Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U Petrinji održan sastanak o uklanjanju oštećenih opasnih objekta, problem su nedostupni vlasnici

U idućih nekoliko dana najveći broj elaborata za uklanjanje nekretnina bit će dovršen, potvrdili su koordinatori lokalnih stožera
15. travnja 2021. u 11:29 2 komentara 2968 prikaza
Petrinja: Prošlo je dva mjeseca od potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Na potresom pogođenom području popisane su čak 574 nekretnine koje valja žurno ukloniti, a pretpostavke za to su pak elaborat o uklanjanju i suglasnost vlasnika, odnosno suvlasnika, istaknuto je to na sastanku čelnika Stožera za otklanjanje posljedica potresa s koordinatorima lokalnih stožera Sisačko-moslavačke županije.

Na popisu za uklanjanje u Petrinji su 272 nekretnine, u Sisku ih je 110, u Glini 52. U Hrvatskoj Kostajnici ukloniti valja 17 urušenih objekata, u Lekeniku njih 25, a u Sunji 17 oštećenih nekretnina.

„Pritom je potrebno voditi računa o planu i redoslijedu uklanjanja; pripremu elaborata i sam postupak uklanjanja valja organizirati za oštećene zgrade u istoj ulici, odnosno četvrti“, rečeno je na sastanku.

Miroslav Gregurinčić, bivši prvi čovjek Petrinje PRESPORA OBNOVA PETRINJE Gradonačelnik u kontejneru: Teško mi je vidjeti sve ovo

U idućih nekoliko dana najveći broj elaborata za uklanjanje nekretnina bit će dovršen, potvrdili su koordinatori lokalnih stožera. Dio elaborata nužno je uskladiti s propisima koje određuje Ministarstvo kulture i medija obzirom su neke stradale nekretnine kategorizirane kao zaštićena kulturna baština. Zgradi koja je označena kao pojedinačno kulturno dobro, odnosno dio cjeline kulturne baštine u postupku uklanjanja ili obnove pristupa se s dodatnom pozornošću.

Sastavljanje elaborata, prema postojećim propisima, predstavlja jedan od preduvjeta za pokretanje postupka uklanjanja urušene građevine. No uz to, nužno je pribaviti i pisanu suglasnost vlasnika, odnosno suvlasnika da se teško oštećena građevina ukloni. I tu se pojavio problem, rečeno je na sastanku. Naime, dio vlasnika objekata koji se trebaju ukloniti je nedostupan, jer, primjerice, žive u inozemstvu.

ANALIZA
Može li se scenarij SDP-a i Možemo! ponoviti na desnici? Evo što kažu analitičari
HUO
SAMO NA VEČERNJI TV-U OD 13 SATI
Doznajte kako se možete osigurati i financijski zaštititi od privatnih i poslovnih rizika
  • kompjuter:

    Nedostupni vlasnici,pa imate ih od 91 koji do današnjeg dana nisu ušli u petrinju,trebali ste im davno to oteti,bivše komuniste tj.poslije onoga rata su nam otimali kuće,tak ste i vi mogli,smradovi

  • sisavac:

    a tako je teško napisati, objaviti, da je većina tih vlasnika, koji su nedostupni, srba, koji 25 godina žive u bosni, srbiji, austriji..? sve otišlo nakon oluje. da je većina objekata za rušenje, da je većini objekata u samom centru ... prikaži još! petrinje vlasnik država, koja nema potrebe za tim zgradama, nije ih imala 30 godina, neće ih ni idućih 130. da je najbolje da se to sruši, oslobodi i očisti parcela, i takva proda, nek novi vlasnici grade. država nek skine tu smiješnu zaštitu kulturnog dobra sa tih zgrada, to je nevjerojatno kod nas, da se tamo neki uredi i neke osobe sjete neke zgrade određivati kao kulturno dobro. to treba raditi uz suglasnost vlasnika, bez njega ništa. ako on nije za, zaboravi. ako je za, nek država sufinancira održavanje pročelja. ovako, da ti netko stavi zabilježbu na tvoju kuću, jer se eto tamo nekoj teti u nekom uredu prohtijelo zadržati vizuru ulice, je smiješno. pola države nam je pod nekom zaštitom.