Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u podvinju

U OŠ 'Blaž Tadijanović' održana završna manifestacija projekta 'Zdrav za 5'

Zdrav za 5
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/7
28.05.2014.
u 16:56

Projekt se provodio u ukupno 33 osnovne i 11 srednjih škola Brodsko-posavske županije, a osnovni cilj mu je prevencija ovisnosti i zlouporabe droga, alkohola i igara na sreću, te podizanje razine javno zdravstvene svijesti, kao i očuvanje i zaštite okoliša i prirode

U Osnovnoj školi "Blaž Tadijanović" u Podvinju održana je završna manifestacija projekta "Zdrav za 5" za područje Brodsko-posavske županije, kojeg je Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske u suradnji s Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta i Ministarstvom zaštite okoliša i prirode drugu godinu za redom provodilo u svim osnovnim i srednjim školama.

U provedbi projekta pored policijskih službenika sudjelovali su liječnici i psiholozi županijskog Zavoda za javno zdravstvo, predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i prirode na županijskoj razini, organizacije civilnog društva, mediji i brojni drugi. Projekt se provodio u ukupno 33 osnovne i 11 srednjih škola Brodsko-posavske županije, a osnovni cilj mu je prevencija ovisnosti i zlouporabe droga, alkohola i igara na sreću, te podizanje razine javno zdravstvene svijesti, kao i očuvanje i zaštite okoliša i prirode. Nakon brojnih predavanja i edukacija velik broj učenika došao je do saznanja o štetnosti utjecaja alkohola, droge i kocke, te prihvatio poruku da se time ne bave, no i pokazalo se da je u zadnje vrijeme kod mladih upravo alkohol i kockanje najveći problem, daleko veći no zlouporaba droga i ilegalnih supstanci.

- Prema provedenim anketama koje smo proveli u sklopu projekta "Zdrav za 5" ustanovili smo kako su mladi u gotovo devedeset posto slučajeva probali alkohol, već u dobi od 14 do 15 godina i mnogo puta bili u opijenom stanju, a da se to vrlo često događa pod znanjem roditelja. Na žalost društvo smo koje tolerira konzumaciju alkohola, a kod mladih je osobito izraženo "vikend opijanje" pri čemu uzastopno konzumiraju više pića s ciljem da se napiju. Primjećujemo da se ne poštuju zakonske regulative po kojima mladi ne mogu kupiti alkohol. Anketiranja su pokazala da im je alkohol vrlo dostupan, mogu ga kupiti na svakom koraku. Isto tako mogu ući u kladionice i mogu se kladit. Očito je da smo na neki način kao društvo zakazali, jer se zakon koji je dobar ne provodi onako kako bi trebalo - upozorila je Voditeljica Službe za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti  Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, dr. med. Irena Jurišić.

U dvorištu škole demonstrirana je i zajednička vježba Interventne jedinice policije, Zavoda za hitnu medicinu, Javne vatrogasne postrojbe, a prezentiran je rad i oprema Hrvatske gorske službe spašavanja, Centra 112 i policijskih biciklističkih ophodnji. Učenici osmih razreda Osnovne škole ''Blaž Tadijanović“ u suradnji s djelatnicima gradskog poduzeća "Komunalac" sudjelovali su i u eko radionici.

Prije početka programa završne manifestacije projekta "Zdrav za 5" župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić i dogradonačelnik Slavonskog Broda Hrvoje Andrić simbolično su u dvorištu škole s učenicima posadili dva drveta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije