Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RUSIJA GORI

U Rusiji skoro četvrt milijuna ljudi gasi požare

Vladimir Putin u Povolžju
Reuters
01.08.2010.
u 14:37

Zbog ozbiljnosti situacije vatrogascima pomaže i vojska; na gašenju požara koji bukte širom 14 regija angažirano je 25.000 vozila, a molitvu za kišu predvodio je patrijarh moskovski i cijele Rusije

Temperature od preko 40 stupnjeva Celzija haraju Rusijom i u 14 od ruske 83 oblasti bukte požari. Njih nije lako gasiti zbog najgore suše u zadnjih sto i više godina, zbog koje je već propalo više od petine ovogodišnjeg uroda pšenice. Na američkim burzama zbog toga je cijena pšenice u srpnju skočila 5 %, što je najveći mjesečni skok još od 1959.

U Moskvi je zagađenje zraka na deset puta višoj razini nego inače, zbog dima brojnih tresetišta oko grada; na internetu se po ruskim forumima mogu naći pritužbe da valsti ulažu previše napora oko gašenja tih tresetišta, naušrb drugih mjesta gdje bjesne opasniji požari.

- Situacija s požarima je pod kontrolom i oni se uspješno gase – glasi priopćenje za javnost iz ruskog Ministarstva za vanredne situacije. Na gašenju požara angažirano je oko 240.000 ljudi.

- Jad je spopao naš narod, životi su izgubljeni, stotine su izgubile krov nad glavom i tisuće ostale bez hrane, uključujući mnogo djece. Pozivam sve da se pomole ne bi li kiša pala na naše tlo – rekao je patrijarh moskovski Kiril tijekom posjeta oblasti Nižnjeg Novgoroda.

Predsjednik Putin posjetio je također teško pogođeno Povolžje, i u selu Verhnjaja Vereja obećao svakoj osobi pogođenoj požarom 200.000 rubalja (oko 37.000 kuna), i sklonište prije ruske zime:

- Nismo vas zaboravili. Do zime će sve kuće biti ponovo sagrađene. Obećavam vam da će selo biti obnovljeno.

Vlada je odvojila 25 milijardi rubalja za sanaciju posljedica katastrofalnih požara, a i tamo gdje ne gori vrućine uzimaju svoj danak, i nevješti ili pijani plivači koji se pokušavaju rashladiti kupanjem utapaju se na stotine; samo u Moskvi je u zadnja dva mjeseca zabilježeno 170 utapanja. Pored pijanstava, prema agenciji Interfax glavni uzrok utapanja je kupanje na divljim plažama bez odgovarajuće infrastrukture i spasilačke službe.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar walterkomunistihrvatske
walterkomunistihrvatske
17:39 01.08.2010.

. ..PRAKTIČNO SMO POKAZALI Putinu KAKO IZGLEDA\"YU MiLLoševićeve AKCIJE\"SPALJENA ZEMLJA\"NA NAŠEM SFRY BALKANU. ..A Rusija baš familiji MiLLoševiCH&CCo. DAJE AZIL i SMJEŠTAJ-NARAVNO TO IMA SVO\"YU CIJENU GORI SVE OKO Moskve PLLUS GRATIS OBORILLI SMO NEKI DAN AMERIČKI VOJNI AVIYOYON NA ALJASCI NA IME Barack Obame GLLEDE AMERIČKOG PRITISKA NA Srbiju DA NE SMANJE ZATVORSKE KAZNE NAŠIM VEHABIJAMA. ..P.S.GORI ŠUMA GORI BORO\"VINA-GRUU KANADSKI KANADER i GRUU KUĆICA U LLos Angelesu(GAS,GAS. ..). ..PARTIZZANKA SEVE NACIONALE. ..

OB
-obrisani-
22:03 01.08.2010.

Jednostavno ne mogu vjerovati da se požari ovako šale s rusijom! Pa u nas bolje reagiraju!

RB
Rikard Barić
00:25 02.08.2010.

Sve šta u duši imam u zahvalnosti za Rusiju - neka Bog ogromni odnese u jednoj jedinoj kapi kiše za Tebe, ljubljena moja slavenska zemljo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije