Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliki projekt

U ožujku se za građane otvara novoizgrađena Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci

Foto: Branimir Bradarić
1/5
18.10.2022.
u 16:34

Podsjetio je kako je knjižnica izgorjela u rujnu 1991. godine u Domovinskom ratu, da se nova knjižnica gradi na starom mjestu te da je na neki način srasla s dušom svih Vinkovčana.

Do ožujka 2023. godine očekuje se kako bi, prema dosadašnjoj dinamici radova, trebala biti gotova izgradnja Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci. Radi se o projektu vrijednome ukupno 47,6 milijuna kuna i on je jedan od strateških kapitalnih projekata gradske vlasti.

Prilikom obilaska radova gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić kazao je kako je zadovoljan dinamikom radova te da oni ulaze u svoju završnu fazu kada su u tijeku ličilački radovi. Kada bude sve to završilo preostaje samo još opremanje i konačno preseljenje Gradske knjižnice i čitaonice u nove prostore.  

-Kada sve bude završeno bit će to bez sumnje najljepša knjižnica u Hrvatskoj. Ona će zapravo biti puno više od obične knjižnice jer će biti opremljena najmodernijim informatičkim sustavima, a njezin će se prostor koristiti i za druge prilagođene sadržaje. Riječ je o objektu koji jako važan svim građanima – rekao je Bosančić.

Podsjetio je kako je knjižnica izgorjela u rujnu 1991. godine u Domovinskom ratu, da se nova knjižnica gradi na starom mjestu te da je na neki način srasla s dušom svih Vinkovčana.

U obilasku radova s Bosančićem je bila i ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci Vedrana Lugić. Kazala je kako će nova knjižnica raspolagati s više od 4.500 kvadrata. Trenutna knjižnica je i Matična knjižnica u Vukovarsko – srijemskoj županiji koja raspolaže s oko 150.000 jedinica knjižne građe i ima više od 7.000 korisnika.

-Nova Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci funkcionirat će po novom konceptu koji će biti potpuno prilagođenom korisnicima. Korisnici će se moći samostalno služiti knjižnicom, sami posuditi i vratiti knjigu dok će im se knjižničari naći pri ruci ako im njihova pomoć zatreba. Ustrojit ćemo i Odjel za mlade koji nam je do sada nedostajao – rekla je Lugić govoreći o planovima za dalji rad.

Napomenula je i kako je u izgled buduće zgrade knjižnice ukomponirana i simbolika Domovinskog rata. Tako se na pročelju zgrade nalaze nepravilno postavljeni kosi brisoleji koji simboliziraju listove knjige dok pravilni prekidi brisoleja predstavljaju putanju gelera. Izgrađena su i nepravilna portala koja predstavljaju oštećenja od granata. Projekt izgradnje knjižnice iznosi oko 47,6 milijuna kuna koje su u podjednakim omjerima osigurali Grad Vinkovci i Ministarstvo kulture Vlade RH.

VIDEO: Danas je svjetski dan kratate: Najskuplja kravata na svijetu stoji više od milijun kuna!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije