Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAD

U ožujku počinju ispitivanja Modernina cjepiva protiv soja koji najviše zabrinjava znanstvenike

FILE PHOTO: People are inoculated against the coronavirus disease (COVID-19) in Arlington
Cooper Neill/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
26.02.2021.
u 23:37

Moderna je objavila u srijedu da je njezina nova formula spremna za testiranja i da je s tim ciljem poslana u američke nacionalne institute (NIH)

Sredinom ožujka u Sjedinjenim Državama počinju ispitivanja cjepiva koje je laboratorij Moderne razvio protiv južnoafričkog soja, rekao je Anthony Fauci, savjetnik Bijele kuće.

"Sredinom ožujka počinju ispitivanja 1. faze", rekao je imunolog na konferenciji za novinare koju je održao tim Bijele kuće zadužen za krizu covida-19.

Za sada se neće proučavati "učinkovitost, već samo sigurnost i imunogenost" proizvoda, tj. njegova sposobnost da izazove imunološku reakciju, precizirao je Fauci, dodajući da će se prva faza provesti na malom broju ljudi.  

Moderna je objavila u srijedu da je njezina nova formula spremna za testiranja i da je s tim ciljem poslana u američke nacionalne institute (NIH). Najava tih ispitivanja "ne uključuje obvezu proizvodnje 300, 600 milijuna doza tog cjepiva", upozorio je Fauci. To je "mjera opreza kako bi se stvari pokrenule u slučaju potrebe".

Za sada se očekuje da će do sredine ožujka britanska varijanta prevladati u Sjedinjenim Državama.

Južnoafričku varijantu znanstvenici smatraju najviše zabrinjavajućom jer je pokazala da se može djelomično suprotstaviti imunosnoj zaštiti razvijenoj nakon zaraze virusom ili nakon primljenog cjepiva.

 

>> VIDEO Večernjakova naslovnica iz 1972. kruži društvenim mrežama: Protiv velikih boginja cijepilo se 2,2 milijuna Hrvata

Komentara 3

LE
LeonardoGoldman
23:44 26.02.2021.

Rezultati ispitivanja uvijek potvrdjuju teze onih koji ta ispitivanja financiraju. Prema tome...ne zanima me i nemojte koristiti nas novac.

ZP
Zabranjen pristup
23:49 26.02.2021.

to ona varijanta koja stvara probleme svugdje osim u juznoj africi? u juznoj africi nema tog soja i brojke su im puno manje nego u europi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije