Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon desetljeća s niskom stopom

U pandemiji se proširila zaraza tuberkulozom jer je fokus bio na COVID-19

Zagreb: Tjedan borbe protiv tuberkuloze Hrvatskog crvenog križa
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
22.03.2023.
u 20:07

U Hrvatskoj smo do pandemije COVID-19 bilježili stabilan trend smanjenja broja oboljelih od tuberkuloze pa se RH od 2017. ubraja u države s niskom incidencijom tuberkuloze, tj. manje od deset oboljelih na 100.000 stanovnika

Porast broja oboljelih od tuberkuloze bilježi se na globalnoj razini pa tako i u Hrvatskoj, doznajemo od epidemiologinje prim. Goranke Petrović, voditeljice Odjela za respiratorne bolesti i putničku medicinu s ambulantom pri HZJZ-u. U Hrvatskoj smo do pandemije COVID-19 bilježili stabilan trend smanjenja broja oboljelih od tuberkuloze pa se RH od 2017. ubraja u države s niskom incidencijom tuberkuloze, tj. manje od deset oboljelih na 100.000 stanovnika. Prema zadnjim dostupnim podacima u 2021. zabilježen je 171 oboljeli u usporedbi sa 183 u 2020., odnosno 303 oboljela u 2019.

– Preliminarni podaci za 2022. ukazuju na porast broja oboljelih (198) u odnosu na 2021., s tim da je moguće da konačan broj oboljelih u 2022. bude i veći jer je izgledno da određeni broj oboljelih još nije prijavljen te se prispjeće njihovih službenih prijava očekuje u sljedećim tjednima i mjesecima – iznosi prim. Petrović i objašnjava da je porast izravna posljedica pandemije iz više razloga.

Svjetska zdravstvena organizacija navodi veća širenja infekcije unutar zajednice zbog neprepoznatih i neliječenih slučajeva, povećanog rizika izloženosti i zaraze ukućana oboljelih zbog ograničenog kretanja te duljeg trajanja bliskog kontakta s oboljelim, pogoršanje ekonomije, gubitak posla i porast nezaposlenosti koji izravno povećavaju opće siromaštvo i pothranjenost, a to su poznati rizični faktori za razvoj aktivnog TBC-a. Zdravstveni resursi istovremeno su primarno bili usmjereni na zbrinjavanje oboljelih s COVID-19, a za to vrijeme ljudi sa simptomima nerijetko nisu ni išli liječniku.

– Sve navedeno, uključivši i otežanu obradu kontakata oboljelih s aktivnom tuberkulozom te kašnjenje u prijavljivanju i potprijavljivanje dijagnosticiranih, razlozi su da je u 2020. na globalnoj razini službeno zabilježen manji broj oboljelih od stvarnoga. To će se u velikom broju država reflektirati naknadnim porastom slučajeva tuberkuloze tijekom tranzicije i u postpandemijskom razdoblju – upozorava epidemiologinja. Zbog svega nužno je povećavati svjesnost o tuberkulozi te osigurati pretpostavke za sprečavanje, odnosno rano otkrivanje i liječenje tuberkuloze u ranjivim skupinama, tj. među imunokompromitiranima, doseljenicima iz zemalja s visokom učestalošću tuberkuloze i dr. Važno je pravovremeno posumnjati na bolest, provesti dijagnostičku obradu te započeti (i završiti) liječenje, kao i provesti obradu bliskih kontakata.

Inače, infekcija se može prenijeti i s bolesne životinje na ljude, ali iznimno rijetko i ponajprije u bliskom kontaktu s inficiranom stokom ili konzumacijom nedovoljno termički obrađenog mesa ili nepasteriziranog mlijeka i mliječnih proizvoda. Procjenjuje se da su oboljele životinje uzrok 10-15% humanih slučajeva TBC-a u zemljama u razvoju. U Hrvatskoj je takav sporadični slučaj zadnji put zabilježen 2019.

>> VIDEO U splitskoj školi pojavila se neugodna zarazna bolest, epidemiologinja izdala upute i apel učenicima

Komentara 1

WT
WTF!
00:42 23.03.2023.

Fokus je bio - ograničena sloboda kretanja,covid potvrde,prisilno cijepljenje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije