juretic.milan
07:50 11.05.2020.

"priznaje da nije adekvatno zaštitila starije jer je gotovo svih smrtnih slučajeva povezanih s covidom-19 u zemlji bilo u staračkim domovima". Može li mi netko objasniti ovu rečenicu?

ST
stefj
07:50 11.05.2020.

Švedska skoro od početka epidemije priznaje da nije uspjela dovoljno zaštititi domove za starije i da im je to jedini propust. Jednom kada ovaj virus uđe u staračke domove ili u bolnice, onda nastaje pomor. Najbolji primjer za to je Italija, a pogledajte kod nas Split... No ono što je sada Švedska priznala, prva u svijetu, jest to da radi panike oko korone više ljudi umire od drugih bolesti, ljudi koji bi inače bili spašeni. Koliko će za takvo priznanje trebati drugima, uključuući i nas, ne mogu niti zamisliti... Pri tome ne treba zaboraviti da Švedska nikada nije zatvorila zdravstvo u mjeri u kojoj je to učinila npr. Hrvatska...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije