Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posvuda je bio kaos

U Pakistanu najmanje 9 mrtvih u stampedu zbog raspodjele hrane: 'Gurali žene i tukli ih palicama'

People mourn the death of a relative, who was killed along with others in a stampede during handout distribution, in Karachi
Foto: AKHTAR SOOMRO/REUTERS
1/6
31.03.2023.
u 21:19

Najmanje je devet ljudi poginulo u petak u stampedu u Karachiju, na jugu Pakistana, kada je mnoštvo nahrupilo u tvornicu gdje je bilo organizirana raspodjela pomoći u hrani u prigodi ramazana, priopćila je policija.

Fida Janwari, načelnik policije u Baldiji, zapadnom predgrađu Karachija, rekao je za AFP da je stampedo nastao kada su žene u potrebi s djecom pohrlile u tvornicu gdje se dijelila hrana. Nastala je panika i "svi su počeli trčati", rekao je. Trupla šest žena i troje djece prevezena su u državnu bolnicu Abbasi Shaheed, rekao je glasnogovornik Muhammad Farraukh. Čelnik organizacije Rescue rekao je za AFP da su još dva trupla prevezena u drugu bolnicu.

People mourn the death of a relative, who was killed along with others in a stampede during handout distribution, in Karachi
1/6

Među poginulima su baka i nećakinja Asme Ahmed (30). "Svake godine dolazimo u tvornicu po zekat", rekla je misleći pritom na obavezni milodar koji daju imućniji muslimani u vrijeme ramazana. "Počeli su tući žene palicama i gurati ih" rekla je. "Posvuda je bio kaos". Janwari je rekao da su trojica tvorničkih radnika uhićena jer nisu obavijestili policiju o raspodjeli pomoći, pa nije bilo nadzora kretanja okupljenog mnoštva. Prošlog tjedna, prvog dana ramazana - kada muslimani po običaju donose milodare siromašnima - jedna je osoba poginula, a osam je ozlijeđeno u gužvi tijekom raspodjele brašna na sjeverozapadu Pakistana.

Pakistan je prije nekoliko mjeseci zahvatila teška gospodarska kriza, cijene osnovnih prehrambenih namirnica su gotovo dvostruko porasle, a inflacija je dosegnula rekordnu razinu. Stanje pogoršava svjetska energetska kriza zbog rata u Ukrajini i poplava nakon monsunskih kiša koje su 2022. pogodile trećinu zemlje. Premijer Shehbaz Sharif pokušava reaktivirati sljedeću tranšu zajma vrijednog 6,5 milijarda dolara, dogovorenog s MMF-om 2019. No ta međunarodna ustanova traži prije isplate novca radikalne reforme koje uključuju povećanje poreza i znatno smanjenje subvencija.

VIDEO: Otkriven uzrok smrti ubojice iz Vinkovaca: Usmrtili su ga policajci

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije