Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKCIJA PNUSKOK-a i USKOK-a

U poštanskim pošiljkama krijumčarili oružje koje su preko interneta kupili u SAD-u

oružje
Foto: MUP
1/8
22.11.2018.
u 15:36

Sumnja se da su se od početka 2018. godine do 21. studenoga 2018., na području Splitsko-dalmatinske županije i Zagreba, povezali u zajedničko djelovanje, te da su kontinuirano u SAD-u kupovali veće količine vatrenog oružja te dijelove za to oružje

Četiri hrvatska državljanina u dobi od 42, 63, 59 i 34 godine, te nizozemski državljanin u dobi 31 godine sumnjiče se za zločinačko udruživanje u sklopu kojeg su nedozvoljeno posjedovali i nabavljali veće količine oružja iz SAD-a. USKOK je protiv njih pokrenuo istragu na temelju kaznene prijave koju je podnio PNUSKOK.

Sumnja se da su se od početka 2018. godine do 21. studenoga 2018., na području Splitsko-dalmatinske županije i Zagreba, povezali u zajedničko djelovanje, te da su kontinuirano u SAD-u kupovali veće količine vatrenog oružja te dijelove za to oružje.

Foto: MUP RH

Kupljeno oružje su prodavali na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj, a cijela “operacija” bila je dobro organizirana. Prvooptuženi, a neslužbeno se doznaje da je riječ o M.R. je preko interneta iz SAD-a dogovarao kupovinu i isporuku veće količine pištolja i dijelova za pištolje.

Foto: MUP RH

Isporučitelj je naručene pištolje i dijelove lažno deklarirao kao dijelove za automobile, motocikle i igračke i potom je pošiljke, sukladno uputi M.R., slao na ime i adresu M.R. te na ime izmišljene osobe na adresi prvookrivljenika. Sumnja se i da je M.R. zatim o isporuci izvještavao jednog od svojih suoptuženika, otpremnika Pošte carinjenja Zagreb, koji je pakete s pištoljima ili njihovim dijelovima stavljao u redovni poštanski promet i tako omogućio izbjegavanje carinske kontrole.

Pakete je potom preuzimao M.R., a jedan od njegovih suoptuženika je pištolje sastavljao, a zatim su ti pištolji dalje prodani. Policija je u pretragama našla 45 pištolja i revolvera različitih marki, 28 pušaka različitih marki, dvije strojnice, pet automatskih pušaka različitih marki, jednu poluautomatsku pušku, 11 prigušivača, 162 komada različitih sastavnih ili rezervnih dijelova vatrenog oružja, 18.199 komada puščanog i pištoljskog streljiva, 1017 inicijalnih kapisli za streljivo i pet kilograma baruta, kao i velika količina novca u različitim apoenima. USKOK je predložio da se trojici osumnjičenika odredi istražni zatvor, o čemu će odlučiti sudac istrage Županijskog suda u Splitu.

Pogledajte video: Uspon i pad meksičkog Pabla Escobara, Joaquina "El Chapa" Guzmana

Ključne riječi

Komentara 36

SS
sokac sa drave
17:42 22.11.2018.

Ocito je Hrvatski narod poceo misliti sa vlastitom glavom a ne sa glavama lopova i politicara.Ocito se narod potajno naoruzava jer lopovi i mafijasi nece milom otici.

DU
Deleted user
15:54 22.11.2018.

Paaaa... razumijem da čovjek želi ilegalni pištolj.... ali- koji će ti klinac ilegalna strojnica... a prodavanje na crno... ljudi govore, hvale se... dakle- da sam sebi nabaviš pljucu, to kužim... ali šverc većih razmjera, to je već ozbiljniji posao koji se vjerovatno isplati, ali vidiš kako je njima završio.....a komentatoru prije mene bih poručio da je pouzdaniji kalašnjikov nego onaj njegov m16... zato ameri vole ruske pljuce..

Avatar gordi
gordi
16:22 22.11.2018.

haha UDBU je strah da se Hrvatska ne naoruža...oružje nismo omali ni 91...pa smo satrli četnike....netreba nam ni sada

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije