Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Donacija HEP-a

U OŠ 'Blago Zadro' nestrpljivo čekaju novi broj Radosti

Učiteljica 2b razreda vukovarske OŠ “Blago Zadro” Ivana Šakić Radost najviše koristi za vježbanje čitanja
Foto: Branimir Bradarić
18.06.2019.
u 13:01

Radost je kao časopis iznimno kvalitetan i što je meni, kao učiteljici važno, prati plan i program nastave u školama. Pri tome prati i godišnja doba, važne datume i blagdane - kaže učiteljica 2.b. razreda Ivana Šakić

Donacija HEP-a omogućava učenicima nižih razreda vukovarske Osnovne škole Blago Zadro da svakoga mjeseca, besplatno, dobivaju svoj primjerak dječjeg časopisa Radost. Učitelji ove škole slažu se kako toga dana u školi vlada posebna atmosfera te da djeca obvezno moraju pregledati koje tekstove, kakve zagonetke, stripove i postere donosi novi broj njihova omiljenog časopisa.

Prati školski plan

– Djeca se uvijek raspituju kada će novi broj Radosti, a kada dođe, onda ga moraju prvo prelistati, normalno koliko nam to vrijeme dopušta. Svatko od njih voli nešto drugo pa na taj način i prelistavaju i čitaju časopis. Neki vole stripove, drugi priče, treći zagonetke, četvrti postere i tako redom. Međutim, najvažnije je da svi pročitaju svaki broj od korica do korica – kaže učiteljica 2.b. razreda ove škole Ivana Šakić. Dodaje kako je za nju, kao i djecu, iznimno važno što svako od učenika dobiva svoj broj časopisa tako da nema nikakvih izdvajanja. Na taj način Radost se i u OŠ Blago Zadro koristi kao alternativni udžbenik.

– Radost je kao časopis iznimno kvalitetan i što je meni, kao učiteljici važno, prati plan i program nastave u školama. Pri tome prati i godišnja doba, važne datume i blagdane. Puno je tu i raznih edukativnih tekstova na razne teme tako da se Radost zaista može koristiti na razne načine kao pomoć u nastavi. Osobno ga najviše koristim za vježbanje čitanja i za medijsku kulturu – pojašnjava Šakić.

Djeca po dobivanju časopisa iste nose kući, a onda ih, po potrebi, donose u školu. Mnogi od njih redovito pregledavaju i stranice na kojima djeca iz cijele Hrvatske objavljuju svoje crteže, tekstove i pjesmice što i njima predstavlja poticaj da neki svoj rad pošalju uredništvu s nadom da će biti objavljen u nekom idućih brojeva.

Anica Šoljarić, ravnateljica OŠ Blago Zadro, smatra kako je donacija HEP-a, koja osigurava besplatne brojeve Radosti za svu djecu nižih razreda, od velike važnosti i za djecu, ali i roditelje, učitelje, škole kao i društvo u cjelini.

Navika čitanja

– To je akcija u kojoj dobivaju svi i to dobivaju puno. Kada je riječ o djeci, na ovaj način oni ne samo da dobivaju nova znanja nego se kod njih potiče i navika čitanja i to listanja. Ovo je i način da ih se koliko toliko odvikne od mobitela i tableta – kaže Špoljarić.

I ona ističe važnost činjenice što je kroz donaciju HEP-a svako dijete dobilo svoj primjerak Radosti jer bi se u suprotnom mali broj roditelja odlučio svoje dijete pretplatiti na neki dječji časopis. Tvrdi i kako učitelji imaju veliku korist i kako svi oni ističu važnost činjenice što djeca svaki mjesec dobivaju časopis.

– To najbolje znaju oni koji su godinama radili s djecom, a da nisu imali ovakvu pogodnost. Upravo zato sam mišljenja kako bi nadležni u državi trebali pronaći načina i sredstava da i druga djeca budu dio takve akcije. Možda to jesu velika sredstva, ali su zato koristi od tako nečega višestruko veće i važnije – zaključila je Špoljarić.

Pogledajte i otvorenje izložbe učeničkih radova "2068.: Pogled u budućnost" u HND-u:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije