Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEĐUNARODNA POLICIJSKA AKCIJA

U SAD krijumčarili Albance kojima su u lažnim tiskarama na Kosovu radili putovnice

Europol
Foto: Europol
1/6
13.07.2021.
u 09:08

Istraga je  usmjerena na kriminalne skupinu koja svoju bazu ima u  Velikoj Britaniji i Irskoj iz kojih imigrantima organizira avionske letove

Razotkrivena je kriminalna skupina koja se posljednjih godina bavila krivotvorenjem putovnica kojima su se potom koristili imigranti koji su se kretali zapadno-balkanskom rutom. Za sada je to, kao je priopćio Europol, rezultiralo  uhićenjem 46 osoba, razotkrivanjem lažnih identiteta oko 400 imigranata te zapljenom 1000 krivotvorenih putovnica.

Istragu je vodila španjolska policija, pri čemu je usko surađivala s policijama Albanije, Austrije, Francuske, Italije, Slovenije, Kosova, Portugala, Velike Britanije te SAD-a. Riječ je inače o istrazi koja se vodi od 2019.  te se veže na još tri aktivne istrage u SAD-u, a koncem lipnja u Španjolskoj uhićeno je 18 osoba, pretražene su dvije kuće te su  zaplijenjeni krivotvoreni dokumenti, financijski dokumenti, popisi ilegalnih aktivnosti, novac te različita droga.

Foto: Europol

Sve je počelo 2019., nakon što je primijećeno da imigranti koji dolaze zapadno-balkanskom rutom imaju specifičan tip krivotvorenih putovnica. U jednom  kraku te istrage, istražitelji su ranije razotkrili grupu kriminalaca na karipskom otoku Saint Maarten. Oni su krijumčarili Albance u SAD-a, a ti Albanci su imali krivotvorene putovnice. Ustanovljeno je da su kuriri putovali na Kosovo i Albaniju kako bi distribuirali krivotvorene putovnice. Oni su uhićeni u prosincu 2020., a zahvaljujući tome  u ožujku 2021. razotkrivene su četiri tiskare krivotvorenih dokumenata  na Kosovu. Za sada je to dovelo do uhićenja 46 osoba, razotkrivanja 400 imigranata koji su na aerodromima zatečeni s lažnim putovnicama te oduzimanjem 1000 krivotvorenih putovnica.

Istraga je  usmjerena na kriminalne skupinu koja svoju bazu ima u  Velikoj Britaniji i Irskoj iz kojih imigrantima organizira avionske letove.  Informacije koje su Europol i europske policije dobile od američkih obavještajnih agencija, omogućili su im identifikaciju važnog pripadnika kriminalnog miljea u Španjolskoj. Ustanovljeno je da je ta osoba sa suradnicima imigrantima osigurala ilegalni ulazak i Veliku Britaniju s aerodroma u Španjolskoj  i Portugalu i to zahvaljujući krivotvorenim francuskim osobnim iskaznicama.  

Komentara 2

MO
modovisisajteMaraschino
09:19 13.07.2021.

uzaludan trud.... jeftinije nabaviti original hrvatske putovnice

Avatar babinjak1984
babinjak1984
09:18 13.07.2021.

Ljigav narod.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije