Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dugogodišnji tabu

U Poljskoj održan prvi prosvjed protiv pedofilije u Katoličkoj crkvi

Varšava
Reuters
07.10.2018.
u 19:29

Prosvjednici su nosili zemljovid Poljske na kojem su crnim križevima značili gradove i sela u kojima su zabilježeni slučajevi pedofilije u Katoličkoj crkvi.

Prvi prosvjed protiv pedofilije u Katoličkoj crkvi u Poljskoj, zemlji tradicionalno privrženoj katolicizmu, održan je u Varšavi, javlja AFP.

Oko 200 osoba je defiliralo središtem grada s transparentima na kojima je pisao "Gospodine biskupe, zločin je štititi pedofile", "Dosta nam je podlosti svećenstva", "Pedofile u zatvore".

Prosvjednici su nosili zemljovid Poljske na kojem su crnim križevima značili gradove i sela u kojima su zabilježeni slučajevi pedofilije u Katoličkoj crkvi. 

Sudionici prosvjeda su se zaustavili ispred četiri crkve gdje su čitali svjedočenja žrtava. Ispred sjedišta biskupije su uz povike "sramota" pročitali dugi popis gradova i sela u kojima su prijavljeni slučajevi svečeničkog zlostavljanja djece.

"Prosvjedujemo jer crkva ostaje pasivna i ne poduzima ništa protiv odgovornih za te zločine", rekao je Marek Lisinki iz organizacije "Nemojte se bojati" koji prati slučajeve pedofilije u crkvi.

"Dugo je to bila tabu tema u Poljskoj", dodao je Lisinki, i sam žrtva svećenika pedofila.

Slični skupovi su organizirani i u drugim gradovima, posebice Poznanu, gdje je prošlog tjedna jedan sud potvrdio presudu vjerskoj kongregaciji da plati rekordnu globu od 240.000 eura žrtvi svećenika pedofila, što je prvi slučaj u toj zemlji gdje se taj problem od sada redovno marginalizirao.

Pogledajte video kako je Juncker uštipnuo Plenkovića

Ključne riječi

Komentara 17

LU
lucio2
02:16 08.10.2018.

Krivnja je uvijek individualna, ali moralno trule i neucinkovite institucije koje sustavno ignoriraju zlocin ga potpiruju i ohrabruju.

DO
dom7
22:27 07.10.2018.

Pedofil ima svoje ime i prezime, ima ih u svim bransama...!!! Sve organizacije,udruge osuđivati radi pojedinaca takoder je zlocin....

PU
Pulchrum
20:19 07.10.2018.

Masonska posla. Uništi Crkvu lažima, izmišljanjima, nadodavanjima. Sigurno je da postoji i takvih svećenika, ali ih je šačica. Njih treba sankcionirati i oduzeti im svećeničke ovlasti. Ali ostalima bi se trebala platiti odšteta za ono što danas moraju trpjeti zbog ateističkog ludila i mržnje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije