Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suprotstavljene politike
Povratak na članak

Zloporaba pravoslavnog Božića: U pravu je episkop Gerasim koji želi da političari stanu

Vodstvo SPC-a u Hrvatskoj vodi drukčiju politiku od one patrijarha Irineja, pa je mitropolit Porfirije govorio o nužnosti oprosta i suživota

Komentari 54

BA
bakulušić
23:28 09.01.2017.

Mitropolit Porfirije u Božićnoj poruci ponavlja riječi bivšeg hrvatskog predsjednika Stipe Mesića da moramo svi svima oprostiti i svi se svima ispričati. Episkop Gerasim šalje poruke hrvatskim i srpskim političarima da prestanu svađati narod. Kao da su hrvatski političari usred Beograda govorili da će Hrvate u Srbiji braniti svim raspoloživim sredstvima. Patrijarh Irinej govori o ljubavi i suživotu susjeda a zanemaruje tko je u čije dvorište ulazio i palio. Ništa u tim porukama nema osim - podjele krivnje. Koju gospodin Pavičić prihvaća kao nešto sasvim normalno. A nije normalno!

VL
DO
dobar
23:47 09.01.2017.

Ovo sto se dogada na Bozicnim dernecima u SPC u Hrvatskoj tj u Zagrebu to nema ama bas nikakove veze sa vjerom to je jedan najobicniji velikosrbski dernek sa kojeg se vrijeda vecinu i potcjenjuje a nasi politicari umjesto daa pokazu dostojanstvo i protestno napuste te cetnicke derneke oni umiljato slusaju cetnicke lazi dokle. Svake godine isti scenarij a SPC zaboravila da su blagolsivljali oruzje i tenkove koji su odlazili iz Srbije u razaranje Hrvatske i ubijanje hrvata zar jos tko ima u hrvatskoj da povjeruje SPC da je vjernicka.Pod hitno treba da se ozakoni HPC jer SPC nema nikakove ingerencije na crkve drugih drzava to je crkva doticne drzave u kojoj djeluje a kad djeluje politicki protiv drzave u kojoj stoluje treba je zabraniti.

VL
JU
juma
23:44 09.01.2017.

"Vodstvo SPC-a u Hrvatskoj vodi drukčiju politiku od one patrijarha Irineja", gospodine Pavicicu, imate pravo u to vjerovati, kao i u to kako je video s mitropolitom Porfirijem koji pjeva cetnicke pjesme montiran. Isto tako i ja imam pravo vjerovati kako ste naivni ili zlonamjerni, jer stvari su ocigledne. SPC je jedinstvena crkva s jasnom hijerarhijom i tu nema mjesta za bilo kakvu drugaciju politiku, osim one koja je na tragu srpskog nacionalizma i ekspanzionizma. Tu ne pomaze nikakvo relativiziranje poput vasega, nego cvrst i jasan stav ove drzave, njezinih institucija i jevnosti. Sto se tice HPC tu ste velikoim dijelom u pravu. Niti Hrvatska pravoslavna crkva, nema sansu zazivjeti ukoliko samo bude bila politicki projekt oponenata SPC i njezine politike s drugog kraja politickog spektra. Crkvu cine ljudi, odnosno vjernici i ako takvih nema, nema ni crkve u onom kristovom znacenju tog pojma.

VL
BL
Blizard
00:22 10.01.2017.

HPC uzor je kako se poštuje zemlja u koji živiš i koja je tvoja domovina ,priznaju hrvatsku državu i nazivaju se Hrvati pravoslavne vjeroispovjesti ! Čitav državni vrh RH treba da se ponaša u skladu uvažavanja i štovanja oba narodada .Zabraniti nekakva srpska vijeća i Pupovcevo gnijezdo razdora i širenja ideologije u Hrvatskoj .Vjerujte sva nacionalna pitanja biti će riješena za sva vrimena !

VL
TA
tajgan
00:01 10.01.2017.

osim popa u "izjednačavanju "odgovornosti se ivečernjak prozirno trudi.to jeta SANU-ovska trik igrica,korak po korak....

VL
AZ
anteluetic-zlatko
23:52 09.01.2017.

Pavičiću, tako je i Pofuk prije nekoliko godina počeo izjednačavati drmeš i tanac sa šumadijskim plesovima. Vremenom je odbacio domovinu i prihvatio otadžbinu. Nadam se da Vi nećete poći tom stranputicom; ovim člankom se niste baš proslavili. Osim, ako...

VL
BB
bbb24
00:38 10.01.2017.

D. Pavičiću, kao što i sam znaš baveći se vjerskim stvarima da lažno pomirbenjaštvo nije rješenje, nego guranje problema pod tepih. Zar stvarno vjeruješ da episkopova pojednostavljena verzija drži vodu? Eto, zli političari na obje strane podjednako zavađaju jadni narod... Ostavi se Josipović-Mesićeve kuhinje. Zna se tko treba zatražiti oprosti, a tko oprostiti.

VL
Avatar Danko - SLOBO danko
Danko - SLOBO danko
00:27 10.01.2017.

dobro pomfritijo govorii al niko ne sluša

VL
OR
Orkan1
08:12 10.01.2017.

Pavicicu ne izjednacavaj krivnju.Nisu Hrvati rusili.palili,klali,silovali po srbiji nego srbi po Hrvatskoj.Taj pravoslavni kvazi svecenik dobro zna da su srbski cetnici u Hrvatskoj srusili preko 1000 crkava,kapela,koje su evidentirane .Sto je u srboji sruseno ,ubojeno,silovano?Pravoslavlje i srbstvo nema nikakve veze jedno s drugim.Vrlo je mali broj srba koji su istinski vjernici.U ovom slucaju njihov je problem sto vjecito zele nasu zemlju.Nasa je radost sto ima HRVATSKIH SRBA koji s nams HRVATIMA vole i brane voljenu nam domovinu HRVATSKU !

VL
ST
starcevicanac
07:00 10.01.2017.

Treba se ispricati...Srbi za agresiju na Hrvatsku a Hrvati sto su se od iste agresije branilil. Lijepih li ideja!

VL
AF
afer
08:45 10.01.2017.

Koja je to vjera kada se Božić slavi kod političke stranke umjesto u crkvi????

VL
TT
tTony
06:06 10.01.2017.

Nena ovo veze sa vjerom poruka je 20/20 cetnici na proslavi u zagrebu a piceki na skijanju.

VL
TR
trpimirprvi
00:13 10.01.2017.

Pozdravljam miroljubive riječi Porfirija, za razliku od ovoga ratnog huškaća Irineja. No treba reći da su srbi na prostorima Hrvatske i BiH, zapravo porijeklom pravoslani Vlasi, koje je srpska pravoslavna crkva tokom 19. stoljeća posrbila. Ti pravoslavni Vlasi su išli ispred turaka i pljačkali ove krajeve, tako da oni u biti nisu Srbi. eto tek da se zna, inače nam treba mir i suživot na ovim prostorima, a dosta je laži od SPC i onih iz Beograda. Srbe u Hrvatskoj treba zaštititi od manipulacije i laži iz Beograda, da ne bi opet prošli kao devedesetih..

VL
SA
samograd
08:08 10.01.2017.

Ovo treba biti zadnje "slavljenje"pravoslavnog Božića u Novinarskom domu ,gdje se Pupovac i Srbi ponašaju kao povlaštena kasta . Tome je kriva i hrvatska dodvornička politika ne strane ambasade i Pupovčani . Četnikovanje je u Hrvatskoj postalo pod normalno ino i vrijeđanje Hrvatske i Hrvata kao i prije 90-tih .Ljevičari tj jugofili u RH im u tome pomažu jer skupa traže ustaše po Hrvatskoj .Nevjerovatno koliko hvatski narod može trpiti ove blago rečeno svinjarije ,sve bi bilo lakše da po medijima ima potporu .Mediji stoje na strani protivnika pa umrtvljuju narod i dezinformiraju ga .Fascinantno je to srpsko "čačkanje mečke "i junačenje ,provociranje ,navikli oni biti glavni na "našim prostorima"i ne odustaju valjda do onog dana kad od 3-4% ostane 0%!

VL
Avatar Moškov
Moškov
02:06 10.01.2017.

funkcija spc u hrvatskoj jest transmisija velikosrbske ideologije iz centrale prema periferiji. tu djelatnost provode najmanje zadnjh sto godina i mi i velikosrbi se možemo praviti blesavima do slijedećeg pokušaja.

VL
BA
baja83
06:53 10.01.2017.

Ti ces pricati o konjusarima?? Godinama ste bili javna kuca turcima!!! Aj se saberi i razmisli!!

VL
DU
Deleted user
01:01 10.01.2017.

Ulijeće u kaubojski saloon izbezumljeni Bill i zaurla:"Bježite svi, dolazi ludi Joe". Tad nastaje stampedo, i svi bezglavo bježe, ali jedan neobaviješten stranac upita izbezumljenog Billa:"A kako izgleda taj ludi Joe"? A izbezumljivi Bill odgovori:" Visok je, i malen, pretil je i mršav, ćelav je i ima dugu kosu" Stranac začuđen upita Billa:"Kako to i ima kosu i ćelav, pretil i mršav, visok i nizak"?. A Bill će njemu:"Pa jesam li objasnio da je Joe lud"!!! Takav je i ovaj članak Darka Pavičića. I logičan i nelogičan, i gađa i promašuje, i istinit i neistinit, i autorski i iskompilirano prepisan. Sve u svemu, smješniji, nelogičniji i besmisleniji članak od ovog odavno nisam pročitao.

VL
SV
stjepan v.
23:40 09.01.2017.

mi Hrvati dobro znamo sto je SPC. ovi na slici ljudi moraju stajati 3 sata, alaj su zaostali narod.

VL
PI
pinkec
05:43 10.01.2017.

Ako smo slobodna i nezavisna država, onda moramo dozvoliti i pravoslavcima koji se osjecaju Hrvatima i koji poštuju zemlju u kojoj žive! A SPC je glava koja formulira i stvara velikosrpsku politiku!

VL
M3
Miške 3
08:05 10.01.2017.

Stepinac nije ustaša, bio je srpski dobrovoljac, Solunac. On je bio samo vikar NDH po službenoj dužnosti. A što je trebao, dati ostavku kad je došao Pavelić?

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.