Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kazna za smrt Ante Škembera

Četiri godine za ubojstvo na autobusnoj stanici i arsenal oružja kod kuće

Suđenje Džemalu Palošu
Foto: Davorin Višnjić/Pixsell
1/5
20.11.2018.
u 17:01

Žalbu su najavili i tužiteljstvo i obrana

U trenutku kad je sutkinja velikogoričkog Županijskog suda jučer izgovorila riječi "Džemal Paloš osuđuje se na jedinstvenu nepravomoćnu kaznu od četiri godine zatvora", taj upravo osuđeni 62-godišnjak držao se kao da se to njega ne tiče, ponašajući se upravo onako kako je to bio i najavio prošlog tjedna kad je iznoseći svoju obranu rekao: "Odijelo je već skrojeno kako je skrojeno i ja ću ga takvog nositi kakvo god ono bilo", time aludirajući na to da se pomirio sa svojom sudbinom kakva god ona bila.

Paloš je zbog usmrćenja Ante Škembera (29) na autobusnom stajalištu u zagrebačkoj Oreškovićevoj ulici, gdje ga je na Uskrs 2017. godine nožem skakavcem ubo u trbuh i prerezao mu aortu, osuđen na tri godine i šest mjeseci zatvora, dok je zbog držanja arsenala oružja u svojoj kući, među kojima su se nalazili i automatska puška, protupješačke i tromblonske mine, bombe i više stotina metaka raznih kalibara dobio deset mjeseci zatvora što je spojeno u jedinstvenu kaznu od četiri godine.

S obzirom na to da je ova presuda kraća od pet godina, Paloš će njezinu pravomoćnost čekati na slobodi, a kad i ako je potvrdi Vrhovni sud, morat će platiti i oko 72 tisuće kuna sudskih troškova.

- Sud je kao olakotne okolnosti cijenio to što je okrivljenik priznao objektivni učin djela, to što do sada nije osuđivan, što je bio sudionik Domovinskog rata i što je izrazio žaljenje zbog svega što se dogodilo. S druge strane, kao otegotnu okolnost uzeli smo u obzir to što je u znatnoj mjeri prekoračio nužnu obranu jer je izvadio nož i njime nasrnuo na Antu Škembera, ali i to što nakon što je istim nožem zamahnuo nije provjerio je li Škember uboden i je li mu potrebna pomoć - objasnila je sutkinja Nataša Brleković.

U kratkom obrazloženju presude navela je i da je nesporno da je Ante Škember započeo sukob zato što nije želio kupiti autobusnu kartu zbog čega je počeo vrijeđati vozača autobusa. Kad se u sukob među njima umiješao Paloš, Škember ga je počeo vrijeđati i lupio ga je šakom u bradu te je došlo do naguravanja i razmjene udaraca pa je u stanju jake afektivne tenzije prouzročene srdžbom i bijesom Paloš izvukao nož i bez razmišljanja zamahnuo prema Škemberu.

- Obrana Džemala Paloša zadovoljna je presudom jer smatramo da je sud u cijelosti prihvatio činjenični opis kaznenog djela provedenim dokazima u postupku, a to je bilo na tragu onoga što smo cijelo vrijeme i zagovarali. Ali u svakom slučaju žalit ćemo se na visinu kazne jer smatramo da ima nekih elemenata koji su u ovom postupku značajni, a koje sud nije uzeo u obzir - rekao je Palošev odvjetnik Mate Matić, dok je Županijski državni odvjetnik Dražen Diklić također najavio žalbu na presudu jer smatra da uopće nije riječ o djelu kako je to kvalificirano presudom, odnosno da nije riječ o usmrćenju kako je to naveo sud, nego o ubojstvu.

Policija objavila detalje ubojstva Ante Škembera

Komentara 66

DO
doktorica
14:41 20.11.2018.

on me i dalje udarao i tada je u meni proradio instinkt ratnika te sam uzeo nož skakavac koji sam dobio još u vojsci 1990. godine..........a normalno je ići po gradu sa nožem u džepu,ak ga primi "instinkt ratnika".

Avatar Le-Freak
Le-Freak
14:54 20.11.2018.

Onaj momak sto nije htjeo platiti kartu nije bas nevinasce. Moras biti drzak i htjeti voziti bez karte i uz to biti agresivan prema vozacu i putnicima, znaci trazio je vec belaja... i nasao ga.

RE
rerun
14:38 20.11.2018.

hahaha sudstvo rep.hr. je krajnje smiješno ali neka neka sve se vraća sve se plaća. Niste ga ni trebali osuditi bolje jer ste ovako potrošili brdo para na oslobađajuću presudu ali kažem sve se vraća sve se plaća

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije