Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STUDIJ BUDUĆNOSTI

U Osijeku počinje novi studij, ove godine zainteresirani oslobođeni školarine

agrivi
Nikola Cutuk/PIXSELL
02.10.2021.
u 08:39

Do 11. listopada mogu ga upisati oni koji su završili preddiplomski studij agronomije, nutricionizma, biologije, računalstva...

Fakultet agrobiotehničkih znanosti (FAZOS) i Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) u Osijeku ove godine upisuju prvu generaciju studenata na diplomski sveučilišni studij „digitalna poljoprivreda“ koji će se, uz sudjelovanje profesora i predavača iz inozemstva, odvijati na engleskom jeziku. Upisi u akademsku godinu 2021./2022. traju još do 11. listopada, slobodno za upis ostalo je još 20 mjesta, a na prvoj će godini svi koji se odluče za ovo zanimanje budućnosti biti oslobođeni troškova školarine.

– Pokretanjem ovog studija, Hrvatska ima priliku pozicionirati se kao centar izvrsnosti za digitalnu poljoprivredu. Važno je što se jedan takav studij otvorio upravo u Slavoniji, našoj najvažnijoj poljoprivrednoj regiji, s ogromnim potencijalom za dodatni razvoj koji je, nažalost, nedovoljno iskorišten zbog velikog iseljavanja stanovništva, odnosno gubitka radne snage. Uvjeren sam kako se, zahvaljujući novim zanimanjima i vještinama koje se mogu steći na ovom studiju, negativan demografski trend može usporiti, a Slavonija vratiti među najznačajnije proizvođače hrane u EU – istaknuo je prodekan za nastavu i upravljanje kvalitetom Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Zdenko Lončarić.

Dodaje da je studij digitalne poljoprivrede namijenjen studentima koji su prethodno završili agronomiju, prehrambenu tehnologiju, šumarstvo, nutricionizam, biologiju, računalstvo, ekonomiju i druge studije iz navedenih područja. Studenti zajedničkog sveučilišnog diplomskog studija digitalna poljoprivreda na engleskom jeziku završetkom studija steći će 120 ECTS bodova i akademski stupanj magistra inženjera agronomije (mag. ing. agr.).

Studij tijekom četiri semestra uključuje obvezne predmete iz područja poljoprivrede i računalstva, s najvećim naglaskom na nastavne cjeline (teorijske i praktične) primjene informacijskih i komunikacijskih tehnologija u poljoprivrednim proizvodnim, stručnim i znanstvenim sustavima. Partner studiju je AGRIVI, hrvatska tehnološka kompanija koja je razvila jednu od najuspješnijih globalnih aplikacija za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom, a koja će za najbolje studente prve generacije studija osigurati stipendije za daljnje školovanje, ali i zaposlenje.

– Ponosan sam što je AGRIVI partner studija koji će u sljedećem razdoblju zasigurno uvelike utjecati na promjene u sektoru poljoprivrede. Iz tog razloga najboljim ćemo studentima prve generacije digitalne poljoprivrede ponuditi stipendije i osigurati im siguran posao. U našoj smo kompaniji kontinuirano u potrazi za stručnjacima sa znanjima digitalne poljoprivrede, koji će raditi ne samo na digitalizaciji poljoprivrede u Hrvatskoj već na projektima digitalne transformacije najvećih globalnih proizvođača hrane. Pozivamo studente da svakako iskoriste ovu i priliku i upišu studij u sljedećih tjedan dana jer stručnjaci digitalne poljoprivrede već su danas iznimno deficitarni u svijetu – poručio je svim studentima Matija Žulj, osnivač i direktor AGRIVI-ja

Komentara 1

Avatar madcap
madcap
21:02 02.10.2021.

"Digitalna poljoprivreda", šta to uopće znači? To Sveučilište u Osijeku u zadnje vrijeme kao da emulira izvor gluposti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije