Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MJERE OPREZA

U Primorsko-goranskoj županiji devet oboljelih, zadnji došao iz Austrije

Foto: Goran Kovacic/pixsell
16.03.2020.
u 13:39

Na samodisciplinu i odgovornost Malatestinić je posebice pozvala sve one koji su u samoizolaciji kako bi zaštitili sebe, svoju obitelj i cijelu zajednicu.

U Primorsko-goranskoj županiji dosad je od novoga koronavirusa oboljelo devet osoba, a zadnja je pozitivna na virus mlađa osoba koja je 13. ožujka doputovala iz Austrije, rekla je u ponedjeljak predsjednica Županijskog stožera za zarazne bolesti Đulija Malatestinić.

Samoizolacija je određena za 1100 osoba, od kojih su neke iz nje već izašle.

Na samodisciplinu i odgovornost Malatestinić je posebice pozvala sve one koji su u samoizolaciji kako bi zaštitili sebe, svoju obitelj i cijelu zajednicu. Sve građane pozvala je da dolaske kod izabranih liječnika svedu na najmanju moguću mjeru te da se u vezi s terapijom i drugim liječnikom jave telefonom.

Utvrđeno je da je deveta osoba pozitivna na novi koronavirus mlađa osoba koja je 13. ožujka doputovala iz Austrije s krajnjim odredištem u Splitu. Ona je na graničnome prijelazu kontaktirala sa sanitarnim inspektorom te je utvrđeno je da je razvila znakove bolesti pa je hospitalizirana. Utvrđuju se svi njezini kontakti, a sanitarni inženjeri su izdali rješenje za sve osobe koje su bile s njom u kontaktu, rekla je Malatestinić. Istaknula je da je prvooboljeli potpuno izliječen i ima obvezu biti u kućnoj izolaciji još 14 dana.

Đulija Malatestinić podsjetila je da je na snazi odluka Ministarstva zdravstva o podizanju stupnja pripravnosti zdravstvenog sustava, tzv. treće faze, koja se odnosi na mobilizaciju zdravstvenih ustanova na tercijarnoj i primarnoj razini.

Tercijarna zaštita podrazumijeva osnivanje nekoliko razina prioritetnih prostora i opreme za skrb pacijenata prema stupnju ugroženosti. Prva je uspostava intenzivističko-respiratornih centara, a u Rijeci će to biti u Klinici za neurologiju za skrb o pacijentima koji zahtijevaju intenzivnu skrb uz potporu respiratora.

U riječkome KBC-u bit će i druga razina za prihvat većeg broja oboljelih i potvrđenih na koronavirus sa srednje teškom kliničkom slikom, a razmatra se i prostor za treću razinu za prihvat velikog broja oboljelih i potvrđenih na koronavirus - od dvije do tri tisuće - s blagim simptomima bolesti.

Malatestinić je rekla da domovi zdravlja od danas imaju obvezu uspostaviti 24-satnog dežurstvo, posebne prijamne ambulante, tj. posebna mjesta za ulazak u sustav osoba za koje se sumnja da su oboljele.

Svi drugi programi, prije naručeni pregledi i zahvati u bolnici te akutno zbrinjavanje ostalih bolesnika teku normalno kao i dobrovoljno darivanje krvi.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina pozvao je sve da se suzdrže od svakidašnjih aktivnosti koje nisu nužne i da se pridržavaju preventivnih mjera.

Rekao je da će se danas na sastanku Županijskog stožera Civilne zaštite razmotriti ulazak u treću fazu borbe protiv koronavirusa, što znači pooštravanje mjera i mobilizaciju zdravstvenog sustava.

Podsjetio je da su sve škole tijekom vikenda održale edukaciju za nastavu na daljinu i da su za ljude koji rade na granici nabavljena nova odijela. Zatražen je dodatni broj sanitarnih inženjera na graničnim prijelazima, a gradonačelnicima i načelnicima preporučeno je da ograniče rad ugostiteljskih objekata do 18 sati, najkasnije do 20 sati.

Sve županijske institucije zabranile su posjete domovima za starije osobe. Rješava se i pitanje opskrbe jer prijevoz kamionima mora ići, ljudi moraju imati namirnice i lijekove, rekao je Komadina i dodao kako smatra da opskrbe mora biti.

Jedina posve zatvorena škola je u Matuljima jer je učiteljica bila u kontaktu s osobom koja je stigla iz Italije pa ondje neće biti djeca koja ne mogu biti kod kuće.

Laboratorij u kojemu bi se i u Rijeci obavljala testiranja na novi koronavirus trebao bi raditi od sredine ovoga tjedna.

Komadina je još najavio da će sljedeće sjednice Županijske skupštine biti održane u većem prostoru, vjerojatno u Sveučilišnom kampusu na Trsatu, a sjednice Županijskog stožera Civilne zaštite od sutra će se održavati u novouređenom prostoru u Šapjanama. Konferencije za novinare na kojemu će o aktulanostima izvještavati članovi tog stožera i Stožera za zarazne bolesti održavat će se i dalje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije