Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraj čekanja

U ponedjeljak zovu štediše da traže novac iz Ljubljanske banke

Ljubljanska banka
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
29.10.2015.
u 19:02

U Ministarstvu financija kažu kako očekuju oko 300.000 zahtjeva, koje će redom, kako budu stizali, obrađivati 30-ak službenika

Štedišama Ljubljanska banke, koji više od 20 godina čekaju isplatu svojeg novca, od početka studenoga napokon počinju teći rokovi za pokretanje postupka potražnje stare štednje.

Početkom sljedećeg tjedna, najvjerojatnije 2. studenoga, napokon će se objaviti javni poziv svim štedišama iz Hrvatske i BiH na predaju zahtjeva. Kako su nam jučer rekli iz slovenskog ministarstva financija, detalji o objavi još se dogovaraju. Slovenci očekuju oko 300 tisuća zahtjeva – u Hrvatskoj je neisplaćenih štediša 130 tisuća, a u BiH, koje će također morati podmiriti temeljem presude Europskog suda za ljudska prava iz 2014. godine, 165 tisuća. Za podmirenje duga štedišama u Hrvatskoj i BiH Slovenija će potrošiti ukupno 385 milijuna eura.

Konverzija vrijednosti depozita koji su većinom bili u njemačkim markama obavit će se po deviznom tečaju koji je vrijedio 1. siječnja 1999. Što se tiče kamata, kombinirat će se tri stope: za depozite do kraja 1991. primjenjivat će se kamata koja je i bila ugovorena sa štedišama, za 1992. će se priznavati stopa od šest posto, a za razdoblje nakon toga kamata će iznositi 1,79 posto godišnje. Zahtjeve mogu podnositi štediše ili njihovi zakoniti nasljednici, osobno ili preko odvjetnika.

Obrađivat će ih 30-ak službenika, i to redom kako su zaprimljeni. U roku od tri mjeseca svaki zahtjev mora proći verifikaciju uspoređivanjem s bazom podataka Ljubljanske banke, odnosno podružnica u Zagrebu i Sarajevu. Baza podataka u Zagrebu je sređena, pa se tu ne očekuju problemi. Svakom će štediši biti poslan informativni izračun. Ako štediša ne podnese žalbu, sredstva će se doznačiti na račun jednokratnom uplatom, najranije u proljeće 2016., a ako se žali, pokrenut će se upravni spor.    

>>Poziv štedišama 2. 11., a od 1. 12. predaja zahtjeva za povrat dug

>>Pad 15 godina starog mita o zločinačkoj pretvorbi i privatizaciji

Komentara 2

Avatar Baroudeur
Baroudeur
21:19 29.10.2015.

Koliko ih je umrlo u tih 20 godina?

NO
nogogaz
06:45 30.10.2015.

slovenija poštuje sve rokove, koje je dao sud LBju. Vjerujem, da hoče slovenija i dalje poštivati sve šta piše u rješenju suda. A ćesto zaboravljamo, da je slovenija više para, što je dužna štedišima, posudila hrvatskoj privredi, pa jih nijee dobila vraćeno. Ali nema veze, slovenija MORA i HOĆE vratit pare i poštivat europski sud. Samo se možemo pitat, hoće li hrvatska poštivat europski sud i njegovu rješenje o piranskom zaljevu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije