Naslovnica Vijesti Hrvatska

U Orahovici niče najveća solarna elektrana na zemlji u Hrvatskoj

Trebale su nam tri godine za prikupljanje potrebnih dozvola, a elektranu ćemo sagraditi za samo tri tjedna, kaže voditelj projekta Feliks Unković
20. kolovoza 2012. u 15:35 8 komentara 245 prikaza
elektrana
Foto: Dragutin Šantoši - Večernji list
Pogledajte galeriju 1/3

ORAHOVICA – Bez velike medijske pompe u Orahovici je počela gradnja najveće solarne elektrane na zemlji u Hrvatskoj maksimalnog vršnog opterećenja od 500 kW koja će već sredinom rujna krenuti u probnu proizvodnju i proizvoditi električnu energiju od sunčeve topline. Zajednički projekt djelo je splitske tvrtke SunStroom Energija i Grada Orahovice, a projekt tehnološki podupire SunStroom Energi Group iz Španjolske.

– Trebale su nam tri godine za prikupljanje potrebnih dozvola, elektranu ćemo sagraditi za tri tjedna, a ubrzo kreće i probna proizvodnja – kaže voditelj projekta Feliks Unković.  Isti poslovni partneri u Orahovici namjeravaju graditi još jednu solarnu elektranu i jednu elektranu na biomasu.

Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  molim objašnjenje, tumačenje, mjerne jedinice kilovat-pik.... a onda bih volio vidjeti kolko površinu je zauzela ova 'elektrana', pa da vidmo kolko će ona proizvesti novca u slijedećih20 godina, a kolko bi se s druge strane proizvelo hrane na toj površini. ... prikaži još!. i da, uračunati ulaganja, kao i zbrinjavanje opasnog otpada od solarne elektrane. svakako ne zaboraviti umanjiti dobiveni novac iz solarne za poticaje kroz povlaštenu cijenu. ipak moramo gledati sve. i naravno, umanjiti prihode od poljoprivrede za poticaje... zašto šteta što nije počela raditi prije 3 mjeseca? otkud nam novcu za povlaštenu? ili ne znaš da španjolksa još uvijek nije platila 15 mlrd eura povlaštene struje solarcima? sad znaš kud je to dovelo, do propasti. obnovljivi izvori sve dok ne budu financijski samoodrživi, nemaju smisla.

 • Avatar Jorge
  Jorge:

  Šteta što uništavanju oranice zbog gradnje postrojenja za preskupu energiju.

 • Avatar bok
  bok:

  stato sto nije pocela raditi vec prije 3 mjeseca. Mogla proizvesti vec jako puno.Treba poslati racun onima koji su kocili.