Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šumska bjesnoća

U Parku prirode Vransko jezero prvi put ubijene dvije bijesne lisice

\'za podravinu...02.11.05..bjelovar...lisica... lovci...krecu...u...obracun...s...lisicama... snimio: damir spehar\'
Foto: VL
1/3
03.10.2011.
u 12:34

Lisice su ubijene u Majdanu, na području ornitološkog rezervata

- Na našem području oduvijek ima lisica, ali ne pamtimo kada ih je bilo ovoliko, a osobito da je na području Parka prirode Vransko jezero pronađena bijesna lisica – rekao nam je Miro Zurak, predsjednik Zbora lovaca Lovne udruge Jarebica u Biogradu na moru, koji je u samo tjedan ubio dvije bijesne lisice u Majdanu, ornitološkom rezervatu Parka prirode Vransko jezero.

Prije 15-ak dana, dok je radio u svom polju, odaljenom najviše 300 metara od kuća, ubio je lisicu za koju je kasnijom analizom utvrđeno da je bila bijesna.

- Lisicu je primijetila moja majka dok smo brali salatu u polju. Mislili smo da je pas jer je pitomo njuškala oko auta. Tek kad sam joj se približio pobjegla u trstiku, udaljenu 20-30 metara. Kad se vratila, prišao sam joj se s leđa i udario je kolcem po glavi. Nakon 4-5 dana na istome mjestu ubili smo još jednu bijesnu lisicu, ispričao nam je Zurak i dodao da je informaciju o bijesnim lisicama u PP Vransko jezero prenio rendžerima te da je zabrinut jer su lisice bile jako blizu kuća, a s njima često u polje idu djeca i psi se slobodno šeću.

Međutim, kada smo Ivicu Prtenjaču, ravnatelja PP Vransko jezero, pitali zna li nešto o bijesnim lisicama, rekao nam je da mu je to prvi glas.

- Ako je to istina, onda je to prvi slučaj bjesnoće na području Parka prirode, koliko ja znam. Zatekli ste me sada, sigurno ćemo s lovcima i veterinarima poduzeti sve što je potrebno u takvim situacijama, rekao nam je Prtenjača.

A da je uistinu riječ o bijesnim lisicama, potvrdio nam je i biogradski veterinar Toni Kurtov koji je lisice poslao na analizu.

- Ovdje je riječ o tzv. šumskoj bjesnoći, a ne o urbanoj, s kakvom se najčešće srećemo. Virus šumske ili salivatične bjesnoće u Europi najčešće se pronalazi upravo kod lisica, a kada je riječ o Hrvatskoj, možemo govoriti da je posljednjih godina zabilježena eksplozija upravo te populacije, objašnjava veterinar Kurtov i dodaje da je sada na potezu županijski veterinarski inspektor uz čiju se suglasnost može odobriti pojačani odstrel lisica. U obzir bi došla i oralna vakcinacija bijesnih lisica, ali u Zadarskoj županiji ona će se provoditi tek sljedeće godine.

Ključne riječi

Komentara 5

DR
drvodjelja
22:31 03.10.2011.

Dali odobravate da se ubije i čovjeka kada pobjesni ? Što ako je taj čovjek vaše dijete ?

KA
kaktusi2
23:55 03.10.2011.

drvodjelja, odj... u troskoku s lisicom oko vrata

Avatar guten_tag
guten_tag
01:31 04.10.2011.

jučer je bio dan prava životinja . divlje životinje treba cijepiti , mamcima , protiv bjesnoće . to je puno jeftinije nego posljedice ako oboljela zvijer prenese bolest na čovjeka ili druge životinje .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije