Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

U Pakistanu uhićen operativac Al-Kaide povezan s napadom u Londonu 2005.

21.01.2009.
u 20:49

Pakistanske snage sigurnosti uhitile su operativca Al-Qa'ide Zabija ul Taifija za kojeg se vjeruje da je povezan s terorističkim napadom 2005. u Londonu, kada su poginule 52 osobe, a nekoliko stotina ih je ranjeno, javljaju u četvrtak agencije.

Državljanin Saudijske Arabije Zabi ul Taifi uhićen je s još šest osumnjičenih osoba u srijedu navečer u akciji koju su nadzirali pripadnici tajnih službi nadomak Pešavaru.

"Bila je to brza operacija, a strance smo uhitili i zarobili bez bilo kakvoga nasilja", rekao je jedan od dužnosnika želeći ostati anoniman, prenosi dpa.

Svi uhićeni u operaciji su Arapi ili Afganistanci. Pronađeni su u kući jednog Afganistanca na granici s područjem Kajber u kojemu žive lokalna plemena i vlada bezakonje, a nalazi se blizu Pešavara.

Pakistanski dužnosnici izvijestili su kako Islamabad i Washington surađuju u potrazi za pripadnicima Al-Qa'ide i talibanskim militantima koji se skrivaju na afganistanskoj granici, unatoč međusobnim tenzijama. "Akciju su udruženim snagama proveli pripadnici tajnih pakistanskih službi i CIA-e", rekao je za France presse neimenovani izvor.

Još uvijek nema službene potvrde Taifijeva uhićenja, no lokalna uprava je izvijestila kako su snage sigurnosti pokrenule akciju usmjerenu protiv pobunjeničkih gerilskih boraca koji napadaju NATO-ove puteve opskrbe kroz Kajber.

Agencije javljaju pozivajući se na mjesno stanovništvo kako su akciju nadzirali Zapadnjaci, a uočena je i američka bespilotna letjelica koja je kružila nad područjem tijekom trajanja operacije.

Talibanski su izvori pokušali umanjiti važnost uhićenja. "Riječ je o radnicima u islamskoj nevladinoj organizaciji Muslimansko bratstvo, koji se u regiji bave humanitarnim djelatnostima", tvrdi talibanski mjesni vođa.

Taifi je osumnjičen za bombaške napade na London 7. srpnja 2005. Još nitko nije precizirao kakvu je točno ulogu Taifi imao u tome napadu.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije