Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protiv rezova

U Portugalu održan jednodnevni štrajk protiv mjera štednje

portugal, prosvjedi, štrajk (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
24.11.2011.
u 13:29

Javni promet je bio blokiran - zrakoplovi su prizemljeni, a vlakovi zaustavljeni, a i mnoge druge javne službe prekinule su s radom.

U Portugalu je u četvrtak održan jednodnevni štrajk protiv predloženih mjera štednje koje su toj zemlji u zamjenu za novčanu pomoć od 78 milijardi eura nametnuli Europska unija i MMF, prenosi BBC.

Već u srijedu navečer sa štrajkom su počeli kontrolori leta i zaposlenici lisabonskog metroa, a tijekom četvrtka su im se pridružile stotine tisuća radnika iz drugih područja, uključujući i nastavnike i medicinsko osoblje. Štrajk je bio najveći u povijesti zemlje – podržala su ga dva najveća sindikata koji ukupno predstavljaju više od milijun radnika. Javni promet je bio blokiran - zrakoplovi su prizemljeni, a vlakovi zaustavljeni, a i mnoge druge javne službe prekinule su s radom.

Parlament bi idućeg tjedna trebao glasati o prijedlozima mjera štednje, koji uključuju povećanje poreza, rezove u brojnim javnim uslugama kao što su zdravstveno osiguranje i vojska, ukidanje božićnica većini radnika zaposlenih u javnom sektoru...

Suočena sa stopom nezaposlenosti većom od 12 posto i općenito lošim gospodarskim stanjem, konzervativna vlada premijera Pedra Passosa Coelha tvrdi kako je prihvaćanje mjera jedini izbor. Kako vladajuća koalicija drži većinu u parlamentu, očekuje se da će prijedlozi biti usvojeni.

Komentara 9

AB
A.B.
15:36 24.11.2011.

ovo je stvarno drskost! portugalci kao i grci zive desetljecima iznad svojih mogucnosti. da taj \"luksuz-zivot\" financiraju zaduzuju se non stop. danas vise nemaju love da financiraju taj svoj zivot na visokoj nozi i idu u straj jer hoce i dalje da zive na visokoj nozi. koje E-drzave to financiraju je jsano. njemacka, austrija, nizozemska. znaci u sustini je to sto porugalci traze, je lova ove 3 navedene zemlje. A rejting agentura fitch ih opet supsta za iducu godinu. a kada im pak te 3 naveden zemlje kazu, ok, love ima ali dopustite nam da vam se mjesamo u drzavni proracun, e onda nece. cudni su te euro-drzave iz juzne europe. nisu u stanju samostalno biznisovat a hoce lovu bez ikakvih kompromisa.....

OB
-obrisani-
15:43 24.11.2011.

konzervativna vlada premijera Pedra Passosa Coelha tvrdi kako je prihvaćanje mjera jedini izbor >>>>>> Glupost. Odbacivanje lihvarskog fractional reserve novcanog sustava ,utemeljenog na dugu, je drugi izbor.

OB
-obrisani-
15:04 24.11.2011.

zapad je u qrcu... u eritreji i biafri nikome nije padalo na pamet štrajkanje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije