Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priroda

U pratnji rendžera šetali zaštićenim krajolikom

' 28.07.2009., Cakovec, Hrvatska- Sinisa Golub, voditelj muzeja u Krizovcu. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/Vecernji list'
'Vjeran Zganec-Rogulja/Vecernji l'
01.02.2011.
u 10:02

Javna ustanova županu je predložila da 2011. godinu proglasi Međimurskom godinom rijeke Mure kako bi se javnosti skrenula pažnja na činjenicu da je Mura zaštićena već deset godina

- Iskreno, natjerala me žena jer je rekla da vikendom samo sjedimo doma i nikamo ne izlazimo. Vidjela je poziv na šetnju uz Muru pa smo došli pogledati. Malo jest hladno, ali priroda je prekrasna!  - kaže Tomislav Kalšan, koji je kćeri i sinu pokazivao gustu šumu s druge strane obale rijeke Mure kod Miklavca. Nekoliko stotina posjetitelja divilo se jučer zajedno s njima ljepotama rijeke na potezu od Križovca do Miklavca, na kojem se mogu vidjeti gotovo svi razlozi zbog kojih je Značajni krajobraz rijeke Mure i zaštićen 18. travnja 2001. godine.

- Vidi se murska mrtvica, presjeci geoloških naslaga uz rijeku, meandriranje, šuma i kultivirani krajolik, skela na Muri, ali i legalno eksploatacijsko polje šljunka koje svjedoči o važnosti Mure za lokalnu ekonomiju - kaže Siniša Golub, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima. Ta je ustanova jučer bila domaćin trosatnog "hodanja uz rijeku Muru", kako je nazvana akcija organizirana u povodu Svjetskog dana vlažnih staništa. Okupili su se i zaštitari prirode iz četiri države kroz koje Mura protječe, od Austrije preko Slovenije i Hrvatske do Mađarske. Među gostima vidjeli smo i poznatog slovenskog pjevača Vladu Kreslina.

- Velik broj hodača svjedoči i o tome da je Mura veliki turistički resurs! U Međimurju je to prepoznato, no treba još puno ulagati u infrastrukturu. Centar za posjetitelje u Križovcu jest prvi korak u tom smjeru, ali nedostaje nam još puno toga - ističe S. Golub, koji je s kolegama rendžerima jučer prvi put odjenuo kompletirane uniforme. Javna ustanova županu je predložila da 2011. godinu proglasi Međimurskom godinom rijeke Mure kako bi se pažnja javnosti skrenula na činjenicu da je Mura zaštićena već deset godina te da će uskoro postati sastavnim dijelom Regionalnog parka Mura-Drava.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije