Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zelena oaza Lekenika

U rajskom vrtu obitelji Mance svaka generacija ostavi svoj trag

'okucnica_bo1_sis_150710'
Foto: ''
1/5
18.08.2010.
u 06:00

Biljke uglavnom kupuju u rasadnicima, no i donose ih u okućnicu od 10.000 kvadrata s putovanja po inozemstvu.

Rajski vrt obitelji Mance iz Lekenika ponovo je posjetila komisija Hrvatske turističke zajednice u povodu izbora najuređenijih privatnih okućnica kontinentalne Hrvatske u akciji Zeleni cvijet.

Manceova okućnica je, kao i prije dvije godine, proglašena najljepšom u Sisačko-moslavačkoj županiji i tako ušla u finalni krug, a tada je osvojila i drugo mjesto na državnoj razini. Obitelj Mance već četiri desetljeća njeguje i oblikuje okućnicu oko svoje obiteljske kuće u lekeničkoj Erdedskoj ulici. Posljednjih 30 godina najviše pažnje i ljubavi okućnici posvećuju majka i kći, Marija i Nataša.

– U našoj obitelji okućnica se uređuje generacijski. Svaka je generacija nešto sadila i sljedeća nastavila i dopunila sadržaj vrta. Danas se najviše mama i ja brinemo o njemu. Osmišljavamo dizajn, neprestano proučavamo hortikulturnu literaturu o uređenju vrta, informiramo se o novim sortama otpornijima na različite uvjete. Najviše nas vuče ljubav prema lijepom i želja da se ostavi nešto trajno iza sebe za sljedeće generacije – priča Nataša Mance.

Da biste dobro proučili biljni svijet u njihovoj okućnici treba vam nekoliko sati obilaska gotovo 10.000 kvadrata zemlje, ali i više dolazaka kroz godinu. Tu se nalazi oko 100 vrsta ukrasnog drveća i grmlja, najmanje 50 grmova ruža, velik broj trajnica, ljetnica i začinskog bilja. Iz bajkovite okućnice i male vrtne kućice spuštate se u voćnjak s autohtonim sortama jabuka, trešanja, višanja, marelica, mušmula, oraha, bresaka... Tu je i povrtnjak za vlastite potrebe. Među brojnim biljem pronaći ćete nasad zaštićenog kukurijeka, božikovinu, potom bilje preneseno iz prirode kao što su visibabe, potočnice i divlje jagode, te japonicu sophoru pendulu - drvo koje čini kupolu.

– Biljke uglavnom kupujemo u rasadnicima, ali i prilikom mojih poslovnih ili privatnih odlazaka u inozemstvo. U planu nam je zasaditi veliki nasad bijelih ruža te još neke vrtne objekte – kaže Nataša Mance.

– Osim što uživamo u uređenju okućnice, želimo dati i poticaj drugim ljudima da više vremena i pažnje posvete svom vrtu. Kad kupujemo bilje u rasadniku, često također kupimo nešto i našim susjedima i prijateljima – dodaje Marija Mance.

Obje kazuju da bi nagradu za najuređeniju okućnicu podijelile sa svima koji vole hortikulturu i uređenje vrta, te pozivaju sve zainteresirane da im se, za posjet i izmjenu iskustava, slobodno jave.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije