Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

U poštanskim pošiljkama krijumčarili oružje koje su preko interneta kupili u SAD-u

Sumnja se da su se od početka 2018. godine do 21. studenoga 2018., na području Splitsko-dalmatinske županije i Zagreba, povezali u zajedničko djelovanje, te da su kontinuirano u SAD-u kupovali veće količine vatrenog oružja te dijelove za to oružje
22. studenoga 2018. u 15:36 36 komentara 10980 prikaza
oružje
Foto: MUP
Pogledajte galeriju 1/8

Četiri hrvatska državljanina u dobi od 42, 63, 59 i 34 godine, te nizozemski državljanin u dobi 31 godine sumnjiče se za zločinačko udruživanje u sklopu kojeg su nedozvoljeno posjedovali i nabavljali veće količine oružja iz SAD-a. USKOK je protiv njih pokrenuo istragu na temelju kaznene prijave koju je podnio PNUSKOK.

Suđenje Džemalu Palošu Kazna za smrt Ante Škembera Četiri godine za ubojstvo na autobusnoj stanici i arsenal oružja kod kuće

Sumnja se da su se od početka 2018. godine do 21. studenoga 2018., na području Splitsko-dalmatinske županije i Zagreba, povezali u zajedničko djelovanje, te da su kontinuirano u SAD-u kupovali veće količine vatrenog oružja te dijelove za to oružje.

U poštanskim pošiljkama krijumčarili oružje iz SAD-a | Autor : MUP RH Foto: MUP RH

Kupljeno oružje su prodavali na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj, a cijela “operacija” bila je dobro organizirana. Prvooptuženi, a neslužbeno se doznaje da je riječ o M.R. je preko interneta iz SAD-a dogovarao kupovinu i isporuku veće količine pištolja i dijelova za pištolje.

U poštanskim pošiljkama krijumčarili oružje iz SAD-a | Autor : MUP RH Foto: MUP RH

Isporučitelj je naručene pištolje i dijelove lažno deklarirao kao dijelove za automobile, motocikle i igračke i potom je pošiljke, sukladno uputi M.R., slao na ime i adresu M.R. te na ime izmišljene osobe na adresi prvookrivljenika. Sumnja se i da je M.R. zatim o isporuci izvještavao jednog od svojih suoptuženika, otpremnika Pošte carinjenja Zagreb, koji je pakete s pištoljima ili njihovim dijelovima stavljao u redovni poštanski promet i tako omogućio izbjegavanje carinske kontrole.

Policija zapljenila veliku količinu vatrenog oružja i eksploziva u Sisku Impresivan arsenal Kod Siska policija zaplijenila velike količine oružja, 65-godišnjak ga čuvao još od rata

Pakete je potom preuzimao M.R., a jedan od njegovih suoptuženika je pištolje sastavljao, a zatim su ti pištolji dalje prodani. Policija je u pretragama našla 45 pištolja i revolvera različitih marki, 28 pušaka različitih marki, dvije strojnice, pet automatskih pušaka različitih marki, jednu poluautomatsku pušku, 11 prigušivača, 162 komada različitih sastavnih ili rezervnih dijelova vatrenog oružja, 18.199 komada puščanog i pištoljskog streljiva, 1017 inicijalnih kapisli za streljivo i pet kilograma baruta, kao i velika količina novca u različitim apoenima. USKOK je predložio da se trojici osumnjičenika odredi istražni zatvor, o čemu će odlučiti sudac istrage Županijskog suda u Splitu.

Pogledajte video: Uspon i pad meksičkog Pabla Escobara, Joaquina "El Chapa" Guzmana

Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
 • sokac sa drave:

  Ocito je Hrvatski narod poceo misliti sa vlastitom glavom a ne sa glavama lopova i politicara.Ocito se narod potajno naoruzava jer lopovi i mafijasi nece milom otici.

 • Avatar magarac.jozo
  magarac.jozo:

  Paaaa... razumijem da čovjek želi ilegalni pištolj.... ali- koji će ti klinac ilegalna strojnica... a prodavanje na crno... ljudi govore, hvale se... dakle- da sam sebi nabaviš pljucu, to kužim... ali šverc većih razmjera, to je već ozbiljniji posao koji ... prikaži još! se vjerovatno isplati, ali vidiš kako je njima završio.....a komentatoru prije mene bih poručio da je pouzdaniji kalašnjikov nego onaj njegov m16... zato ameri vole ruske pljuce..

 • Avatar gordi
  gordi:

  haha UDBU je strah da se Hrvatska ne naoruža...oružje nismo omali ni 91...pa smo satrli četnike....netreba nam ni sada