Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otvaranje u Osijeku

U podrumu modernog fakulteta smjestili i ostatke rimske Murse

18.04.2016., Osijek - Svecano otvorenje nove zgrade Gradjevinskog fakulteta, jednog od najmodernijih u RH.  Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
19.04.2016.
u 23:30

Nakon punih 40 godina osječki Građevinski fakultet ima novu zgradu, a studenti će u novim klupama sjediti od 1. svibnja

Učionice su im opremljene pametnim pločama, a čak se i pojedine mogu iz dvije male u trenu “pretvoriti” u jednu veliku učionicu. Da ne bude sve samo “hladna” tehnika, i zidovi su oslikani, to su pravi umjetnički murali. Nova je to zgrada Građevinskog fakulteta u Osijeku, u sveučilišnom kampusu.

Fakultet je na nju čekao punih 40 godina, koliko postoji. Kraj je to i “našetavanju” studenata po gradu. – Radili smo dosad na dvije lokacije, a laboratoriji su bili na čak četiri. Napokon ćemo studente podučavati na jednom mjestu i, nadam se, na svjetskom nivou – zadovoljan je dekan Damir Varevac. Sve je spremno pa će njihova 1032 studenta u novim klupama sjediti, vjeruje, već od 1. svibnja.

Najmodernija je to fakultetska zgrada Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku te jedna od najsuvremenijih u zemlji. Projekt je počeo prije deset godina, a kamen temeljac zakopan je prije pet. Potrošeno je 123 milijuna kuna. Zgrada, s učionicama, kabinetima i laboratorijima, proteže se na 9650 metara četvornih. U podrumu je pak smješten svojevrsni muzej, ostaci rimske Murse pronađeni u arheološkim istraživanjima prije gradnje. Suvremeni fakultet tako čuva dio povijesti, a ostaci ceste, kuća i stupova bit će otvoreni za javnost, što je rijetkost.

Građevinski bi fakultet od jeseni, nadaju se, trebao biti bogatiji i za studij arhitekture. Gradnja kampusa pak nije gotova.

– Dovršeni su pripremni radovi za gradnju zgrade Pravnog fakulteta, počinju arheološka istraživanja za Prehrambeno-tehnološki, a pred jesen i za Elektrotehnički fakultet. Nove zgrade za ova tri fakulteta stajat će više od 300 milijuna kuna – otkriva rektor Željko Turkalj.

Prvim europskim novcem koji je u Hrvatskoj namijenjen za akademsku infrastrukturu obnovit će se, istaknuo je, stari studentski dom na Sjenjaku.

>>Fakultet oduzeo igralište školi i napravio parkiralište

Komentara 2

DU
Deleted user
00:56 20.04.2016.

Odlična ideja. Starine treba svakako zaštititi i očuvati. Kako lokacijske tako i tradicijske.

HH
hrvoje.horvat.1970
08:38 20.04.2016.

Sve je to lijepo i krasno. Zar se neki fakulteti nisu mogli smjestiti u druge gradove da i oni žive. Samo me čudi kako Strojarski fakultet u SB nije negdje odvučen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije