Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U porastu govor mržnje i nacionalizam

Srbi, LGBT osobe i Romi sve su češće mete rasizma i nesnošljivog govora mržnje, a nacionalizam je u porastu, osobito među mladima.
15. svibnja 2018. u 08:00 39 komentara 2053 prikaza
Romi
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

U Hrvatskoj je sve prisutniji rasistički i nesnošljiv govor mržnje, čije su mete Srbi, LGBT osobe i Romi, a nacionalizam je u porastu, osobito među mladima. Zaključuje to najnovije izvješće Europske komisije protiv rasizma i nesnošljivosti (ECRI), tijela Vijeća Europe, organizacije u kojoj Hrvatska upravo krajem ovoga tjedna preuzima rotirajuće predsjedanje Odborom ministara.

Pučka pravobaniteljica: 'Ciganin, ali najljepši' nije govor mržnje ili povreda prava

Izvješće također upozorava da se u Hrvatskoj događa “buđenje povijesnog revanšizma u obliku hvaljenja ideologija Drugog svjetskog rata – ponajprije fašističkog ustaškog režima”.

Vlasti ne reagiraju

Izvješće ECRI-ja o Hrvatskoj, koje se danas objavljuje u Strasbourgu, sadrži niz preporuka, među kojima je i uvođenje obveznog obrazovanja iz ljudskih prava kao dijela građanskog obrazovanja u sve nastavne planove i programe. Osobito se djecu treba podučavati ljudskom pravu na jednakost i zabrani diskriminacije, a ECRI preporučuje da se izrade odgovarajući udžbenici i da nastavnici prolaze potrebnu izobrazbu kako bi mogli učiti hrvatsku djecu da ne budu nesnošljivi prema Srbima, Romima te lezbijkama, gayevima, biseksualnim i transseksualnim (LGBT) osobama.

“Vlasti trebaju osuditi govor mržnje i promicati protugovor političara i visokih dužnosnika. Sve političke stranke u zemlji također trebaju osuditi govor mržnje i pozvati svoje članove i sljedbenike da se od njega suzdrže”, piše među preporukama. Neovisno tijelo Vijeća Europe specijalizirano za praćenje rasizma i nesnošljivosti kritizira hrvatske vlasti zbog “neodgovarajuće” reakcije na porast govora mržnje. Izvješće pokriva razdoblje od kraja 2012. do prosinca 2017., tako da kritika ne ide samo ovoj nego i prijašnjim vladama. “Vlasti rijetko javnosti upućuju bilo kakvu poruku protiv govora mržnje (protugovora). Lagano se isključuje kazneni progon i većina slučajeva govora mržnje i nasilja motiviranog mržnjom tretira se kao prekršaj. Nepoduzimanje kaznenog progona znači da nema učinkovitog odvraćanja. Odredbe o rasističkoj motiviranosti kao otegotnoj okolnosti također se rijetko primjenjuju zbog toga što u pravosuđu nema dovoljno znanja i stručnosti za prepoznavanje zločina iz mržnje”, piše u izvješću.

Kad je o “protugovoru” riječ, ECRI izrijekom pohvaljuje predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović zbog toga što je u svibnju 2016. “odgovorila na porast govora mržnje javno osudivši ustaški režim i pozvala na međuetničku snošljivost”.

Pozivajući se na dokumente jednog drugog tijela Vijeća Europe, preciznije Savjetodavnog odbora Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina, ECRI problematizira kad se “o nekim manjinskim skupinama” u Hrvatskoj govori kao o “agresorima”.

Za ova tijela Vijeća Europe to je primjer “zapaljive retorike” kojoj je cilj povećati međuetničke napetosti.

Kako to da ECRI bilježi porast govora mržnje prema manjinama i u mandatu aktualne Vlade koju podržavaju te manjine, pitali smo Milorada Pupovca, predsjednika Srpskog narodnog vijeća.

Udar ultrakonzervativnih

– Vlada nije izvor poruka te vrste jer, da jest, mi ne bismo bili dio te vladajuće većine. Izvor tog govora mržnje različite su grupacije koje nastavljaju ono što je bilo karakteristično za 1990-e godine i za razdoblje nakon ulaska u EU. Posebno ultrakonzervativne grupacije, od kojih neke upravo organiziraju referendumsku inicijativu i šire antimanjinsku atmosferu. Državne institucije trebale bi slati jasnije poruke, ali ne čine dovoljno jer su i same pod udarom tih ultrakonzervativnih grupacija – kaže Pupovac.      

Milorad Pupovac Milorad Pupovac: 'Taoci smo mržnje koja tjera i Hrvate na odlazak' psi Velika akcija u Međimurju U naseljima Roma kastracija 3000 pasa Predstavljanje slikovnice "Moja dugina obitelj" o istospolnim brakovima Goran Gerovac Paliti gay slikovnice; pa to je valjda najmanje što možemo učiniti za svu našu djecu
usporedila
Ella Dvornik objavila koliko zarađuju YouTuberi u Hrvatskoj: 'Pa kažu da nađeš pravi posao'
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Jesu li uplate u obvezni mirovinski fond moja imovina?
 • kamenjar0404:

  Ovi sto ste naveli mrze nas Hrvate i Hrvatsku a ne obratno!!!

 • Deleted user:

  Što je tu novoga? Svi koji misle drugačije od vladajućeg mainstreama koji uključuje etnobiznismene i liberalne ljevičare su rasisti, ksenofobi, ultrakonzervativci, kamenjari, jednom rječju .....ustaše. To je slika slobode govora, prava na drugačije mišljenje te općenito ljudskih prava u današnjoj ... prikaži još!oj crvenoj " demokratskoj" Hrvatskoj.

 • Avatar ČUBE
  ČUBE:

  Ma ne nema nikakve netrpljivosti pa pogledajte samo komentare sa najviše pluseva na portalu svi pucaju od prevelike ljubavi prema Hrvatima i HR ! Kakve nam samo lijepe riječi upućuje naš sosed iz susjedne slovenije pravo balkanske uz domoljublje i ... prikaži još!i paštetu na takve se moramo ugledati valjda jer on piše iz uljuđene slovenije. Čim više pljuješ po HR tim si veći demokrata .