Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USPRKOS ZABRANI Ostavljeni u domu užasa

U Plavoj kući u Krašiću živi još dvoje staraca

Autori: Sonja Hoffman, S. Knežević
18.04.2009.
u 22:30

Obrt je ugašen. Ovdje više nema nikoga – kazao je Mijo Penić, bivši kuhar Caritasova doma u Brezovici, pustivši nas u svoj bivši dom za nemoćne, Plavu kuću u Krašiću.

Nakon što je Večernji list otkrio da je Penić, kojemu se ponovno sudi zbog pokušaja silovanja retardirane štićenice doma u Brezovici, vlasnik doma čiji štićenici žive u neljudskim uvjetima te da je s njima sklapao štetne ugovore o doživotnom uzdržavanju, Penić je osuđen na tri godine uvjetne kazne zbog nadripisarstva. Ministarstvo zdravstva u nekoliko mu je navrata u tzv. dom, prijavljen kao obrt za najam soba, poslalo inspekciju te je dom zatvoren.

Snimao razgovor
Da bismo ušli u Plavu kuću, morali smo pričekati da Penić prvo pripremi sve “uvjete” za razgovor. Vrata doma otvorio je zbunjen, s kirurškom maskom na licu. Pod rukom je držao košaru s prljavim rubljem. Fotografiranje nije dopustio upozorivši nas da se razgovor snima.

– Želite mi ponovno nanijeti samo štetu – nastavio je bivši Caritasov kuhar. Dalje je tvrdio da umirućim starcima kod njega nije ništa nedostajalo. Ugovore o doživotnom uzdržavanju sa svojim “štićenicima” nije razvrgnuo ni nakon njihova odlaska iz Plave kuće.

– Takvi su ugovori pravovaljani. Više ne primam mirovinu tih ljudi – otresao se Penić. Na pitanje tko raspolaže imovinom bivših stanara Plave kuće odgovorio je da se o tome brinu njihovi nasljednici. Na nepravomoćnu presudu, dodao je, žalio se, a novo suđenje za pokušaj silovanja nije želio komentirati.

Žive od 400 kuna
– Taj je postupak zatvoren za javnost – mudro je odgovorio. Penić se požalio da nakon zatvaranju “obrta”, jedva krpa kraj s krajem.

– Živimo od 400 kuna moje mirovine. Nećete nam ni to vjerovati! – ispalio je Penićev otac prateći s majkom tijek razgovora. Iako je Penić tvrdio da se više ne brine za starce te da u Plavoj kući, koju nismo obišli, nema stanara, njegova teta Jelka Penić rekla je suprotno.

– Brine se za dvoje staraca. Ostao im je dužan neke novce, pa su oni još kod njega – otkrila je u telefonskom razgovoru Penićeva teta.


Na sudu jer je okrao bivšu štićenicu

Na karlovačkom sudu protiv Mije Penića vodi se postupak jer je od Milke Vender, bivše štićenice svojega doma, uzeo punomoć na mirovinu te podigao kredit koji je vraćala Milka. Ona je za Večernjak lani otkrila istinu o životu i uvjetima u Penićevoj Plavoj kući.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije