Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRHOVNI SUD MU POVISIO KAZNU ZA OPĆE OPASNU RADNJU

U pijanom naguravanju mahao pištoljem i upucao prijatelja u glavu. Kazana mu s tri povišena na pet godina

Solin: Policijski očevid na mjestu pucnjave
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/3
03.05.2021.
u 08:44

Obrazlažući zašto je Glibi povišena kazna Vrhovni sud je  naveo kako je prvostupanjski odmjerio kaznu u prekratkom trajanju jer sve utvrđene okolnosti nisu primjereno vrednovane prilikom odmjeravanja visine kazne zatvora.

Kreši Glibi (51)  Vrhovni sud je, prihvativši žalbu tužiteljstva,  povisio kaznu koju mu je lani u srpnju izrekao Županijski sud u Splitu. Glibo je nepravomoćno bio osuđen na tri godine zatvora jer je u pijanom naguravanju počinio općeopasnu radnju  te usmrtio svog prijatelja Petra Balića. Izrečena mu je i mjera obvezanog liječenja od alkoholizma.

Glibo se teretio  da se u teško pijanom stanju 8. listopada 2018. u 17.15 u Solinu na ulici ispred stambene zgrade naguravao s  Balićem i Nenadom Ristivojevićem.  U jednom je trenutku iz pojasa hlača izvadio  pištolj i nastavio se naguravati. Pištoljem je  udario Ristivojevića po glavi, a tada je pištolj opalio i metak je pogodio  Balića iz neposredne blizine u glavu. On je bio teško ozlijeđen, a od zadobivenih je ozljeda nakon četiri mjeseca preminuo u bolnici. Glibo je u krvi imao 2,92 promila, a kasnije se branio da se umiješao u naguravanje  svojeg prijatelja Balića i osobe imena Neno, u čijoj je ruci vidio pištolj koji mu je pokušao oduzeti, te da je u tom otimanju oružja pištolj opalio i pogodio Balića, koji je pao na tlo.

Obrazlažući zašto je Glibi povišena kazna Vrhovni sud je  naveo kako je prvostupanjski odmjerio kaznu u prekratkom trajanju jer sve utvrđene okolnosti nisu primjereno vrednovane prilikom odmjeravanja visine kazne zatvora.

- Pravilno je olakotnim cijenjeno optuženikovo žaljenje i kajanje. Nakon samog događaja pokušavao je pomoći ranjenom. Oženjen je i otac troje maloljetne djece. Bio je bitno smanjeno ubrojiv u vrijeme počinjenja djela. Otegotnim je cijenjena njegova dosadašnja osuđivanost. Prvostupanjski je sud propustio cijeniti optuženikovu bezobzirnost. Na javnom mjestu, u naseljenom dijelu grada, bahato je nosio nabijeni pištolj zataknut za pojasom hlača. Prilikom banalnog, pijanog naguravanja, potegnuo je taj pištolj. S prstom na obaraču udario je drugu osobu. Uslijed toga došlo je do nekontroliranog ispaljenja s fatalnim ishodom. Sve se to odvijalo u popodnevnim satima ispred stambenih zgrada u blizini brojnih građana. Optuženik je zbog ovisnosti o alkoholu sklon ekscesima - naveo je Vrhovni sud u obrazloženju svoje odluke.

Komentara 1

BF
bf23
09:23 03.05.2021.

U normalnoj zemlji bi dobio barem 10...pijani kriminalac šeće pištoljem kao šerif,ubije i dobije pet godina,znači vani je za 3.5

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije